Gerçek Olaylara Dayanan En İyi Aksiyon Filmleri

Gerçek olaylara dayanan en iyi aksiyon filmlerini sizler için derledik!

En iyi aksiyon filmlerinin birçoğu, izleyicilerde yankı uyandıran gerçek hayattaki olaylara dayanır. Gerçekliği tasvir eden filmler genellikle savaş görüntüleriyle ilişkilendirilmiş olsa da, bu nispeten yakın dönemde çıkan "Dövüşçü", "Diriliş" ve "12 Yıllık Esaret" gibi gişe rekorları kıran filmlerle defalarca aşıldı. Siyasi olayların ele alınmasından ünlü hapishane kaçışlarının anlatılmasına ve hayatında zorluklar yaşayan tanınmış bireylerin hikayelerine kadar, aksiyon türünün en büyük filmleri belirli bir orijinallik sunar.

İşte sizin için listlediğimiz, gerçek olaylara dayanan en iyi aksiyon filmleri!

1. Cesur Yürek

13. yüzyılda İngilizler, İskoçlar üzerinde egemenlik kurmuştur. İngiliz soyluları, yeni evli İskoç kadınlarıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahiptir. Çocukken ailesini İskoçya uğruna kaybeden William Wallace'ın karısı da İngiliz birlikleri tarafından öldürüldüğü zaman, onun intikam arayışı kısa zamanda ülkesinin özgürlüğü için amansız bir savaşa dönüşür.

2. Operasyon: Argo

Hikayede, Tahran’da altı Amerikan elçilik personelinin kaçırılması ve aylarca alıkonulması üzerine patlak veren İran Rehine Krizi ile CIA’in rehieleri kurtarma operasyonu konu alınmıştır. Yapılan açıklamalarda CIA, sahte bir Hollywood yapım şirketi kurarak rehineleri kurtarmaya çalışacağı anlatılmaktadır. Yapımını George Clooney'nin yapım şirketinin üstlendiği filmin yönetmeni, aynı zamanda başrol oyuncusu olan Ben Affleck. Filmin çekimlerinin bazı bölümleri, Türkiye'de Kapalıçarşı'da yapıldı.

3. Özgürlük Yolu

Okulunun gözde öğrencisi Christopher McCandless, 1990 yılında mezun olduktan sonra biriktirdiği 24.000 doları bir vakfa bağışlar ve hayatının seyahatine çıkmaya hazırlanır. Orta gelirli bir ailenin oğlu olan Christopher'ın en büyük amacı Alaska'ya giderek oradaki vahşi doğayla iç içe yaşayabilmektir. Christopher çıktığı yolda hayatını değiştirecek birbirinden ilginç karakterle karşılaşacaktır.

4. Kaptan Phillips

Film, hikayesini 2009 yılında yaşanan gerçek bir olaydan alıyor. Maersk Alabama adlı yük gemisinin Somalili korsanlar tarafından rehin alınmasını anlatıyor ve adını geminin kaptanı olan Richard Phillips'in adından alıyor. Filmin başrol oyuncularından Barkhad Abdi, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Altın Küre ve Oscar'a aday gösterildi.

5. Ip Man

Japonya'nın Çin'i işgali sırasında, zengin bir dövüş sanatları ustası, şehri işgal edildiğinde evini terk etmek zorunda kalır. Kendilerini geçindirmek için çok az imkânları olan Ip Man ve şehirde kalan diğer insanlar hayatta kalmanın bir yolunu bulmak zorundadır.

6. Alcatraz'dan Kaçış

Kaçılması imkansız olan ünlü Alcatraz Hapisanesinden kaçmaya çalışan üç mahkum ve bu kaçış planını mükemmel hazırlayan banka soyguncusu Morris'in (Clint Eastwood) gerçek olduğu söylenen öyküsü.

7. Kara Gün

oston Polisi'nde görevli çavuş Tommy Saunders için 15 Nisan 2013 günü önemli bir gündür. Boston Maratonu'nda sporcuları ve seyircileri koruma görevini üstlenen polislerden bir tanesidir. Yarış herkes için güzel bir atmosferde devam ederken hiç beklenmedik bir patlama meydana gelir. Hemen sonrasında tüm ekipler, Edward F. Davis önderliğinde düzenlenen operasyonlarla şüphelilerin peşine düşecektir. Daha sonra kimlikleri belirlenen 2 kardeş, Boston'un her yerinde didik didik aranacaktır. Patriots Day filminde işlenen 2013 Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırı ve sonrasındaki geniş kapsamlı arama süreci, Casey Sherman ve Dave Wedge'in yazdığı Boston Strong: A City's Triumph Over Tragedy adlı kitaptan uyarlandı. 

8. 12 Yıllık Esaret

Solomon Northup’ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikayesini anlattığı romanından uyarlanan filmde Northup, ABD’nin kuzeyinde yaşayan özgür bir insan, tanınmış bir keman virtüözüyken kaçırılarak köle yapılması ve geçirdiği kölelik yılları anlatılmaktadır. 

9. Dövüşçü

Kardeş ilişkileri, suç, uyuşturucu gibi konuların yoğunluğunda bir boksörün sıfırdan zirveye tırmanışını anlatıyor.

10. Diriliş

İskoç kökenli bir avcı olan Hugh Glass bugün Dakota adıyla bilinen bölgede gerçekleştirilen bir av gezisinde bir ayının saldırısına uğrayarak ölümcül bir şekilde yaralanır. Hayatta kalma umudu çok zayıf olan Glass, ekipte yer alan John Fitzgerald tarafından vahşi doğada ölüme terkedilir, oğlu da öldürülür. Müthiş bir dayanma gücüyle hayatta kalmayı başaran Glass, oğlunu öldüren Fitzgerald'dan intikamını alabilmek için zorlu bir yolculuğa başlar.