Gözden Kaçırılan 10 Ödüllü Film

Gözden kaçırılan ödüllü filmleri sizler için derledik!

Ödül sezonu her yıl geldiğinde, sinemaseverler filmler için büyük bir heyecan duyuyor. Ocak ve Nisan ayları arasında, ödül törenlerinde adı geçen tüm önemli filmleri izlemek için çaba gösterip favorilerini belirlemek bir nevi ritüel. Yıl boyunca izlemeye değer pek çok film olmasına rağmen, bu dönemde "en iyileri" izleme hevesi insanları bir araya getiyor. Ancak ödül sezonu sona erdiğinde de birçok film hızla unutuluyor.

İşte ödül sezonları geride kalınca akıllardan da uzaklaşan ödüllü filmler!

1. Sling Blade

Orijinal İsmi: Sling Blade

Süre: 135dk
Tür: Dram
Yönetmen: Billy Bob Thornton
Senarist: Billy Bob Thornton
Yapımı: 1996 - ABD

Sling Blade, karmaşık bir ahlaki ikilem içinde kalmış Karl Childers'in gizemli, ruhani ve karamizah öyküsüdür. Çocukken çok dindar bir ailede büyüyen Karl, ailesi tarafından tanrının bir cesai olduğuna inandırılmıştır. Bir gün annesini kasabanın serserileri ile cinsel ilişki sırasında gören Karl, yaptıkları şeyin yanlış olduğunu düşünerek onları bıçaklayarak öldürür. Bu cinayet sebebiyle akıl hastanesine konur ve şimdi, 25 yıl sonra serbest kalarak tekrar topluma karışır.

2. Kayıp

Orijinal İsmi: Missing

Süre: 123dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Costa-Gavras
Yapımı: 1982 - ABD

Film, cuntacı General Pinochet'nin 1973'teki darbesi sonrası Şili'de genç Amerikalı Charles Horman'ın kayboluşunu anlatır. Charles'ın eşi Beth olayı araştırmak ister ve her kapıyı zorlar ama ABD Büyükelçiliği dahil hepsinden geri çevrilir. Oğlunun kayboluşunun arkasındaki esrarı aydınlatmak için, Charles'ın aslında biraz fazla milliyetçi ve vatansever olan babası Ed de ülkeye gelir. Charles'ın politik bir nedenden ötürü ortadan kaldırıldığını ve olayda ABD Hükümeti'nin de parmağı olduğunu kabullenmek istemese de gün geçtikçe gerçeklerle yüzleşecektir.

3. Spotlight

Orijinal İsmi: Spotlight

Süre: 129dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Thomas McCarthy
Yapımı: 2015 - ABD

2001 yılında The Boston Globe gazetesi, Marty Baron'ı editör olarak işe alır. Baron bir gün gazetede pedofil bir rahiple ilgili bir haber görür. Bunun üzerine gazetenin araştırmacı haber ekibi Spotlight'ın başındaki Robby Robinson'ı, bölgedeki kiliselerde uzun süredir devam eden çocuk tacizi iddialarıyla ilgili araştırma yapmaya yönlendirir. Spotlight'ın usta gazetecileri, soruşturma derinleşip daha fazla bilgiye sahip oldukça, konunun sadece Katolik Kilisesi'nin üst düzey yetkililerine değil, devlet kurumlarının da önemli kişilerine uzanan bir ağ oluşturduğunu farkeder. Ancak hasıraltı edilen dosyaları gün yüzüne çıkarmadan önce büyük baskılara göğüs germeleri gerekecektir.

4. Ölüm Kadına Yakışır

Orijinal İsmi: Death Becomes Her

Süre: 103dk
Tür: Fantastik , Komedi , Korku
Yönetmen: Robert Zemeckis
Yapımı: 1992 - ABD

Ernest'la evli olan Helen, arkadaşı Madeline yüzünden cehennem hayatı yaşıyor. Madeline, ondan daha güzel, daha zengindir. Ernest, Helen'i bırakıp Madeline'la yaşamaya başlıyor. Madeline'dan öç almak isteyen Helen, yaşlanmaya karşı bir ilaç buluyor. Sırrını öğrenen Madeline da bu ilacı alıyor ve ikisi Ernest için amansız bir savaşa giriyorlar. Ancak bu ilaçla birlikte ölümsüzleşen iki kadın için hayat artık aynı olmayacaktır.

