En İyi Alfred Hitchcock Filmleri!

Sinema tarihine imzasını atmış yönetmenin en sevdiğimiz filmleri bir araya getirdik.

13 Ağustos 1899 doğumlu efsanevi yönetmeni doğumunun 125. yılında anıyoruz! İngiliz yönetmen, 60 yılı aşkın süren kariyerinde 50'den fazla filme imza attı. Her biri hala bütün ayrıntılarıyla incelenen filmleri sayesinde Hitchcock, "Belirsizliğin Ustası" olarak anıldı.

29 Nisan 1980'de Los Angeles'ta hayata veda eden Hitchcock'un en unutulmaz filmlerine yer vermeye çalıştık.

İyi seyirler!

1. Arka Pencere

Orijinal İsmi: Rear Window

Süre: 128dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1954 - ABD

Fotoğrafçı L. B. Jeffries, bir araba yarışını görüntülerken kaza geçirerek bacağını kırar.  New York'taki apartman dairesinde zorunlu tatil sırasında arka penceresinden komşularını seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella'dan yardım ister. Gerilim türünün usta yönetmeni Alfred Hitchcock'tan türünün klasiği olarak kabul edilen bir başyapıt.

2. Rebecca

Orijinal İsmi: Rebecca

Süre: 130dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1940 - ABD

Yeni evlenmiş ve kocasına çok aşık olan genç bir kadın, kocasının malikanesine taşındıktan sonra evin ilk hanımının kendisi olmadığını öğrenerek büyük hayal kırıklığı yaşar. Kocasının ilk eşi olan Rebecca gizemli bir şekilde ölmüştür fakat her nasılsa ev hala Rebecca'nın hakimiyetinde gibidir. Öyle ki evin çalışanları bile kendisini evin hanımı gibi görmez. Genç kadın Rebecca'yı evden ve kocasının zihninden silerek kendini kabullendirmeye çalışsa da pek başarılı olamayacaktır. İngiliz yazar Daphne Du Maurier'in 1938 tarihli gotik romanı Rebecca'dan sinemaya uyarlandı.

3. Trendeki Yabancı

Orijinal İsmi: Strangers On A Train

Süre: 101dk
Tür: Gerilim , Suç
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1951 - ABD

Babasından nefret eden bir adamla şans eseri trende karşılaşan ünlü bir tenisçinin trendeki macerasıyla başlayan filmde, trendeki şahıs tenisçinin hayatını gazete ve dergilerden bilmektedir ve karısıyla boşanmak istediğini okumuştur. Çapraz cinayet önerisinde bulunan yabancı, onun kendi babasını, kendisinin de onun karısını öldürmesini teklif eder. Trendeki yabancı bunu uygulamıştır fakat tenisçi yapmamıştır. Cinayete zorlanan tenisçinin hikayesi devam edecektir.

4. Kaybolan Kadın

Orijinal İsmi: The Lady Vanishes

Süre: 96dk
Tür: Gerilim , Gizem , Komedi
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1938 - İngiltere

Genç Iris Henderson Balkanlar'da geçirdiği tatilinin ardından trenle ülkesine dönmektedir. Tren kötü hava nedeniyle yolda kaldığında yolcular küçük bir kasabadaki bir otele yerleşirler. Iris burada yaşlı bir kadın olan Miss Froy ile tanışır.Havanın düzelmesiyle tren yolculuğunun yeniden başlamasından bir süre sonra Iris Miss Froy'un ortadan kaybolduğunu ve onun kıyafetlerini giyen bir başka yolcunun olduğunu farkeder. Diğer yolculara bunu anlattığında müzisyen Gilbert hariç yolcuların hiçbiri Miss Froy'u hatırlamaz. Iris'e inanan Gilbert ona Froy'u bulma konusunda yardım edecektir.Alfred Hitchcock'un komedi vurgusu taşıyan nadir filmlerinden biri olan The Lady Vanishes yönetmenin İngiltere döneminin sonunda önemli bir ticari başarı yakalamasını ve Hollywood'un dikkatini çekmesini sağlamıştı.

5. Gizli Teşkilat

Orijinal İsmi: North by Northwest

Süre: 136dk
Tür: Gerilim , Gizem , Macera
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Ernest Lehman
Yapımı: 1959 - ABD

Yanlışlıkla George Kaplan isminde bir casusla karıştırılan Roger O. Thornhill üçkağıtçı bir işadamıdır. Vandamm ve Leonard isimli yabancı casuslar tarafından kaçırılır. Vandamm'ı masum olduğuna defalarca ikna etmeye çalışsa da başarısız olan Roger nihayetinde tam öldürülecekken kaçmayı başarır. Çileden çıkan Vandamm, Roger'ı, bir Birleşmiş Milletler memurunun ölümden sorumluymuş gibi göstermeyi başarır. Şimdi Roger hem Vandamm ve işbirlikçilerinden, hem de yerel polisten kaçmaktadır. Kaçak Roger, Eve isminde çok hoş bir kadınla tanışır ve aşk yaşamaya başlar. Oysa Eve göründüğünden daha farklı bir insandır. Roger kaçışı boyunca Vandamm'ın ve Amerikan hükümetinin operasyonları hakkında giderek daha fazla şey öğrenir. Şimdi hem masum olduğunu kanıtlamak hem de Vandamm ve adamlarının yürüttükleri operasyonun esrarını çözmek zorundadır.

