2000'lerin En İyi 15 Uluslararası Filmi

2000'lerin en iyi uluslararası filmlerini sizler için derledik!

2000'li yıllarda Japonya, Fransa, Brezilya ve Meksika gibi bölgelerden çıkan birçok uluslararası film, dünya genelinde büyük beğeni topladı ve bazıları yirmi birinci yüzyılın en iyi yapımları arasında kabul edildi. Bu filmler, farklı türlerde başarılı hikayeler sunarken, sinemaseverler tarafından takdirle karşılandı. Listede tanıdık film veya yönetmen isimlerine rastlamak mümkün.

İşte, 2000'lerin en iyi uluslararası filmlerinden bazıları!

1. Dokuz Kraliçe

Orijinal İsmi: Nueve Reinas

Süre: 114dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Fabián Bielinsky
Senarist: Fabián Bielinsky
Yapımı: 2000 - Arjantin

David Mamet ile Alfred Hitchcock’un başyapıtlarını çağrıştıran, olağanüstü ustalıkla kotarılmış bir soygun filmi, hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığı, gölgelerle dolu bir evrendeki hileli oyunlar üstüne akıl çelici bir çalışma. İkisi de dolandırıcı olan Juan ile Marcos, bir bakkalda tanışırlar; Marcos, daha deneyimsiz görünen Juan’a, kötü bir durumdan kurtulması için yardımcı olur. Marcos, çaylak Juan’a bir anlaşma önerir: 24 saat boyunca birlikte bir dizi dümen çevireceklerdir. Ama her ikisini de tanıyora benzeyen esrarengiz Sandler’la beklenmedik şekilde karşılaşmaları, daha kapsamlı ve uzun ömürlü bir anlaşma olasılığını ortaya çıkarır. Böylece üçü birden pek çok ganimet elde edilecek kârlı bir işbirliğine girerler. Juan kendini Marcos’a kanıtlamaya çalışırken, güvenle ilgili bazı sorunlar ortaya çıkar ve hilebazları birarada tutan hassas bağ tehlikeye girer. Yalanlar ve ihanetlerle ayakta duran bir dünyada, kim gerçeklerden emin olabilir ki zaten?

2. Ejderha Dövmeli Kız: Millennium Üçlemesi 1

Orijinal İsmi: The Girl With The Dragon Tattoo

Süre: 152dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Niels Arden Oplev
Yapımı: 2009 - Almanya , Danimarka , İsveç , Norveç

“Mikael Blomkvist” isimli gazetecinin tutuklanmasına 6 ay kalmıştır ve “Henrik Vanger”, 16 yaşında kaybolan güzel “Harriet” için Mikael’i çağırır, tabii ki Mikael’in bilgisayarına ve tüm kişisel hesaplarına ulaşabilen Lisbeth yani “Dragon Dövmeli Kız” sayesinde. Mikael Harriet’in sırrını çözmek için çalışmayı kabul eder. Aynı zamanda Lisbeth de Mikael’in bilgisayarından tüm verileri takip etmeye devam ediyordur ve bilgisayarda Harriet hakkında buldugu veriler ilgisini çeker. Mikael’e yardımamaçlı bir mail atar. Ve bundan sonra olaylar gayet esrarengiz ve gizemli bir şekilde birbirini takip eder.

3. Suç Zamanı

Orijinal İsmi: Los Cronocrímenes

Süre: 92dk
Yönetmen: Nacho Vigalondo
Senarist: Nacho Vigalondo
Yapımı: 2007 - İspanya

Hector karısıyla yeni bir eve taşınma sürecinde, kendi halinde bir adamdır. Bir gün dürbünüyle etrafa bakarken ormanda çıplak yatan bir genç kız görür. Oraya gittiğinde suratında pembe bandaj olan bir adam ona arkadan saldırır. Ardından bir kovalamaca başlar. Bu kovalamacanın sonunda Hector onu bir saat geçmişe götürecek bir zaman makinesi bulur. Zaman makinesinden sorumlu olan kişi Hector'a (Hector 2) asla kendisiyle (Hector 1) karşılaşmaması gerektiğini söyler ve işler karışır.

