Gerçek Hikayelere Dayanan En İyi 10 Politik Film!

Gerçek hikayelere dayanan en iyi 10 politik filmleri sizler için derledik!

Her sanat eseri, filmler de dahil olmak üzere, doğası gereği politiktir. Bazı filmler, sosyo-politik durumlar hakkında daha net yorumlar yapar ve özellikle gerçek hikayelere dayandığında çok etkileyici olabilir. Gerçek olaylara dayanan en iyi politik filmler, didaktik olmaktan kaçınarak izleyicilere tarih bilgisi olmaksızın hitap eder. "The Battle of Algiers" ve "All the President's Men" gibi yapımlar, geçmişin günümüz dünyasındaki yansımalarını gösterir ve izleyicilere derin bir şekilde etki eder. Bu tür filmler, doğru yapıldığında büyük bir güç taşır.

İşte gerçek hikayelere dayanan en iyi politik filmler!

1. Özgürlük Yürüyüşü

Orijinal İsmi: Selma

Süre: 127dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ava DuVernay
Senarist: Paul Webb
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere , Fransa

1965'te Alabama'nın Selma kentinde, rahip Martin Luther King önderliğinde başlayan eşitlik mücadelesinde siyahlar 3 ay boyunca sokaklara dökülür ve Montgomery kentine kadar yürürler. Şiddetli bastırma çabalarına rağmen hak talebi karşılığını bulacak ve başkan Lyndon Baines Johnson'ın harekete geçmesine yol açacaktır. David Oyelowo'nun canlandırdığı King'in destansı mücadelesi, 6 Şubat 2014'te Türkiye sinema izleyicisiyle buluştu.

2. Frost/Nixon

Orijinal İsmi: Frost/Nixon

Süre: 122dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Peter Morgan
Yapımı: 2008 - ABD , İngiltere , Fransa

Richard Nixon, 1977'de Watergate skandalı hakkında soruları yanıtlamak için İngiliz sunucu David Frost ile canlı bir televizyon söyleşisi yapmayı kabul eder. Nixon, Frost'u deneyimsiz görüp avantaj sağlamayı umarken, söyleşi bir zeka savaşına dönüşür.

3. Zoraki Kral

Orijinal İsmi: The King's Speech

Süre: 118dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Tom Hooper
Senarist: David Seidler
Yapımı: 2010 - ABD , İngiltere

Kardeşinin feragat etmesiyle gönülsüz bir şekilde tahta geçen Kral VI. George, kekemelik sorununu yenmek için Lionel Logue adlı bir konuşma terapisti tutar.

4. Çöküş

Orijinal İsmi: Der Untergang

Süre: 155dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Oliver Hirschbiegel
Senarist: Bernd Eichinger
Yapımı: 2004 - Almanya , Avusturya , İtalya

Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Aralarında Führer'in özel sekreteri Traudi Junge de vardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Birlikte intihar etmeden birkaç saat önce Eva Braun ile evlenirler. Cesetleri düşman eline geçmemesi için yakılır. Führer'in peşinden yıllarca sadık bir şekilde gitmiş birçok insanın durumu da farklı değildir. Berlin düşerken herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati giderek yaklaşmaktadır.

5. Sarayın Gözdesi

Orijinal İsmi: The Favourite

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi , Tarih
Yönetmen: Yorgos Lanthimos
Yapımı: 2018 - ABD , İngiltere , İrlanda

İngiltere ve Fransa'nın savaş halinde olduğu 18. yüzyılın başlarında Kraliçe Anne'in yakın arkadaşı Lady Sarah, bir yandan narin kraliçe ve onun değişken ruh hali ile ilgileniken diğer yandan onun yerine ülkeyi yönetmektedir. Saraya yeni gelen Abigail, Lady Sarah'nın yanında yükselerek kraliçenin gözdesi olma yolunda Lady Sarah'ya meydan okuyacaktır. 

6. Cezayir Bağımsızlık Savaşı

Orijinal İsmi: La Battaglia Di Algeri

Süre: 121dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Gillo Pontecorvo
Yapımı: 1966 - Cezayir , İtalya

1950'lerin ikinci yarısında geçen film, Cezayir'in Fransa sömürgesi altından kurtuluşunun öyküsünü anlatıyor. Fransa tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Cezayir direniş örgütü FLN'nin dört yöneticisinin yakalanması etrafında dönen hikayede, işgal altındaki bir ulusun direnişi resmediliyor. Direnişin biçimi terörizm şeklini alırken, yönetmen Pontecorvo silahlı mücadelenin meşrutiyetini ispatlamaya girişiyor.

7. JFK

Orijinal İsmi: JFK

Süre: 189dk
Tür: Dram , Gerilim , Tarih
Yönetmen: Oliver Stone
Yapımı: 1991 - ABD , Fransa

Kennedy Ailesi'nin başına gelenlerin ardında kimler vardı? Yaşananlar birer tesadüf müydü, yoksa sistematik bir planın parçası mıydı? Oliver Stone'dan ABD iç siyasetine ve bir döneme damgasını vurmuş Kennedy Ailesi'ne yönelik çarpıcı bir araştırma. New Orleans baş savcısı Jim Garrison kendisini Başkan John F. Kennedy suikastı araştırması içinde bulur. FBI'dan gelen resmi açıklamayı kuşkulu bulan Garrison, suikastı araştırtırdıkça şüphelerinde haklı olduğunu anlayacaktır.

8. Malcolm X

Orijinal İsmi: Malcolm X

Süre: 202dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Spike Lee
Senarist: Alex Haley
Yapımı: 1992 - ABD

 

Babası Ku Klux Klan tarafından öldürülen Malcolm, çağdaşı bir çok zenci gibi umutsuz ve zor bir çocukluk geçirir. Neticesinde hayatı günlük yaşayan hedonist bir hırsıza dönüşür. Sonunda hapise girdiğinde İslam öğretisi kendisini yeniden tanımlamasına yardımcı olur. Burada dahil olduğu toplulukta kendini bulur ve yükselmeye başlar. Hapisten çıkınca Malcolm, adeta bir mesih işlevi yüklenir ve kendilerini birer suçlu yapan toplumsal adaletsizliğe başkaldırır.

9. Başkanın Bütün Adamları

Orijinal İsmi: All The President's Men

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Tarih
Yönetmen: Alan J. Pakula
Senarist: William Goldman
Yapımı: 1976 - ABD

 

Başkan Nixon, Amerikan tarihinde istifaya zorlanmış ilk ve -şimdilik- tek başkandır. Her şey, Washington Post gazetesi muhabiri iki gözüpek gazetecinin, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın, bir dedektif kalitesinde yaptıkları takip sonucu tarihe Watergate Skandalı olarak geçecek vaka ortaya çıkar:17 Haziran 1972 günü, Nixon'ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'den bir kaç kişi, seçimi kazanması muhtemel olan Demokratların merkezine sızıp dinleme cihazı yerleştirmiştir. İki gazetecinin yakın takibi, olayın sorumlusunun, Cumhuriyetçi Parti'nin en tepesinde bulunduğunu gözler önüne serer.

10. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty, bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.