Türe Yön Veren En İyi Dedektif Filmleri

Türe yön veren en iyi dedektif filmlerini sizler için derledik!

Dedektif filmleri genellikle belirli bir formülü takip etse de bazıları bu kalıpların dışına çıkarak daha yaratıcı ve beklenmedik hikayeler sunuyor. Sinema tarihinde, suç ve gizem unsurları izleyicilerin ilgisini her zaman çeken ögeler. Dedektifler, karmaşık olayları çözerken izleyicileri de bu sürece dahil edip filmlerin cazibesini artırıyor. Günün sonunda gerçeklerin ustaca gizlendiği, sonunun belirsiz olduğu veya suçun farklı bir perspektiften ele alındığı bu tür filmler, izleyiciyi şaşırtmayı başarıyor.

İşte sizler için seçtiğimiz en iyi ve beklenmedik dedektif filmleri!

1. Fargo

Orijinal İsmi: Fargo

Süre: 98dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 1996 - ABD , İngiltere

Jerry Lundegaard borçları olan bir sahtekârdır. İhtiyaç duyduğu meblağda parayı acilen edinmeli ve borçlarını temizlemelidir. Karısının babası oldukça zengin bir adamdır; ancak gamsız bir sahtekar olan Jerry’ye yardım etmesi imkansız gibi görünmektedir. Jerry’nin aklına şeytani bir fikir gelir. Jerry, karısını kaçırmak ve kayınpederinden fidye istemek üzere iki adam kiralar. Lakin hiçbir şey planlandığı gibi ilerlemeyecektir. Sinemalarının ilk döneminden bu yana çizgilerini hiç bozmadan ilerleyen Coen Kardeşler’e büyük bir şöhret kazandıran Fargo, orijinal senaryo ve en iyi kadın oyuncu dallarında Oscar kazandı.

2. Gizli Kusur

Orijinal İsmi: Inherent Vice

Süre: 149dk
Tür: Dram , Gizem , Komedi
Yapımı: 2014 - ABD

1970'li yılların Los Angeles'ı... Uyuşturucu bağımlısı polis memuru Larry "Doc" Sportello eski bir kız arkadaşının kaybolması vakasını araştırmaya başlar. Bu araştırma onu çok farklı olaylar ve kişilerle karşı karşıya getirecektir. 

3. Bıçaklar Çekildi

Orijinal İsmi: Knives Out

Süre: 131dk
Tür: Gizem , Komedi , Suç
Yönetmen: Rian Johnson
Senarist: Rian Johnson
Yapımı: 2019 - ABD

Harlan Trombey 85. Yaş gününde evinde ölü olarak bulunur. Dedektif Benoit Blanc bu olayı araştırmaya başlar. Blanc aileden araştırmaya başlar ama ailenin çok da bir işe yaramayacağını düşünmesi sebebiyle, olayların daha derinine inmesi gerektiğini anlar.

4. Tutsak

Orijinal İsmi: Prisoners

Süre: 153dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Aaron Guzikowski
Yapımı: 2013 - ABD

İki ailenin şükran günü bir araya geldiği bir günde, iki ailenin küçük kızlarının kaybolduğunu ortaya çıkar. Bununla birlikte Keller Dover, genç ve yetenekli bir dedektiften yardım ister. Saatin ilerlemesine rağmen iki küçük kız ortaya çıkmayınca panik dolu anlar ortaya çıkar.

5. Büyük Hesaplaşma

Orijinal İsmi: Heat

Süre: 170dk
Tür: Aksiyon , Dram , Suç
Yönetmen: Michael Mann
Senarist: Michael Mann
Yapımı: 1995 - ABD

Miami Vice ile televizyon tarihinin en önemli polisiye dizisini gerçekleştiren Michael Mann, suç dünyasını en iyi yansıtan filmlerden biriyle çıktı karşımıza. Kovalanan, ekibiyle birlikte büyük soygunlar gerçekleştirilen usta bir soyguncu Neal McCauley'dir. Kovalayan ise başarısız bir evliliğin içindeki inatçı ve akıllı polis dedektifi Vincent Hanna'dır. Los Angeles dekorunda birbirine çok benzeyen ve aslında başka şartlarda iki iyi dost olabilecek bu iki sıkı adam arasında büyük bir kovalamaca yaşanıyor. Birbirleriyle sadece iki kere yüzleşiyorlar. Birincisinde kahve eşliğinde güzel güzel sohbet ediyorlar, ikincisinde ise birinin ölmesi gerekiyordur. 

