En İyi Matt Damon Filmleri!

Ünlü oyuncu Matt Damon bugün doğum gününü kutluyor.

8 Ekim 1970'te Massachusetts'te dünyaya gelen Matt Damon, bugün 54 yaşına giriyor! Bir Oscar Ödülü ve iki Altın Küre Ödülü sahibi olan Damon, 1997'de Ben Affleck ile yazdığı "Can Dostum" filmi ile başarı yakaladı. Bu ani başarıyla kariyerinde büyük bir ivme kazanan Damon, kısa sürede Hollywood'un en gözde isimlerinden biri hâline geldi.

Doğum gününü kutlamak amacıyla biz de başarılı oyuncunun en beğenilen filmlerini bir araya getirdik.

İyi seyirler!

1. Can Dostum

Orijinal İsmi: Good Will Hunting

Süre: 127dk
Tür: Dram
Yönetmen: Gus Van Sant
Senarist: Matt Damon , Ben Affleck
Yapımı: 1997 - ABD

Will (Matt Damon), bir üniversitede hademelik yapan süper zeki bir gençtir. Will, bir türlü sokak kavgalarından kendini alıkoyamaz ve başı derde girer. Hapise düşmek üzere olan Will'i bu durumdan kurtarabilecek tek kişi onun yeteneklerini farkeden, okulun profesörlerinden Sean McGuire'dır (Robin Williams). Aralarında bir anlaşma yaparlar ve bu zamanla çok özel bir dostluğa doğru yol alırlar..

2. Köstebek

Orijinal İsmi: The Departed

Süre: 151dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Martin Scorsese
Yapımı: 2006 - ABD , Hong Kong

Köstebek, Massachusetts Eyalet Polisi’nin şehrin en büyük suç organizasyonunu çökertmek için geniş çaplı bir mücadele başlattığı Güney Boston’da geçiyor. Amaç, güçlü mafya babası Frank Costello’nun (Jack Nicholson) egemenliğine içeriden bir müdahaleyle son vermektir. Güney Boston’da büyümüş olan genç çaylak Billy Costigan’a (Leonardo DiCaprio), Costello’nun çetesine sızma görevi verilir. Billy, Costello’nun güvenini kazanmaya çalışırken, “Güney Yakası”nın sokaklarından gelen bir başka genç polis Colin Sullivan (Matt Damon) da eyalet polis teşkilatında basamakları hızla tırmanmaktadır. Üstlerinin bilmediği şey, Colin’in Costello için çalıştığı ve suç patronunun polisin hep bir adım önünde olmasını sağladığıdır. Her iki adam da, içine sızdıkları organizasyonun planları ve karşı planları hakkında bilgi toplarken, sürdürdükleri çifte yaşamları yüzünden oldukça zorlanmaktadırlar. Ama hem gangsterler hem polisler aralarında bir köstebek olduğunu anlayınca, Billy ve Colin sürekli olarak düşman tarafından yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.

3. Er Ryan'ı Kurtarmak

Orijinal İsmi: Saving Private Ryan

Süre: 169dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Robert Rodat
Yapımı: 1998 - ABD

II. Dünya Savaşı yıllarında 3 oğlunun birden ölüm haberini alan anne, 4. oğlunun yaşadığını duymak ister.Artık tüm Amerikan ordusunun hedefi annenin son oğlu olan James Ryan'ı ne pahasına olursa olsun kurtarmaktır. Askerler her yerde ona ait izler aramaya başlar fakat bu öylesine bir göreve dönüşür ki bir kişiyi kurtarmak uğruna bir çok askerin hayatı tehlikeye girer.

4. Yağmurcu

Orijinal İsmi: The Rainmaker

Süre: 135dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yapımı: 1997 - ABD

Rudy Baylor (Matt Damon) kenar mahallelerde büyümüş, alkolik babasının devamlı kötü muamelesine maruz kalarak büyümüş, genç ve işsiz bir avukattır. Geçimini sağlamak için bir süre barlarda çalışmak zorunda kalmıştır. Güçlükle bulduğu bir işte ise çok büyük ve güçlü bir sigorta şirketine karşı tek başına ayakta durması gerekecektir: Nitekim savunduğu orta yaşlı ailenin 22 yaşındaki oğlu lösemi hastasıdır ve sigortadan gelecek para olmadan hayatta kalması imkansızdır.

5. Yetenekli Bay Ripley

Orijinal İsmi: The Talented Mr. Ripley

Süre: 140dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Anthony Minghella
Yapımı: 1999 - ABD

Ripley ile Greenleaf farklı sosyal sınıflardan iki genç arkadaştır. Yoksul Tom, zengin Dickie'nin kayıtsızca sefasını sürdüğü Dolce Vita'ya sahip olmak uğruna her şeyini feda edebilecek kadar çaresiz ve hırslıdır. Bir gün Dickie'nin varlıklı babası Tom'u, İtalya'da yaşayan oğlunun evine geri dönmesi için ikna etmekle görevlendirir. Bu Ripley'nin uzun süredir aradığı fırsattır.

