30. Uluslararası Ankara Film Festivali'nde Ödüle Kavuşan Filmler
İlki 1988 yılında gerçekleşen ve Mustafa Altıoklar, Zeki Demirkubuz, Yeşim Ustaoğlu, Fatih Akın, Yüksel Aksu, Nuri Bilge Ceylan gibi Türk sinemasının önemli isimlerinin sektördeki ilk yıllarında cesaret verici ödüller kazandıkları Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl otuzuncusunu geride bıraktı.
18-28 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleşen 30. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde ödül alan filmleri mercek altına alıyoruz!
1. Güvercin Hırsızları (2018)
Osman Nail Doğan’ın yazıp yönettiği “Güvercin Hırsızları”nın senaryosunda Samet Doğan kalemi de yer alıyor. Oyuncu kadrosunda Seyit Nizam Yılmaz, Mert Buğra Tataroğlu, Kutay Sandıkçı, Gökhan Yıkılkan gibi isimlerin yer aldığı filmin yapımcılığını ise Sinan Sertel ve Turgay Şahin üstleniyor.
30. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “En İyi Film” ve “Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu” ödüllerine layık görülen “Güvercin Hırsızları”, 16 yaşındaki Mahmut’un hayatına odaklanıyor. Hayatı taklacı güvercin beslemek ve çalmaktan ibaret olan Mahmut’un en büyük hayali ise gelecekte en iyi güvercinlere sahip olmaktır. Bir gün Mahmut’un bir güvercini kaçar ve geri dönmez. Kaçan güvercin, İsmail adında 8 yaşında bir çocuğun yaşadığı evin çatısına yuva yapmıştır. İkilinin tanışması ise, ikisi içinde bir dönüm noktası olacaktır.
2. Saf (2018)
30. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde yönetmeni Ali Vatansever’e “En İyi Yönetmen” ve Saadet Işıl Aksoy’a “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini getiren “Saf” filminin oyuncu kadrosunda Erol Afşin, Onur Buldu, Ümmü Putgül, Kida Khodr Ramadan gibi isimler de yer alıyor.
Festivalde büyük beğeni toplayan filmlerden olan ve festivalden iki ödülle dönen “Saf”, Fikirtepe’de bir gecekonduda yaşayan Kamil ve Remziye’nin etrafında şekilleriniyor. Uzun süre işşizlikle savaşan Kamil, Fikirtepe’deki lüks site inşaatlarından birinde, bir Suriyeli’nin yerine işe alınır. Ancak Kamil, bu işte geceleri gizli gizli çalışmaktadır. İşçiler, Kamil’in ucuza çalışmasından şikayetçidir ve O’na karşı cephe alırlar. Bu baskılar sebebiyle Kamil değişmeye başlar ve bu değişiklik eşi Remziye’yi de etkileyecektir.
3. Görülmüştür (2019)
“Onat Kutlar En İyi Senaryo” ödülünü senaristi Serhat Karaaslan’a; “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü başrol oyuncusu Berkay Ateş’e; “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü Füsun Demirel’e ve “SİYAD En İyi Film” ödülünü ise yine aynı zamanda filmin yönetmeni olan Serhat Karaaslan’a getiren film: "Görüşmüştür"!
Oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Saadet Işıl Aksoy, Füsun Demirel, İpek Türktan Kaynak, Erdem Şenocak, Müfit Kayacan gibi başarılı isimlerin yer aldığı “Görülmüştür”, 30. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde de yeri yerinden oynattı!
İstanbul’daki bir cezaevinde mektup okuma komisyonunda çalışmakta olan Zakir’in hayatına ve psikolojik durumuna odaklanan film, orijinal senaryosu ile de dikkatleri üzerine çekti.
4. Nebula (2018)
Filmin senaristi ve yönetmeni olan Tarık Aktaş'a “Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film” ödülünü getiren “Nebula”, 26 Nisan haftasında vizyonda da yerini aldı.
Oyuncu kadrosunda Ali Yavuz Ilman, Barış Mert Bilgi, Ömer Bora, Serkan Aydın, Dilara Topuklular gibi isimlerin yer aldığı “Nebula” hayvanseverlerin tepkileriyle de karşılaştı. Filmde uzun süre yatan atın, ilaç etkisi altında olduğunun ortaya çıkması ve filmin değindiği konu ile oldukça tezat olan bu davranış, büyük tepki çekti.
“Nebula” ruhun doğadaki yerini keşfeden Hay'ın çıktığı yolculuğu konu alan film Hay’ın, yedi yaşındayken açık arazide ölü bir at bulması ile başlıyor. Yetişkinlerin gözünde bir at leşine dönüşen bu sorundan kurtulmak için verilen çaba onu yetişkinliğinde bile etkileyecek bir anıya dönüşür. İlerleyen yaşlarında kurban keserken, kendi bacağını da kesmesiyle yeniden ortaya çıkar ve Hay madde ile canlının uyumuna, ruhun doğadaki yerine tanık olduğu kaçınılmaz bir yolculuğa çıkar.