6. Çin Mahallesi

Orijinal İsmi: Chinatown

Süre: 130dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Roman Polanski
Yapımı: 1974 - ABD

Eski polis Jake Gittes özel dedektif olarak çalışmaktadır. Los Angeles'ın su idaresinden sorumlu Hollis I. Mulwray'i takip etmek için eşi Evelyn tarafından kiralanır. Evelyn eşinin kendisini aldattığını düşünmektedir. Takibe başlayan Jake gerçekten de Hollis'in başka bir kadınla beraber olduğunu görecektir. Ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Hollis gizemli bir şekilde öldürülür. Jake olayın peşini bırakmaya yeltense de, bir karabasının içine düşmüştür. Olaylar onun yakasını bırakmayacak, Evelyn sandığı kadının Hollis'in gerçek eşi olmadığını anlayacak ve herşey daha da çetrefilleşecektir.

7. Zootropolis: Hayvanlar Şehri

Orijinal İsmi: Zootopia

Süre: 109dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yapımı: 2016 - ABD

Zootopia, hayvanların bir arada yaşadığı çok büyük bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan bir tavşan olan Judy Hopps polis teşkilatına yeni yazılmıştır. Nick adlı tilki ise küçük dolandırıcılık işleri yaparak köşeyi dönmeyi hedeflemektedir. Bir gün Nick, işlemediği bir suçla itham edilir. Nick adını temize çıkarmak, Judy de davayı çözmek için daha önceden hiç tahmin edemeyecekleri bir işbirliği yapmak zorunda kalırlar.

8. Sapık

Orijinal İsmi: Psycho

Süre: 109dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Joseph Stefano
Yapımı: 1960 - ABD

 

Marion Crane, Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates, annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinerma tarihinde adından ünlü "duş sahnesiyle" söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Film, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

9. İpucu

Orijinal İsmi: Clue

Süre: 94dk
Tür: Gerilim , Gizem , Komedi , Suç
Yönetmen: Jonathan Lynn
Yapımı: 1985 - ABD

Altı misafir, anonim biri tarafından tuhaf bir konakta akşam yemeğine davet edilir. Fakat ev sahibi öldürüldükten sonra misafirlerin, evin çalışanları ile kafa kafaya verip katilin kim olduğunu bulmaları gerekir. Film, "Cluedo" isimli masa oyunu baz alarak yaratıldı.

10. Zodiac

Orijinal İsmi: Zodiac

Süre: 157dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Fincher
Yapımı: 2007 - ABD

Rafa kalkmış dosyaların en önde geleni. Hiçbir zaman yakalanamamış bir adamın dinmeyen öfkesi; tüm ülkeye dehşet salan, bir türlü ele geçirilemeyen, şifreci katil; Amerika’nın Karındeşen Jack’i. On üç kurbanı olduğunu kamuoyuna açıkladı; sonra daha fazlasını, iki düzine daha fazlasını. Polis beşi ölü yedi vakada onun işaretlerini buldu. Gerçek kurban sayısı asla ortaya çıkmayabilir. Kesin olan bir tek şey varsa, o da bu kurban sayısının yaşayanları da kapsadığıdır. San Fransisco körfez bölgesini dehşete boğmuş ve onlarca yıl boyunca şifreleri ve mektuplarıyla dört ayrı yargı bölgesinin yetkilileriyle alay etmiş bir seri katilin gerçek hikayesine dayanan gerilim film. Bir avcıyı avlamak dört adam için bir saplantı hâlini alır; bu öyle bir saplantıdır ki onları eski hâllerinin birer hayaletine dönüştürür, yaşamları katilin bıraktığı sonu gelmeyen ipuçlarıyla bir kurulup bir yıkılır.