5. Bizi Ayıran Nehir

Orijinal İsmi: A River Runs Through It

Süre: 123dk
Tür: Aile , Dram
Yönetmen: Robert Redford
Yapımı: 1992 - ABD

Robert Redford'un yönettiği film, Norman Maclean'ın kitabından uyarlanmış. Montana'da büyüyen iki çocuğu anlatan filmde Norman ve Paul'ün doğayla çevrelenmiş bu uygarlıktan uzak bölgede yaşadığı zorlukları izliyoruz. Paul, babası Maclean'e karşı asi davranışlar içinde, oysa Norman çok daha uysal bir yapıya sahip. İkisini birleştiren en önemli şey ise balık tutmak.

6. İngiliz Hasta

Orijinal İsmi: The English Patient

Süre: 162dk
Tür: Dram , Romantik , Savaş
Yönetmen: Anthony Minghella
Yapımı: 1996 - ABD , İngiltere

Laszlo Almays bir harita yapımcısıdır ve sahra çölünün bazı bölgelerinde harita çıkarmakla görevlidir. 2. dünya savaşında geçen hikayede bir uçak kazasında Almays'ın vucüdunda yanıklar oluşur ve yatağa düşer. Ona bakacak kişi Hanna adında bir hemşiredir. Eski bir italyan manastıran kalmaya başlayan Almays gizemli geçmişini hatırlamaya başlar.

7. Gods And Monsters

Orijinal İsmi: Gods And Monsters

Süre: 105dk
Tür: Dram
Yönetmen: Bill Condon
Senarist: Bill Condon
Yapımı: 1998 - ABD , İngiltere

Film Frankestein'in yönetmeni James Whale'ın hayatından kesitler sunuyor. Onun eşcinselliği ile ele aldığı hayatının, trajik şekilde kendi sonunu getiren, 2. Dünya savaşında yaşadıklarını anlatıyor.

8. İçimde Biri Var

Orijinal İsmi: Innerspace

Süre: 120dk
Yönetmen: Joe Dante
Yapımı: 1987 - ABD

Jack Putter, bugün kendini komik hissediyor. Gününü 25 saat yaşayan bu hastalık hastası için hiçbirşey yeni değildi. Ama yeni olan bir şey vardı. Jack birşeyler duyuyordu. "Bana sahip oluyorlar" diye ağlıyordu. Jack birşeyler duyuyordu. ‘Jack’in duyduğu ses Tuck Pendleton’a aitti. Gizli bir minyatürleşme projesi yolunda gitmemiş ve yanlışlıkla Jack’in içine enjekte edilmiştir.

9. Senden Bana Kalan

Orijinal İsmi: The Descendants

Süre: 115dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Alexander Payne , Jim Rash
Yapımı: 2011 - ABD

Toprak sahibi zengin bir baba olan Matt King, eşinin trajik bir bot kazası geçirmesinden sonra,  geride kalan iki kızı ile ilişkisinin hiç de hayal ettiği gibi olmadığını farkeder. Matt, kızları ile olan ilişkisini düzeltmeye kararlıdır fakat gittikçe kötüye giden akıl sağlığı onun için hayatı oldukça zorlaştıracaktır.

10. Okuyucu

Orijinal İsmi: The Reader

Süre: 124dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Stephen Daldry
Senarist: David Hare
Yapımı: 2008 - Almanya , ABD

2.Dünya Savaşı bitmiştir. Yaralarını sarmaya çalışan Almanya’da Michael adlı genç çocuk tesadüfen tanıştığı, kendisinden yaşça büyük Hanna Schmitz’e aşık olmuştur. Michael’ın bu isteği karşılıksız kalmaz. Gizlilik çerçevesinde yürütülen bu ilişki, Schmitz’in bir anda, ortadan kaybolmasıyla biter. Aradan 8 yıl geçmiştir. Michael çalışkan bir avukat olmuştur. Nazi suçlularının yargılandığı mahkemelerde yolu bir kez daha Hanna ile kesişecektir.