En İyi Romantik Dönem Filmleri

En iyi romantik dönem filmlerini sizler için derledik!

Dönem filmi söz konusu olduğunda, birkaç kalıp dikkat çeker: Jane Austen, eski zamanlara ait ilişki sorunları, Emma Thompson, Merchant Ivory yapımları veya Keira Knightley'in birinden dramatik bir şekilde uzaklaşması. Ve mesele şu ki, bu yaygın klişelerin bazı kombinasyonları, muhtemelen romantik dönem filmlerinin hayranı olmanızın sebebi. Ancak bu tür, bu temaların ötesinde de var — ister 1960'ların Wyoming'inde, ister 19. yüzyılın Çin'inde geçsin. Yani, evet, bu listede bolca Austen ve bazı tanıdık oyuncular var, ancak keşfedecek daha fazla tarih de mevcut.

İşte sizin için seçtiğimiz en romantik dönem filmleri!

1. Aşk ve Yaşam

Orijinal İsmi: Sense and Sensibility

Süre: 136dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ang Lee
Senarist: Emma Thompson
Yapımı: 1995 - ABD , İngiltere

Mr. Dashwood yasalar gereği mirasını ilk karısından olan oğluna bırakmak zorundadır. Oğlundan ikinci karısı ve ondan olan kızlarına destek olmasını rica eder. Fakat oğlunun karısı bunun gerçekleşmesini engellemek için elini yapar. Biri tamamen duygularıyla, diğeri de sadece mantığıyla hareket eden iki kızkardeş, 19.yüzyılın erkek egemen ve ahlakçı dünyasında bir de ekonomik sorunlarla başetmek zorunda kalırlar. Tüm toplumsal ve ekonomik baskılara rağmen mantık ve duygu aşkla birleştiğinde, bu iki kızkardeşe güç verecek, onlara mutluluğun kapılarını açacaktır.

2. Manzaralı Oda

Orijinal İsmi: A Room With A View

Süre: 117dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: James Ivory
Yapımı: 1985 - İngiltere

Olaylar 20. yüzyılın hemen başında İngiltere'de Edward çağı hüküm sürerken geçer. Lucy Honeychurch akranı olan bütün kibar İngiliz kızlarının yaptığı gibi zoraki bir Avrupa turuna gönderilir. Bu turlarda genç kızların yanında mutlaka yaşlı bir kadın refakatçi olmaktadır. Bu seyahatte de Lucy'nin refakatine evde kalmış yaşı geçkin kuzeni Charlotte Bartlett verilir. İtalya'ya geldiklerinde bir süreliğine Floransa'da bir pansiyonda oda tutarlar. Burada başka İngiliz gezginler de vardır. Pansiyonda oda komşuları olan Bay Emerson'un oğlu George'la Lucy arasında ilk andan itibaren bir çekim oluşur, ancak Charlotte, George'un doğru bir damat adayı olduğunu düşünmemektedir.

3. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Orijinal İsmi: Portrait de la jeune fille en feu

Süre: 119dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Céline Sciamma
Senarist: Céline Sciamma
Yapımı: 2019 - Fransa

1760 yılında Fransa'da geçen film ressam Marianne'in hikayesine odaklanıyor. Marianne, Héloïse'in evlilik portresini çizmekle görevlendirilir. Héloïse, manastır hayatını terk etmiş bir genç kadındır ve Marianne onun portresini resmederken iki kadının arasında beklenmedik bir çekim oluşur.

4. Kaplan ve Ejderha

Orijinal İsmi: Wo Hu Cang Long

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Macera , Romantik
Yönetmen: Ang Lee
Yapımı: 2000 - ABD , Hong Kong , Tayvan

Kaderlerine karşı mücadele veren iki kadının iç içe geçmiş yaşamları yoluyla aktarılan zamanın sisleri arasından çıkagelen cesaret, aldatma ve kader üzerine epik bir hikaye.

5. Not Defteri

Orijinal İsmi: The Notebook

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Nick Cassavetes
Yapımı: 2004 - ABD

Sararmış bir not defterinden anlatılan ve yıllar önceden kopup gelen bir aşk hikayesi. 40'lı yıllarda ABD, Kuzey Karolayna'daki sahil kasabası Seabrook'a genç bir kız gelir. Ailesiyle geçireceği sakin bir yazı hayal eden Allie bir karnavalda tanıştığı Noah'la yakınlaşır. Noah kızı gördüğü anda hayatını birleştirmesi gereken insan olduğunu anlar.Genç kız zengin bir ailen geldiği ve delikanlı da değirmende çalışan bir işçi olduğu halde geleceği hiç düşünmeden rüya gibi bir yaz geçirirler ve iyice aşık olurlar. II. Dünya Savaşı'nın kızıştığı bir dönemde hayat, aşıkları ayırıverir. Sevdiği kızı aklından hiç çıkarmamış olan Noah savaştan döner. Oysa Allie gönüllü olarak çalıştığı bir askeri hastanede tanıştığı Lon ile evlenmek üzeredir.

