Tüketim Çılgınlığını Konu Alan En İyi Filmler

Tüketim çılgınlığını konu alan en iyi filmleri sizler için derledik!

Sinema, her duruma ve her konuya uygun bir film bulabileceğimiz bir sektör. Özellikle tüketim kültürü ve kapitalizm gibi derin konuları ele alan, düşündüren filmler hiç de az değil. Bu filmler, topluma eleştirel bir bakış atarak izleyicilere anlamlı ve düşündürücü bir deneyim sunuyor.

Yıllar içinde, tüketim kültürünü başarılı bir şekilde hicveden birçok film yapıldı. David Fincher'ın "Dövüş Kulübü" filmi bu konuda harika bir örnek olsa da, "Crazy Rich Asians"tan "Parazit"a kadar birçok film, tüketim kültürü üzerine etkileyici sosyal eleştiriler yaparak izleyiciyi kendine çekiyor.

İşte tüketim çılgınlığını ve kapitalizmi konu alan harika filmler!

1. Truman Show

Orijinal İsmi: The Truman Show

Süre: 103dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Peter Weir
Senarist: Andrew Niccol
Yapımı: 1998 - ABD

Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır. Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.

2. Matrix

Orijinal İsmi: The Matrix

Süre: 136dk
Yapımı: 1999 - ABD

Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir "hacker" dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.

3. Amerikan Sapığı

Orijinal İsmi: American Psycho

Süre: 102dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Mary Harron
Yapımı: 2000 - ABD , Kanada

Babasının Wall Street'teki şirketinde çalışan Patrick Bateman, genç ve iyi görünümlü bir adamdır. Dışardan bakıldığında normal biridir Bateman, fakat gerçekte amaçsızca insan öldürmekte, kadın vücutlarından aldığı parçaları evinde biriktirmektedir.

4. Dövüş Kulübü

Orijinal İsmi: Fight Club

Süre: 139dk
Tür: Dram
Senarist: Jim Uhls
Yapımı: 1999 - Almanya , ABD

Uykusuzluk sorunu çeken bir ofis çalışanı ve tasasız bir sabuncu gizli bir dövüş kulübü kurarlar. Bu kulüp, kısa bir süre sonra beklediklerinden çok daha fazlasına dönüşecektir.

5. Sorry to Bother You

Orijinal İsmi: Sorry to Bother You

Süre: 111dk
Yönetmen: Boots Riley
Senarist: Boots Riley
Yapımı: 2018 - ABD

Günümüz dünyasının alternatif bir versiyonunda geçen hikâyede, işinde özgüven eksikliği yaşayan siyah bir tele pazarlamacının, başka bir siyah iş arkadaşından aldığı "Telefonda beyaz biriymişsin gibi konuşmalısın!" öğüdünü tutmasıyla çığrından çıkan olaylar konu ediliyor.

6. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

İşsiz bir genç zengin bir ailenin kızlarına İngilizce dersi vermeye başlar. Zengin ailenin küçük oğullarına bir resim öğretmeni gerektiğinde genç, tanıdığı bir resim öğretmeni olduğunu söyleyerek, sahte bir kimlikle kız kardeşini işe aldırır. Sırada anne ve babası da vardır.

7. Ölülerin Şafağı

Orijinal İsmi: Dawn Of The Dead

Süre: 101dk
Tür: Korku
Yönetmen: George A. Romero
Senarist: George A. Romero
Yapımı: 1978 - ABD , İtalya

Philadelphia özel polis gücünden iki memur, Peter ve Roger, beyin yiyen zombiler tarafından ele geçirilen bir apartmanı temizledikten sonra yakındaki bir televizyon istasyonuna sığınırlar. Burada tanıştıkları iki televizyoncuyu da yanlarına alarak helikopterle binadan kaçarak bir alışveriş merkezine ulaşırlar. Erzak almak üzere kısa bir süre için uğradıkları alışveriş merkezinde hesapladıklarından daha fazla kalmaları gerekecektir, çünkü anlaşılmayan bir nedenle tüm zombiler bu binaya girmeye çalışmaktadır. Yönetmenin, 1970'lerin tüketim toplumunu ve insan doğasını zombileri kullanarak eleştirdiği bu kült filmi, ayrıca dönemin önemli konularından ırkçılığı da mesaj olarak iletiyor.

8. Vol-İ

Orijinal İsmi: Wall-E

Süre: 98dk
Yönetmen: Andrew Stanton
Yapımı: 2008 - ABD

Dünya gezegenini terk eden insanlar tarafından unutulduktan sonra, uzun yıllar boyunca yapayalnız yaşayan ve bu süre içinde programlandığı işle (çöp tasnifiyle) uğraşan robot WALL-E, günün birinde EVE adlı çok güzel bir arama robotuyla karşılaşır ve hayatı aniden yepyeni bir anlam kazanır. WALL-E’nin elinde gezegenin geleceğinin anahtarının olduğunu keşfeden EVE, artık başka bir gezegende yaşayan ve dünyaya güvenlik içinde geri dönüş haberini heyecanla beklemekte olan insanlara bu bilgiyi rapor etmek için müthiş bir uzay yolculuğuna çıkar. Ancak WALL-E’ de boş durmamış, çok beğendiği EVE’in peşine takılarak onunla birlikte galaksiye açılmıştır. Sinema dünyasındaki gelmiş geçmiş en heyecan verici ve en yaratıcı komedi macera böylece başlar. Geleceğin daha önce hiç hayal edilmemiş vizyonlarını içeren bu filmde WALL-E’ye, aralarında bir hamamböceği ile bozuk robotlardan oluşan kahraman ruhlu bir topluluğun da yer aldığı birbirinden ilginç karakterler eşlik eder.

9. Arakçılar

Orijinal İsmi: Shoplifters

Süre: 120dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Hirokazu Koreeda
Senarist: Hirokazu Koreeda
Yapımı: 2018 - Japonya

Tokyo'da yaşayan Osamu ve eşi Nobuyo Shibata, düzenli bir işleri olmadığından maddi imkansızlıklarla boğuşmaktadır. Büyükannenin emekli maaşıyla ve buldukları geçici işlerle kıt kanaat geçinmeye çalışan ailesini ayakta tutabilmek için Osamu, oğlu Shota ile dükkanlarda küçük hırsızlıklar yapmaya mecburdur. Bu esnada Yuri adında evsiz ve kötü muameleye maruz kalan küçük bir kızla karşılaşan Osamu, Yuri'yi tüm zorluklara rağmen evine ve ailesine kabul eder.

10. Crazy Rich Asians

Orijinal İsmi: Crazy Rich Asians

Süre: 121dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Jon M. Chu
Senarist: Pete Chiarelli
Yapımı: 2018 - ABD

New Yorklu Rachel Chu, uzun zamandır Nick Young ile birliktedir. Rachel, Nick’in en yakın arkadaşının düğününde sevgilisine eşlik etmek için Singapur’a gider. Genç kadın Asya’ya ilk defa gidecek olmaktan oldukça heyecanlıdır fakat bir yandan da büyük bir stres altındadır. Singapur’da Nick’in ailesi ile tanışacak olmaktan endişe duyan Rachel, bu sırada sevgilisi ile ilgili bilmediği şeyler öğrenir. Nick, ülkenin en zengin ailelerinden birine sahiptir ve o ülkedeki gözde bekarlardan biridir. Rachel, Singapur’a ayak bastığı andan itibaren tüm gözler ona çevrilir. Genç kadının çevresi bir anda onu kıskanan ve Nick’ten ayırmayı planlayan insanlarla dolar.