6. Syriana

Orijinal İsmi: Syriana

Süre: 128dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Stephen Gaghan
Senarist: Stephen Gaghan
Yapımı: 2005 - ABD

Film Washington'da kapalı kapılar arkasında yapılan anlaşmalardan, İran Körfezi'ndeki petrol yataklarında ter dökenlere kadar, herkesin zenginlik ve güç peşindeki yarışının insani sonuçlarını, birbiri içine geçen öykülerle anlatıyor.

7. Kirli Sırlar

Orijinal İsmi: The Good Shepherd

Süre: 167dk
Tür: Dram , Gerilim , Tarih
Yönetmen: Robert De Niro
Senarist: Eric Roth
Yapımı: 2006 - ABD

Robert De Niro’nun yönettiği, Akademi ödüllü Matt Damon, Angelina Jolie ve Robert De Niro’nun rol aldığı casusluk filmi “The Good Shepherd”da bir adamın yaşamının prizmasından Merkezi Haber Alma Örgütü’nün patırtılı ilk dönemi gözlemleniyor.

8. Tutku

Orijinal İsmi: Possession

Süre: 102dk
Tür: Dram , Gizem , Romantik
Yönetmen: Neil LaBute
Yapımı: 2002 - ABD , İngiltere

Amerikalı bir akademisyen olan Roland Michell, Viktorya dönemi edebiyatı üzerinde uzmanlaşmak istemektedir. Bu kapsamda, Viktorya dönemi şairlerinden olan Randolph Henry Ash’in yaşamını ve yapıtlarını araştırmak için, İngiltere’de yürütülecek bir projeye katılır. Burada, şiir üzerine özelleşmiş bir kütüphanede çalışmalarına başlayan Michell, kitapların arasında gezinirken Ash ile feminist şair Christabel LaMotte’un birbirlerine yazdığı bazı mektuplar bulur. Bu sırada Christabel LaMotte üzerine uzmanlaşmış olan İngiliz akademisyen Maud Bailey ile tanışan Michell, bu orijinal mektupları, hayli etkilendiği Bailey ile paylaşır. Ancak Bailey de tıpkı LaMotte gibi bir feministtir ve feminist şairin yaşadığı dönemde hiçbir erkekle ilişkiye girmediğine inanmaktadır. Üstelik Bailey (yine tıpkı LaMotte gibi) erkeklere sürekli şüpheyle yaklaşan ve onları yaşamından uzak tutmaya çalışan biridir. Onun bu tutumuna karşı Michell Randolph Henry Ash’e benzeyen, kadınlara olan tutkusunu gizlemeyen biridir. Ash ve LaMotte arasındaki ilişkiyi araştırmaya başlayan iki akademisyen, bu ilişkiye dair ipuçları bulma ümidiyle, tıpkı iki şairin yüzelli yıl önce yaptığı gibi, Avrupa çapında bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculukta iki şair arasındaki aşkı keşfetmenin ötesinde aralarındaki tutkunun aşka dönüşmesine de tanıklık edeceklerdir. A. S. Byatt’ın 1900’de yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan “Tutku”da, romandaki birçok ayrıntı günümüze uyması için değiştirilmiş. Romanda, Byatt birbirinin adeta aynadaki yansıması olan aşkların gelişimini kusursuz bir anlatımla kaleme almıştı. Benzer şekilde, yönetmen Neil LaBute ve görüntü yönetmeni Jean Yves Escoffier, iki zaman dilimi arasındaki sıçramaya uygun bir kamera çalışması yapmayı başarıyor.

9. Yenilmez

Orijinal İsmi: Invictus

Süre: 134dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Clint Eastwood
Senarist: Anthony Peckham
Yapımı: 2009 - ABD

Dört kez Oscar ödülü kazanan Clint Eastwood (“Million Dollar Baby”/“Milyonluk Bebek”, Unforgiven/Affedilmeyen) tarafından yönetilen Yenilmez (Invinctus), Nelson Mandela’nın (Morgan Freeman) ülkesinde birliği ve beraberliği sağlamak için Güney Afrika rugby takımı "Springboks" kaptanıyla (Matt Damon) yaptığı işbirliğinin ilham verici hikayesini anlatıyor. Yeni seçilen Nelson Mandela, milletinin ırk ve ekonomik nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğradığını bilmektedir. Mandela sporun uluslararası dili sayesinde insanları birleştireceğine inandığı için, 1995 Dünya Kupası’nda inanılması güç bir çıkış yapan Güney Afrika rugby takımını destekler.

10. İspiyoncu!

Orijinal İsmi: The Informant!

Süre: 108dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Steven Soderbergh
Yapımı: 2009 - ABD

The Informant 1990'ların başında yaşanan ilginç bir ajanlık hikayesini seyircisine yansıyor. Bir şirkette üst düzey olarak çalışan müdür şirketinin müşterilerini dolandırdığını FBI'a bildirir ve kendi isteğiyle ajanlık yapmaya başlar fakat çaylak ajanın hastalıklı yapısı başını derde sokmasına neden olur.