5. Suç Unsuru (2019)
Filmdeki rolü ile Bülent Çolak’ın “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü almasını sağlayan “Suç Unsuru” iki ev arkadaşının bir ev baskını ile karşılaşması ve bir soruşturmanın ortalarına düşmelerini anlatıyor. Celal ve Buğra, yapılan bir ihbar sonucunda şüpheli sıfatı ile Komiser Baran tarafından sorgulanmaya başlarlar. Ancak sorgu ilerledikçe komiserin kendisi de sorgulananlar kadar şaşkınlık yaşayacaktır.
Filmin senarist ve yönetmenliğini Süleyman Arda Eminçe üstlenirken, oyuncu kadrosunda ise Bülent Çolak’ın yanında Koray Erkök, Altuğ Elveriş, Burak Sarımola, Emre Şen gibi isimler de yer alıyor.
6. Kardeşler (2018)
Yazarlığını ve yönetmenliğini Ömür Atay’ın üstlendiği “Kardeşler”, aile büyüklerinin kararıyla kız kardeşini tuzağa düşüren Yusuf ve cinayeti işleyen Ramazan’ın, Yusuf’un 4 yılını geçirdiği ıslahevinden şartlı tahliyesinden sonra tekrar bir araya gelişiyle hızlanan olayları işliyor.
53. Karlovy Vary Film Festivali'nde prömiyeri gerçekleştirilen film, 30. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülünü A. Emre Tanyıldız’a ve “En İyi Sanat Yönetmeni” ödülünü Meral Efe Yurtseven ile Emre Yurtseven'e getirdi.
7. Yuva (2018)
Çekimleri Kırklareli'ne bağlı İğneada'da tamamlanan “Yuva”, festivalden “En İyi Özgün Müzik” ödülüyle ayrıldı.
Müzikleri ile göz dolduran “Yuva” filmi insanlardan uzakta, doğada bir başına yaşayan Veysel'in münzevi hayatı, yaşadığı bölgenin bir yatırımcı grubuna satılmasıyla son bulmasını konu alıyor. Bir süre sonra ise kardeşi Hasan gelerek oradan ayrılması için ikna çalışmalarına başlar. Yatırımcıların artan tehdidiyle birlikte karşı karşıya gelen iki kardeş, bu sırada adeta mucizevi olaylarla karşılaşacaktır.
8. Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? (2019)
30. Uluslararası Ankara Film Festivali “Ulusal Belgesel Yarışması En İyi Film” ödülünü Rena Lusin Bitmez’in “Tanrı Göçmen Çocukları Sever Mi Anne?” adlı belgeseli kazandı.
Film, Ermenistan’dan İstanbul’a göçmen olarak gelen Ermeni ailelerin yaşam mücadelesini ve her türlü koşula rağmen çocuklarının eğitim alma gayretini konu alıyor. 2003 yılında başlayan bu gayretin kavşağında, bir kilisenin bodrumundaki gönüllü öğretmenlerden eğitim alan göçmen çocukların gittiği yemekhane merkezli okulda çocukların aileleri ile birlikte verdikleri yaşam mücadelesini, gündelik hayatları, geride bıraktıkları yaşamları ve özlemleri dört göçmen çocuğun gözünden anlatılıyor.
9. Duyuyor musun Anne? (2019)
Tuna Kaptan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Duyuyor musun Anne?”, “Ulusal Kısa Film Yarışması En İyi Film” olarak belirlendi.
Kürt bir annenin, teröre yardım suçundan altı yıl ev hapsi cezası alması üzerine gelişen olayları işleyen kısa filmde; özgürlüğü bir elektronik kelepçeyle sınırlanan annenin, farkında olmadan kapsama alanının dışına çıktığında alarm sinyali çalıyor. Bu durum, aynı evde yaşayan oğluyla arasında tartışma yaratıyor. Oğlu, annesinin korumak için ne kadar ileri gidebilecek?
10. Karanlıkta Islık Çalanlar (2019)
Pınar Yorgancıoğlu’na “Proje Desteği Ödülü”nü getiren filmi “Karanlıkta Islık Çalanlar” oldu!
Senaryosunu Pınar Yorgancıoğlu ve Emre Gülcan’ın kaleme aldığı, Pınar Yorgancıoğlu yönetmen koltuğunda oturduğu “Karanlıkta Islık Çalanlar”; küçük hayalleriyle basit bir adam olan emekli Melih Bey'in, kendisine bir meleğin görünmesiyle varoluşunu sorgulatan bir buhrana kapılmasını konu alıyor.