6. My Fair Lady

Orijinal İsmi: My Fair Lady

Süre: 170dk
Yönetmen: George Cukor
Yapımı: 1964 - ABD

 

Filmin kahramanı Eliza Doolittle, sokakta çiçekçilik yapan ve son derece küfürlü konuşan bir karakterdir. Bir gece Prof Higgins, bir opera çıkışında kendisini görür. Eliza sadece argo konuşan biri değil aynı zamanda son derece hırçın ve kaba tavırlara da sahip biridir. Higgins ve arkadaşı Albay Pickering dil bilimcidirler ve bu kadın üzerine bahse girerler. Eliza profesörün evinde kalacak ve diksiyon kursları alacaktır. Higgins, genç kızı tamamen yola getireceğine ve Eliza’nın bir süre sonra gerçek bir hanımefendiye dönüşüeceğine emindir. Bu iş karşılığında para alacağı için Eliza olayı kabul eder. Higgins acımasızdır. Eliza kısa sürede ilerleme göstermekle kalmaz, gönülleri fethetmeye de başlar. Zamanı geldiğinde de ilk sınavını vermesi gerekecektir. Her şey, herkesin umduğundan farklı gelişecektir.   Bernard Shaw’ın eseri Pygmalion’dan uyarlanan filmin başarısı, Eliza rolünün kariyerinin zirvesindeki Audrey Hepburn’e verilmesiyle de sinema tarihinin zafer anlarından biridir.

7. Küçük Kadınlar

Orijinal İsmi: Little Women

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Greta Gerwig
Senarist: Greta Gerwig
Yapımı: 2019 - ABD

Louisa May Alcott'un unutulmaz romanından uyarlana film; Meg, Jo, Beth ve Amy isimli dört kız kardeşin Amerikan İç Savaşı’nın sonrasında geçen büyüme hikâyesini konu alıyor. Hikayenin yönetmen Greta Gerwig tarafından yorumlanmış halinde, dört kız kardeşn hikayesi üzerinden kadın hayatına dair o döneme ait temaların yanı sıra zamanın ötesinde konular ve sorunlar da işleniyor.

8. Romeo ve Juliet

Orijinal İsmi: Romeo and Juliet

Süre: 138dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Franco Zeffirelli
Senarist: Franco Brusati
Yapımı: 1968 - İngiltere , İtalya

Romeo ve Juliet, birbirine düşman olan iki ailenin çocuklarıdır. Karşılaştıkları ilk anda aşık olmuşlar ve böylece kavuşamama öyküleri başlamıştır. Juliet, Romeo'ya kavuşmak için ailesini yok saymayı göze alamaz ve kendini yok saymaya karar verir. Böylece rahibin yardımını alarak bir zehir içer; herkes onu ölmüş bilecektir. Ancak Romeo döndüğünde Julıet'in öldüğünü zanneder ve kendini öldürür. Romeo ve Juliet'te basit olarak aşk anlatılıyor denemez. Bunu " aileleri düşman, engellere rağmen vazgeçmeyen imkansız aşk" diye alımladığımızda daha doğru olur. Çünkü oyunun ana konusu en yalın haliyle, aşk ölümü bile göze alır şeklinde özetlenir.

9. Carol

Orijinal İsmi: Carol

Süre: 118dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Todd Haynes
Senarist: Phyllis Nagy
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

1950'li yıllarda New York'ta geçen hikaye, evli, çocuklu ve zengin, ancak eşiyle sorunlar yaşayan, orta yaşa yaklaşmakta olan bir kadın olan Carol ile genç bir tezgahtar olan Therese arasında tesadüfen tanışmalarıyla başlayan, ancak günden güne tutkulu bir yakınlığa dönen ilişki anlatılıyor. Carol eşinden boşanıp kızının velayetini almak istese de kocası Harge, onun Therese ile olan ilişkisinin sınırlarından gitgide kuşkulanmaya başlayacak ve kızını bırakmak istemeyecektir.