4. Saklı

Orijinal İsmi: Caché

Süre: 117dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Michael Haneke
Senarist: Michael Haneke
Yapımı: 2005 - Almanya , Avusturya , Fransa , İtalya

Georges, televizyona edebiyat programı hazırlayan, karısıyla birlikte son derece huzurlu bir yaşamı olan bir entelektüeldir.Günün birinde kimden ve nereden geldiği belli olmayan bir paket alır.Paketin içinden Georges'un ailesiyle birlikte çekilmiş görüntülerinin olduğu bir video kaset çıkar.Yeni paketler geldikçe Georges bunu ciddi bir tehdit olarak görür ve kasetleri gönderen kişinin kendisini yakından tanıdığına karar verir. Geçmişi onu rahatsız etmektedir.

5. Kirli İşler

Orijinal İsmi: Infernal Affairs

Süre: 100dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Siu Fai Mak , Wai Keung Lau
Senarist: Siu Fai Mak , Felix Chong
Yapımı: 2002 - Hong Kong

Organize suç örgütü tarafından polis teşkilatına sızdırılan Mihg ve şuç örgütüne gizlice sokulan polis Yan birbirinin kimliklerine açığa çıkartmak için ölümcül bir satranç oyununa girişirler.

6. Yürüyen Şato

Orijinal İsmi: Hauru no ugoku shiro

Süre: 119dk
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Yapımı: 2004 - Japonya

2006 en iyi çizgi film oscar adayı olan bu filmde kendi halinde olan 18 yaşındaki Sofie, kötülükler cadısı tarafından 90 yaşında yaşlı bir kadına dönüşür ve bütün hayatı değişir. Kimse tarafından tanınmayan Sofie evini terkeder, ve yolculuğu onu sürekli yer değiştiren, içinde Howl isimli bir büyücünün yaşadığı bir şatoya getirir. Sofie nin üzerindeki lanet ancak bu şatoda çözülebilecektir.

7. İhtiyar Delikanlı

Orijinal İsmi: Oldeuboi

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Park Chan-wook
Yapımı: 2003 - Güney Kore

Eşi ve bebeği ile mutlu bir hayat süren iş adamı Oh Dae-su, bir gün evinin önünden kaçırılır. Uyandığında kendini özel yapılmış bir hücrede bulur ve eşinin öldürüldüğünü öğrenir. Dae-su, 15 yıllık tutsaklığın ardından serbest kalır ve mutlu hayatını mahveden adamdan intikam almaya yemin eder. Fakat bu adamı bulmak için yalnızca 5 günü vardır.

8. Kaplan ve Ejderha

Orijinal İsmi: Wo Hu Cang Long

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Macera , Romantik
Yönetmen: Ang Lee
Yapımı: 2000 - ABD , Hong Kong , Tayvan

Kaderlerine karşı mücadele veren iki kadının iç içe geçmiş yaşamları yoluyla aktarılan zamanın sisleri arasından çıkagelen cesaret, aldatma ve kader üzerine epik bir hikaye.

9. Amelie

Orijinal İsmi: Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain

Süre: 122dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Jean Pierre Jeunet
Yapımı: 2001 - Almanya , Fransa

Paris'te garsonluk yaparak, kendine özgü bir dünyada yaşayan saf, çekingen ve masum bir kızdır Amelie. Annesinin beklenmedik ölümü, babasının soğuk tavırları ve yaşadığı travmalar sonucu, sevimli ve boş şeylerle uğraşarak kendisine eğlence yaratmaya çalışsa da aslında hayatı sıkıcı bulduğu için kendisini son derece yalnız hissetmektedir. Bu kısır döngü Amelie’nin evde bulduğu bir kutuyu ve onun aracılığıyla sahibini keşfetmesiyle birlikte bir anda bıçak gibi kesiliverir.  Amelie aşık olur.

10. Ananı Da!

Orijinal İsmi: Y Tu Mamá También

Süre: 106dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Alfonso Cuarón
Yapımı: 2001 - Meksika

Julio ve Tenoch, hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar ve kendilerinden yaşça büyük olan Lucia ile birlikte süpriz bir yolculuğa başlarlar, iki arkadaşın da Lucia'ya aşık olması yol boyunca aralarındaki arkadaşlık ilişkileininde iç yüzünü ortaya çıkaracaktır.