6. Sapık

Orijinal İsmi: Psycho

Süre: 109dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Joseph Stefano
Yapımı: 1960 - ABD

Marion Crane, Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates, annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinerma tarihinde adından ünlü "duş sahnesiyle" söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Sapık, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

7. 39 Basamak

Orijinal İsmi: The 39 Steps

Süre: 86dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1935 - İngiltere

Dairesinde tuhaf bir genç kız bıçaklanarak öldürülünce, Londra'da tatilini geçirmekte olan genç Kanadalı rençber Richard  Hannay kendini casusluk ve cinayet içeren gizemli bir maceranın ortasında buluyor. Kız, ölümünden önce Hanney'e İngiltere'den kaçırılmakta olan çok gizli birkaç sırdan söz ediyor. Sinsi casusluk şebekesi liderinin, sağ elinin küçük parmağının bir parçasının kesik oluşundan tanınabileceğini anlatıyor, sonra da 39 Basamak'la ilgili bir şeyler söylüyor.  39 Basamağın sırrını çözmek, casus çetesini ortaya çıkarmak ve kendini cinayet suçlamasından temizlemek içinse Hanney'in sadece 48 saati vardır.

8. Aşktan da Üstün

Orijinal İsmi: Notorious

Süre: 103dk
Tür: Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1946 - ABD

Dünya Savaşı sırasında hüküm giymiş bir Nazi savaş suçlusunun kızı olan Alicia'yla Amerikan Hükümeti adına casusluk yapması için temasa geçilir. Aşk, gerilim ve tutku gibi Hitchcock temaları etrafında dönen film, ustanın en iyi filmlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Film diğer Hitchcock filmleri gibi gerilim türünde olsa da; alt metin olarak asıl aşkı ele alıyor. Filmde Grant, ajan rolünde; Bergman da Almanya vatandaşı olan, babası kirli işlere karışmış, babasının yaptığı pis işleri öğrendiğinde Amerika hükümetine çeteye sızan birini canlandırıyor. Çeteyi devirmek için Brezilya'ya gidiyor, burada kendisine aşık olan bir çete üyesiyle evleniyor. Aslında Grant ve Bergman'ın birbirlerini yanlış anlamaları evliliğe zemin hazırlıyor. Grant, görevi uğruna Bergman'ın evliliğine ses çıkaramıyor. Ne kadar kıskansa da, O'nun için görevi herşeyden üstün; en azından öyle olduğunu sanıyor. Bergman da Grant'in kendisine soğuk davranması yüzünden istemese de çete üyesiyle evleniyor. Filmin kalanı da çeteyi çökertmek için verilen mücadeleyi ve bu ikilinin birbirlerini aslında ne kadar çok sevdiklerini anlatıyor. Bergman ve Grant'in iyi oyunculukları, Hitchcock ' un gerilimi ve aşkı konu alan etkileyici bir yapım.

9. Foreign Correspondent 31198

Orijinal İsmi: Foreign Correspondent

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1940 - ABD

1940 yapımı ABD gerilim filmi. Film, 2. Dünya Savaşı öncesinde, genç bir Amerikalı muhabirin Londra'da düşman yanlısı bir ajanı ortaya çıkarmak için çalışmasını anlatır. Film 6 dalda Oscar'a aday gösterilmiştir.

10. Kuşlar

Orijinal İsmi: The Birds

Süre: 120dk
Tür: Gerilim , Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Evan Hunter
Yapımı: 1963 - ABD

Filmde Bodega sahiline saldıran farklı türlerden kuşların yol açtığı dehşet konu ediliyor. San Francisco'da bir evcil hayvan dükkanında başlayan ve bir aşk üçgeniyle ilerleyen film, bir doğumgünü esnasında kuşların saldırıya geçmesiyle devam eder. Yönetmen Alfred Hitchcock Kuzey Kalifoniya'da tatil yaparken gazetede gördüğü bir haberden oldukça etkilenir. Haberde kıyı evlerine doğru saldırıya geçen deniz kuşlarından bahsedilmektedir. Bu olay ile Daphne du Maurier'in kısa bir öyküsü yönetmenin kafasında birleşince, Kuşlar filminin temelleri de atılmış olur.