10. Brokeback Dağı

Orijinal İsmi: Brokeback Mountain

Süre: 134dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ang Lee
Yapımı: 2005 - ABD , Kanada

Genelde kadınlarla vakit geçirmeyi seven iki sert erkek, Brokeback Dağı civarında bir çiftlikte tanışır ve birlikte vakit geçirmeye başlar. Zamanla aralarındaki ilişki, dikkat çekici bir derinlik ve duygusal bir boyut kazanır. Biri çiftçi, diğeri ise rodeo kovboyu, farklı karakterlerine rağmen birbirlerine bağlanırlar. Yaşam boyu sürecek olan bu ilişki, kimi zaman kopmalar ve ayrılıklar yaşayacak fakat yeniden iki aşığı buluşturacaktır. Ortaya, kulaktan kulağa yayılacak, aşka dair güçlü tonlar barındıran efsanevi bir hikaye çıkacaktır.

11. Neşeli Günler

Orijinal İsmi: The Sound Of Music

Süre: 174dk
Tür: Aile , Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Robert Wise
Yapımı: 1965 - ABD

1930'ların Avusturya'sında, Salzburg yakınlarındaki bir manastırda rahibe olmaya çalışan Maria, uygun olmadığını fark edince yedi çocuklu Kaptan Von Trapp'ın malikanesine mürebbiye olarak gönderilir. Çocukların ve Kaptan'ın kalbini kazanan Maria, Kaptan'a aşık olur. Ancak Kaptan, Barones Schraeder ile evlenmek üzeredir. Sonunda Kaptan, Maria'yı sevdiğini anlar ve onunla evlenir. Nazi rejiminin baskısıyla Von Trapp ailesi Avusturya'dan kaçmak zorunda kalır.

12. Masumiyet Cağı

Orijinal İsmi: The Age of Innocence

Süre: 139dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Martin Scorsese
Yapımı: 1993 - ABD

Sosyetenin gözbebeği Newland Archer, May Welland ile nişanlıdır. Ancak May`in kuzeni Kontes Olenska'yla tanışınca bütün hayatı değişiyor. Kocasından ayrılan bir kadın olarak, 19. yüzyıl New York'unda dışlanan bu kadını Newland önce savunmaya başlıyor ancak daha sonra ikisi de birbirine aşık oluyorlar.

13. Kırmızı Değirmen

Orijinal İsmi: Moulin Rouge

Süre: 128dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Baz Luhrmann
Yapımı: 2001 - ABD , Avustralya

1899  yılında, genç ve yetenekli bir şair olan Christian babasına karşı gelip evinden ayrılır ve Paris'te Montmartre'ye taşınır. Orada bir müzik holde Satin adlı bir müzikhol yıldızıyla tanışır ve ona aşık olur. Satin de Christian'a aşık olmuştur, ama bu aşk tehlikelidir. Çünkü Satin Paris'in en ünlü ve zengin kişileriyle birlikte olan ünlü bir hayat kadınıdır.

14. If Beale Street Could Talk

Orijinal İsmi: If Beale Street Could Talk

Süre: 117dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Barry Jenkins
Senarist: Barry Jenkins
Yapımı: 2018 - ABD

Birbirlerine çok aşık olan 19 yaşındaki Tish ve 22 yaşındaki Fonny nişanlanır ve Tish kısa süre sonra hamile olduğunu öğrenir. Gelecek planları yaptıkları sırada Fonny'nin haksız yere tecavüz suçuyla hapse girmesiyle bütün dünyaları tepetaklak olur. Artık Tish'in tek gelecek planı, bebekleri doğmadan önce nişanlısının masum olduğunu ispatlayacak kanıtı bularak onu hapisten çıkarmak olacaktır. 

15. Aşık Shakespeare

Orijinal İsmi: Shakespeare In Love

Süre: 123dk
Tür: Komedi , Romantik , Tarih
Yönetmen: John Madden
Yapımı: 1998 - ABD

Elizabeth dönemi İngiltere'sinde geçen bu romantik komedi filminde genç Shakespeare'in aşk hayatı anlatılıyor. Aslında Shakespeare'in son günlerde aşk hayatı hiç iyi gitmiyordur. Yeni oyunu 'Romeo and Ethel the Pirate's Daughter' konusunda ise daha bir satır bile düşünebilmiş ve yazabilmiş değildir. Shakespeare'in hayranlarından zengin ve güzel Viola duygusuz bir adam görünümündeki Lord Wessex ile evlenmek üzeredir.Hayali oyuncu olmak olan Viola, Shakespeare ile tanışınca ikisi yasak bir aşkın heyecanına kapılırlar.