11. Aşk Zamanı

Orijinal İsmi: Fa Yeung Nin Wa

Süre: 98dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Kar-Wai Wong
Senarist: Kar-Wai Wong
Yapımı: 2000 - Fransa , Hollanda , Hong Kong

1962 yılının Hong Kong'u... Yerel bir gazetenin yazı işleri müdürü olan Chau ve eşi, Şangaylıların yaşadığı bir apartmana taşınırlar. Chau, taşınma gününde burada yeni kapı komşusu Li-Chun ile tanışır. Her ikisinin de eşlerinin yardımı olmaksızın eşya taşıyor olmaları ilginç bir tesadüftür. Li-Chun ve Chau, eşlerinin işte oldukları zamanı birlikte geçirmeye ve gitgide daha iyi arkadaş olmaya başlarlar. Neden sonra anlarlar ki, aslında ikisinin eşleri arasında bir ilişki vardır ve aldatılmaktadırlar. Durumu keşfetmek, onları aşk hayatlarını yeniden gözden geçirmeye ve birbirlerinden destek almaya itecektir.

12. Paramparça Aşklar Köpekler

Orijinal İsmi: Amores Perros

Süre: 154dk
Tür: Dram , Gerilim
Senarist: Guillermo Arriaga
Yapımı: 2000 - Meksika

Octavio adındaki genç sorumsuz kişiliklidir ve erkek kardeşi Ramiro'nun karısı Susana'ya büyük bir tutkuyla aşıktır. Ramiro ise serserinin tekidir. Katıldığı tüm festivallerde ödül kazanan film, kimilerine göre milenyumun ilk başyapıtı olarak adlandırılır. İstanbul Film Festivali'nde de gösterilen film büyük beğeni topladı.

13. Pan'ın Labirenti

Orijinal İsmi: El laberinto del fauno

Süre: 118dk
Tür: Dram , Fantastik , Savaş
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 2006 - ABD , İspanya , Meksika

Guillermo Del Toro’nun çok sevilen bu filmi, 2006 Cannes Film Festivali’ne Altın Palmiye için yarıştı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen fantastik bir yolculuğun hikâyesi. 10 yaşındaki Ofelia yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

14. Tanrı Kent

Orijinal İsmi: Cidade De Deus

Süre: 130dk
Tür: Dram , Suç
Yapımı: 2002 - Almanya , Brezilya , Fransa

1960’larda inşa edilmiş ve 80’lerin başında Rio De Janeiro’nun en tehlikeli mahallelerinden birine dönüşmüş, sosyal konutlardan oluşan “Tanrıkent”te organize suçun destansı tarihi. Film 60’larda iki kenar mahalle çocuğunun seçtiği iki ayrı yolu takip eder. Rocket suç dünyasında geçecek bir hayatın gerektirdiği zihniyetten ve fizikten yoksundur. Fotoğrafçı olma hayalleri kurar ama fotoğraf makinesi alacak parası yoktur. Öte yandan, Küçük Ze çocukluğundan beri tam bir suçlu özellikleri taşır; acımasız, akıllı ve hırslıdır. Küçük yaşta planladığı bir genelev soygunu sırasında öldürmenin tadını alır, gün geçtikçe bu konudaki iştahı giderek artar. 70’lerde Ze, sakin ve becerikli Bee’nin desteğiyle, favela’nın uyuşturucu ticareti üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırır. 80’lerin başlarında “Tanrıkent”i çetelerarası savaş sarar ve amansız genç suçlulardan oluşan yeni bir kuşak çıkıp “eskilerin” yerini almaya çalışırken, artık bir fotoğraf makinesine sahip olan Rocket, onu bu bitmek tükenmek bilmez katliam döngüsünü belgelemede kullanır.

15. Ruhların Kaçışı

Orijinal İsmi: Sen to Chihiro no kamikakushi

Süre: 125dk
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senarist: Hayao Miyazaki
Yapımı: 2001 - Japonya

Babasının işi nedeniyle yeni bir şehre taşınmak zorunda kalan 10 yaşındaki Chihiro bu duruma çok üzülmektedir. Fakat bu yolculuk hiç ummadığı kadar ilginçliklerle dolu olacaktır. İlk olarak Chihiro’nun anne ve babası mola verdikleri yerdeki yemekleri yiyince domuza dönüşürler. Chihiro, anne ve babasına yardım etmek isterken ortalık hayaletlerle dolar. Hayatta kalmak için, kendisini hayaletlerin kaldığı bu otele kabul ettirmek zorundadır. Burada hayaletlerin gizemini çözerken aynı zamanda esrarengiz Haku ile de aşkın büyüsünü de keşfedecektir. Prenses Mononoke'nin yaratıcısı Hayao Miyazaki'nin animasyon şaheseri olan Ruhların Kaçışı, önce 52. Berlin Uluslarası Film Festivali'nde Altın Ayı'yı, ardından 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Oscarı'nı kazanmayı başarmış bir yapım.