Adı Soyadı
Marcello Mastroianni
Ülke
İtalya
Doğum Tarihi
28 Eylül 1924
Ölüm Tarihi
19 Aralık 1996
Marcello Mastroianni (1924-1996) İtalyan aktör.
Ciociaria'nın küçük bir köyü olan Fontana Liri'de doğan Mastroianni Torino ve Roma'da büyüdü. 1938-1943 yılları arasında birçok tiyatro oyununda küçük roller aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında çalışmaları kesintiye uğradı, bir Nazi hapishanesinde bir süre kaldı, ama kaçmayı başararak Venedik'te saklandı.
Savaştan sonra Centro Universitario Teatrale'de çalışmaya başladı. Orada tanıştığı yönetmen Luchino Visconti, yönettiği bir oyunda (İhtiras Tramvayı) Mastroianni'ye rol verdi. Bu oyun sırasında Federico Fellini'nin eşi olan oyuncu Giulietta Masina ile tanışması kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu.
1945'te oyunculuk dersleri alarak sinema endüstrisinde çalışmaya başladı. İlk filmi olan ve Victor Hugo'nun romanından uyarlanan I miserabili (Sefiller), 1948 yılında gösterime çıktı. 1955 yılına kadar filmlerde küçük ve ikinci dereceden roller üstlendi. Ama her türlü role uyabilme kapasitesi ile kısa zamanda baş rollere çıkmaya ve ünlü yönetmenlerle çalışmaya başladı. Vicconti'nin Beyaz Geceler filminde başrolü üstlendi. 1960’ta çevrilen, Federico Fellini'nin yönetmenliğini yaptığı ve kısa zamanda kült film haline gelen La dolce vita (Tatlı Hayat), ömrünün sonuna kadar peşini bırakmayacak olan Latin Âşık yakıştırmasının doğmasına neden oldu. Ama Marcello, komediden politik filmlere ve dramlara her türlü rolde inandırıcı portreler çizdi.
İtalya'nın hemen hemen bütün büyük yönetmenlerinin filmlerinde yer alan oyuncu, 1985'ten itibaren daha çok yabancı yönetmenlerle çalışmaya başladı. Yunanlı Theo Angelopoulos, Rus Nikita Mikhalkov, Fransız Bertrand Blier ve Agnès Varda ABDli Robert Altman, İspanyol Raoul Ruiz, Portekizli Manoel de Oliveira ile filmler yaptı.
İtalyan tiyatro oyuncusu Flora Carabella ile 1948'de yaptığı evlilikten 1951 yılında doğan kızı Barbara, sinema sektöründe kostüm dalında çalışmayı seçti. Marco Ferreri'nin Lisa filminde tanıştığı Fransız oyuncu Catherine Deneuve ile ilişkisinden 1972 yılında doğan kızı Chiara ise oyuncu oldu. Chiara, babasının son filmleri olan Les Yeux noirs (Siyah Gözler) ve Trois vies et une seule mort'da onunla birlikte rol aldı.
Marcello Mastroianni pankreas kanseri sonucu 19 Aralık 1996'da Noel'den beş gün önce Paris'te öldü. Cenazesi Roma'daki Campo Verano Mezarlığı'na defnedildi.
Devamını Oku
Yorumlar
Latın aşık. Dışa dönük, enerjik hafif problemli karakterlere hayat verdi. Oldukça yakışıklı. Yeteneği sorgulanmayacak derecede başarılı aktör. Puanım (10/10).
Hayatında birkez olsun bu adamın yüzünü görmeyen yoktur. görmeyen bile gördüğünü varsayar çünkü o kadar karakteristik karizmatik ve star bir yüze sahiptir. İtalyan erkeklerini övenler sanırım Mastroianni'yi başat örnek alıyorlar
Tatlı Hayat ve İtalyan Usulü Evlilik'te harikaydı, en çok da Tatlı Hayat'ta. İtalyan Usulü Evlilik'teki rolünde Ayhan Işık'a çok benziyor bu arada, veya Ayhan Işık ona benziyor :)
En sevdiğim oyunculardan başta gelir yeni nesillerin alması gereken çok şey var bu adamdan. Çok sempatiktir filmlerinde.
Sen Cary Grant ile karıştırdın ki o ablamıza yanık olduğu halde kocası yönetmen Carlo Ponti' ye sadakatle bağlıdır kendisi(Adam 22 yaş büyük).
sophie loren sadece çok yakın dostlardır.hatta onların birlikte oynadığı çoğu filmin yönetmenide lorenin eşidir.
Ayrıca dünyanın en şanslı inasınıdır çünkü Sophie loren gibi bir kadınla evlilik yaşamıştır.Ünlü yönetmenlerle çalışıp filmografisine kaliteli filmler eklemiştir.20.yy bence en yakışıklısıdr.
Böyle bir filmografi, başka hiç bir aktöre nasip olmamıştır heralde; Federico Fellini (yanlış saymadıysak 5 filmde beraber çalıştılar), Marco Ferreri, Robert Altman, Manoel de Oliveira, Bertrand Blier, Nikita Mikhalkov, Ettore Scola, Theo Angelopoulos, Taviani Kardeşler, Vittorio de Sica, Antonioni, Visconti gibi isimlerle çalışmış, kendi ifadesiyle bir "Don kişot"; sinemanın Don Kişot'u. Türkçeye "Hatırlıyorum" adıyla çevrilen, kendisiyle yapılan röportajlardan hazırlanmış, Can Yayınları'ndan çıkmış bir de kitabı var, ilgilenenlere...