Adı Soyadı
Müşfik Kenter
Ülke
Türkiye
Doğum Tarihi
8 Eylül 1932
Ölüm Tarihi
15 Ağustos 2012
Müşfik Kenter (1932-2012) tiyatro ve sinema oyuncusu. Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncuları arasında gösterilen Kenter, aynı zamanda etkileyici ses tonuyla unutulmaz bir seslendirme sanatçısıydı.
1932'de İstanbul'un Üsküdar semtinde diplomat Ahmet Naci (Kenter) ve Nadide Hanım'ın 2. çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi aslen İngiliz'dir, gerçek adı da Olga Cynthia'dır. Güner, Mahmut ve Nedim Kenter'in yanında bir diğer unutulmaz tiyatrocu Yıldız Kenter'in kardeşidir.
Doğumundan bir süre sonra babasının Ziraat Bankası'nda iş bulması sonucu Ankara'ya taşındılar. Müşfik Kenter İltekin İlkokulu'nu, Kurtuluş Ortaokulu'nu bitirdi, Atatürk Lisesi'ni ise 1. sınıfta terk etti. Ankara Devlet Tiyatrosu'na çok genç yaşta girdi ve önce çocuk, sonra büyük oyunlarında kendini göstermeye başladı. 1959'da buradan ayrılıp ablası Yıldız Kenter ve eniştesi Şükran Güngör'le birlikte tiyatro çalışmalarını Küçük Sahne'de sürdü. 1968'de Kent Tiyatrosu'nu kurdular.
Çok uzun yıllar yüzlerce oyunda yer alan, deneyimlerini gençlere de aktaran Kenter, sadece tiyatroyla ilgilenmedi. Sinemada az ama önemli rollerde oynayarak sinemaseverlerin kalbini kazandı. 1965'te Metin Erksan'ın yönettiği Sevmek Zamanı'nda, genç bir kadının fotoğrafına aşık olan Halil'i başarıyla canlandırdı. Aynı yıl Haldun Dormen'in Bozuk Düzen filmindeki oyunculuğuyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Antalya Film Şenliği'nde ödül kazandı. 1971 yapımı Üç Arkadaş filminde, yani gözleri görmeyen genç bir kadının gözlerini açtırmak isteyen üç fakir arkadaşın öyküsünün anlatıldığı hikayede, fotoğrafçı Mösyö Artin Dartanyan karakterini canlandırdı. Filmde Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Hülya Koçyiğit'le birlikte oynamıştı.
Oyunculuğunun yanında o kendine has sesiyle de iyi işlere imza attı. 1980'lerin ünlü televizyon dizisi Alf'te Melmac gezegeninden gelmiş Alf'e verdiği sesiyle de izleyicilerin beynine kazındı. Ayrıca çıkardığı Bir Garip Orhan Veli albümünde Orhan Veli şiirlerini seslendirdi. Nazım Hikmet gibi birçok başka büyük şairin de şiirlerini kendine has yorumuyla okudu.
Müşfik Kenter, 15 Ağustos 2012'de akciğer kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi 2 gün sonra Kilyos Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.
Oya Kenter, Esin Şerbetçi, Mehlika Kenter, Gülsüm Kamu ve Kadriye Demirel ile 5 evlilik yapan Kenter'in Esin Şerbetçi'den Elvan (d. 1965), Mehlika Kenter'den Melissa ve Mahmut ile Kadriye Kenter'den Balam adlarında toplam 4 çocuğu bulunuyordu.
Devamını Oku