38. İstanbul Film Festivali Sinema Ödülleri Belli Oldu

19.12.2018 15:21
38. İstanbul Film Festivali Sinema Ödülleri Belli Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 5-16 Nisan tarihlerinde düzenlenecek 38. İstanbul Film Festivali’nde Sinema Ödülleri'yle onurlandırılacak isimler belli oldu.


İstanbul Film Festivali tarafından sinemanın emektar isimlerine verilen Sinema Ödülleri’ni 2019 yılında alacak isimler belli oldu. Yaşam Boyu Başarı Ödülü yönetmen Şerif Gören’e sunuluyor. Sinema Onur Ödülleri oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a, Sinema Emek Ödülü ise akademisyen Jak Şalom’a verilecek. Ödül töreni 4 Nisan Perşembe gecesi yapılacak 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde gerçekleşecek.

 

Şerif Gören, 1974’te ilk filmi Endişe ile Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 6 dalda ödül kazandı. Türk Sineması'nın efsane isimlerinden Metin Erksan, Lütfi Ö. Akad ve Yılmaz Güney’in başlattığı toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağında yer alan Gören, dönemin imkânsızlıklarına rağmen filmlerinde kullandığı efektlerle Türk Sinemasına pek çok katkıda bulundu. 1973’te Sinema İşçileri Sendikası’nı kurarak başkanlığını üstlendi. 1979-1980 yılında Yönetmenler Derneği başkanlığı yaptı. 

 

Göksel Arsoy, Yeşilçam denince akla gelen ilk aktörlerdendir. Sinemaya 22 yaşında, Kara Günlerim filmi ile adım attı. Romantik melodram uyarlamaları, özellikle de Belgin Doruk’la yaptığı filmler çok sevildi. Doruk ve Arsoy, Yeşilçam’a star sistemini kazandırdı. 1962’de Halit Refiğ’in yönettiği Şehirdeki Yabancı ile Moskova Film Festivali’nde Şeref Diploması kazandı. Büyük tutkusunu gerçekleştirerek 1963’te Yeşilçam’ın ilk havacılık filmi Şafak Bekçileri’nin çekilmesini sağladı. Filmde ayrıca başrol oldu. 1960’larda “ilk Türk James Bond”u olarak tanımlanan Altın Çocuk serisinin yapımcılığını ve başrollerini üstlendi. Yüzden fazla filmde rol aldıktan sonra 1968’de sinemadan uzaklaştı. 2000’lerde ise TV dizilerinde rol aldı. Göksel Arsoy, kendi deyimiyle “kentlileşen, dönüşen toplumun simgesi" oldu.

 

Selda Alkor, Yeşilçam sinemasının güçlü kadın rollerinin unutulmaz ismi, sinemada kendi sözleriyle “Kendi gibi hayata karşı dik durabilen kadınları” canlandırmıştır. Alkor, oyunculuğa 1965’te Ses Dergisi’nin artist yarışmasında birinci olmasından hemen sonra başladı ve hemen başrol oldu. 100’e yakın filmde başrol oynadı. 1986’da, canlandırdığı “Hanımağa” karakteriyle büyük başarı kazandığı, Attila İlhan’ın yazdığı Kartallar Yüksek Uçar dizisiyle TV dünyasına adım attı; Asmalı Konak, Çemberimde Gül Oya, Parmaklıklar Ardında dizilerinde rol aldı. OYUNCU BİR meslek derneğinin kurucularından oldu; TÜRSAV Türk Sinema Vakfı başkanlığını, Sinema Oyuncuları Derneği’nin 1994-1996 arasında genel sekreterliğini, 2000-2002 arasında başkanlığını yürüttü.

 

Jak Şalom, yıllarca film kültürü ve kolektif sinema belleğini savunan ve bu alanda çalışmalarını sürdürmüştür. 1946’da İstanbul’da doğan Şalom, 1965-1972 yıllarında kurucu üyeleri arasında bulunduğu Türk Sinematek Derneği’nde görev aldı. 1972-1977 yıllarında Paris’te, Fransız Sinemateki’nde Henri Langlois’nın asistanlığını yürüttü. 1966-1972 arasında Yeni Sinema ve Film dergilerinde yazıları yayımlandı. 1976-2012 arasında Paris Ulusal Doğu Dilleri Enstitüsü’nde (Inalco) doçent öğretim üyesi ve idareci olarak çalıştı. 1999-2012 arasında Lozan Les Teintureries Tiyatro Okulu’nda öğretim üyeliği yaptı. 2015’ten bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Türk dili üzerine iki kitap ve Türkçe - Fransızca ve Fransızca - Türkçe bir sözlük yazdı. Kadıköy Belediyesi bünyesinde yapımı süren Sinematek/Sinema Evi projesinin tasarımcısı ve yöneticisidir.