En İyi 10 Agatha Christie Film Uyarlaması!

En iyi 10 Agatha Christie film uyarlamasını sizler için derledik!

Agatha Christie filmleri, Hollywood'dan bu yana popülerdir ve dünya çapında 2 milyardan fazla satan 74 romanı ile en çok satan ikinci kurgu yazarıdır. İlk filmi 1928'de, İngilizce olmayan ilk uyarlaması ise 1929'da yapıldı. 30'dan fazla film uyarlamasının 14'ü yabancı yapımlardır. Christie'nin gizem romanları hâlâ televizyon dizileri ve filmlere uyarlanırken, yeni filmler yayınlanmaya devam ediyor.

İşte sizler için seçtiğimiz en iyi 10 Agatha Christie film uyarlaması! 

1. On Küçük Zenci

Orijinal İsmi: Ten Little Indians

Süre: 98dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Alan Birkinshaw
Senarist: Agatha Christie
Yapımı: 1989 - İngiltere

On kişi Afrika safarisine davet edilir, ancak gizemli birinin onları teker teker öldürdüğünü fark ederler. Katil içlerinden biri olabilir mi?

2. Ve Ayna Kırıldı

Orijinal İsmi: The Mirror Crack'd

Süre: 105dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Guy Hamilton
Yapımı: 1980 - İngiltere

1953 yılı, İngiltre... Küçük ve garip bir kasaba olan St. Mary Mead, sinema dünyasının kraliçesi Marina Rudd'un muhteşem dönüşüne hazırlanmak üzere, bu kasaba da bir ev satın almasıyla olaylar başlar. Bir süre sonra kasabaya gelen film yapımcıları, ünlü oyuncular ve set ekibi nedeniyle adeta bir festival yaşanmaktadır. Fakat verilen bir partide , içine zehir katılmış bir kokteyli hayranlarından birinin içmesi ve zehirlenerek ölmesiyle; Marina kendisini, amatör dedektif Miss Marple'ın da içinde bulunduğu gerçek bir gizemin içinde bulur. Acaba bu ölümcül kokteyl kimin için hazırlanmıştı? Eğer onun içinse neden?

3. Çarpık Evdeki Cesetler

Orijinal İsmi: Crooked House

Süre: 115dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yapımı: 2017 - ABD , İngiltere

Çok zengin ve acımasız milyarder Aristide Leonides, yatağında zehrilenerek öldürülmüştür. Bu davayı çözmesi için Leonides'in torunu Sophia, eski diplomat sevgilisi Charles Hayward'ı görevlendirir. Ailenin farklı kuşaklarından üyeleri, kıskançlık ve nefret içinde adeta boğulmuş gibidir. Herkesin şüpheli olduğu bir ortamda asıl suçluyu bulmak kolay olmayacaktır. Çarpık Evdeki Cesetler filmi, klasikleşmiş bir Agatha Christie romanından uyarlandı.

4. Doğu Ekspresinde Cinayet

Orijinal İsmi: Murder on the Orient Express

Süre: 114dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yönetmen: Kenneth Branagh
Senarist: Michael Green
Yapımı: 2017 - ABD

Halep'te çözdüğü bir davanın ardından İstanbul'a gelen Belçikalı dedektif Hercule Poirot burada birkaç gün kalma niyetinde olsa da, acil başka bir durum ortaya çıkınca kendini Calais üzerinden Londra'ya gidecek Doğu Ekspresi'nde bulur. Trende farklı uluslardan, farklı toplumsal konum ve mesleklerden gelen insanlar vardır. Büyük bir kar fırtınasının olduğu bir gece, trendeki bir yolcu öldürülür. Olayı çözmek ve içlerindeki katili bulmak, Poirot'ya kalmıştır.

5. Nil'de Ölüm

Orijinal İsmi: Death on the Nile

Süre: 127dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Kenneth Branagh
Senarist: Michael Green
Yapımı: 2022 - ABD

Belçikalı dedektif Hercule Poirot'nun göz alıcı bir gemide süren Mısır tatili, mükemmel bir çiftin balayının trajik bir şekilde kesilmesiyle bir katil avına dönüşür. Uçsuz bucaksız çöl manzaraları ve görkemli Giza piramitlerinden oluşan destansı bir manzaraya karşı kurulan bu hiikayede Poirot cinayeti çözebilmek için her türlü yolu deneyecektir.

6. Venedik'te Cinayet

Orijinal İsmi: A Haunting in Venice

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Kenneth Branagh
Senarist: Michael Green
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Hercules Poirot, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Venedik'te emekliliğini yaşıyordur. İstemeye istemeye katıldığı bir ruh çağırma seansında konuklardan biri öldürülünce katilin kim olduğunu bulmak eski dedektife düşer.

7. Beklenmeyen Şahit

Orijinal İsmi: Witness For The Prosecution

Süre: 116dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yönetmen: Billy Wilder
Yapımı: 1957 - ABD

1957 yapımı olan ve Agatha Christie'nin hikayesinden sinemaya aktarılan Beklenmeyen Şahit, sinema tarihinin en iyi uyarlama senaryolarından birine sahip olmakla ve sürpriz bir finalle hatırlanır. Kalp krizi geçiren Sir Wilfrid Robarts'ın meslek hayatına bir sure ara vermesi ve dinlenmesi gerekmektedir. Ancak ünlü avukat Leonard Vole davasını duyunca mahkame salonuna geri döner. Vole, zengin bir dulu öldürmekle suçlanmaktadır ve işin en ilginç yanı karısı Christie'nin, savunma için değil, savcılık için tanılık yapacak olmasıdır.

8. Nil'de Ölüm

Orijinal İsmi: Death On The Nile

Süre: 140dk
Tür: Gizem
Yönetmen: John Guillermin
Senarist: Anthony Shaffer
Yapımı: 1978 - İngiltere

Ünlü dedektif Hercule Pierrot bu kez Nil'de yol alan S.S.Karnak gemisindedir. Zengin bir mirasyedi olan Linnet Ridgeway gezi sırasında öldürülür. Pierrot cinayeti araştırmaya başlar. Gemi limana yanaşmadan önce cinayeti çözmesi gerekmektedir. Ancak işi zordur. Çünkü gemide bulunan herkes Linnet'in ölümünü isteyecek niteliktedir.

9. Doğu Ekspresinde Cinayet

Orijinal İsmi: Murder on the Orient Express

Süre: 128dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Sidney Lumet
Senarist: Paul Dehn
Yapımı: 1974 - İngiltere

1930'lu yıllarda İstanbul ve Calais arasında sefer yapan ünlü Şark Ekspresi'nde bir cinayet işlenir. Amerikalı bir milyoner trende ölü bulunur. Trende çok sayıda yolcu arasında ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot da bulunmaktadır. Trenin kara saplanıp durması, Poirot'ya yerel yetkililer duruma el koymadan önce cinayeti çözmesi için birkaç saat zaman verecektir. 

10. Ordeal By Innocence

Orijinal İsmi: Ordeal By Innocence

Süre: 90dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Desmond Davis
Senarist: Alexander Stuart
Yapımı: 1985 - İngiltere

Dr. Calgary, bir keşif gezisinden eve döner ve iki yıl önce arabasına aldığı bir otostopçuyu bulmaya çalışır, ona adres defterini geri vermek istemektedir. Ancak, adamın annesini öldürdüğü için idam edildiğini öğrenir.