Antik Mısır Hayranlarının Mutlaka İzlemesi Gereken 10 Film

Antik Mısır ile ilgileniyorsanız mutlaka izlemeneniz gereken filmleri sizler için derledik!

Antik Mısır, birçok insanı büyüleyen bir konudur, bu yüzden defalarca filme alınması çok normal. Ne yazık ki, Antik Mısır hakkında çekilen çoğu filmin kalitesi şaibelidir diyebiliriz. İnsanlığın en eski toplumlarından biri hakkında düşük kaliteli filmler denizinde, bu konuda iyi bir film bulmak gerçekten zor olabilir, özellikle bu türde bir şey arıyorsanız. Neyse ki, hevesli Mısırbilimciler için, orada birkaç gizli mücevher bulunuyor. Bunlardan bazıları gişe rekorları kıran filmler, ancak çoğu bugün pek konuşulmayan ve yeterince takdir edilmeyen mücevherler. Tarihsel olarak doğru olmayabilirler, ancak kesinlikle eğlenceliler.

İşte Antik Mısır ilgi alanınızsa, kesinlikle izlemeniz gerekn filmler!

1. Indiana Jones Kutsal Hazine Avcıları

Orijinal İsmi: Indiana Jones And Raiders of The Lost Ark

Süre: 115dk
Tür: Aksiyon , Macera
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 1981 - ABD

Klasikleşmiş macera ve komedi Indiana Jones serisinin 1981 yılında çekilmiş ilk filminde Arkeolog DR. Indiana Jones, 10 Emirin sırrını çözecek olan "Ark of The Conenant"ı bulmak için yola çıkar. Nazi Almanyasını yöneten Hitlerde bu Ark'ın peşindedir. Indiana ile Alman Ajanlarının karşılaşacağı bu macera Nepal'den Kahire'ye kadar uzanacaktır.

2. Mumya

Orijinal İsmi: The Mummy

Süre: 124dk
Yönetmen: Stephen Sommers
Senarist: Richard Schayer
Yapımı: 1999 - ABD

Binlerce yıl önce Mısır'da, İmhotep baş rahibi ile firavunun gözdesi Anck Su Namun gizli bir aşk yaşamaktadırlar. Ancak sevgililer yakalandığında cezaları korkunç olur. Güzel kadın intihar eder, baş rahip ise Hom-Dai, yani Ölüler Şehri Hamunaptra'ya diri diri gömülmeye mahkum edilir. Korkunç ceza infaz edilirken, rahip geri döneceğine yemin etmektedir. 1923'te Amerikalı maceracı Rick, Hamunaptra'yı bulmak isteyen İngiliz kardeşlere rehberlik etmektedir. Kaypak Johnathan, hazinelerin hayallerini kurarken, Evelyn'in merakı ise tamamen bilimseldir. Üçlü bilmeden korkunç laneti uyandıracaklardır.

3. Kleopatra

Mısır Kraliçesi VII. Kleopatra, Roma'nın imparatorluk hırslarına direnmeye çalışırken hem zafer hem de trajedi yaşar.

4. Ölmeyen Mumya

Orijinal İsmi: The Mummy

Süre: 73dk
Tür: Dram , Fantastik , Korku
Yönetmen: Karl Freund
Yapımı: 1932 - ABD

1921 senesinde Mısır’da geçen filmde İngiliz arkeologlar eski Mısır prensi Imhotep’in 3700 yıllık mumyasını bulurlar. Mezarda eski Mısır''ın bilgelik ve yazı tanrısı Thoth’a ait belgeler de bulunur. Genç bir arkeolog büyük bir hata yaparak belgede yazanları yüksek sesle okur ve mumya tekrar hayata döner. 10 yıl sonra Sir Joseph oğlu Frank’le bölgeye geri döner. Keşif grubunun içinde gizemli Mısırlı Ardath Bay’de vardır. Ardath Bay eski aşkının mezarını bulabilmek için keşif grubuna katılmış olan Mumya’dır. Eski aşkını hayata döndürmek için tüm güçlerini kullanmaya hazırdır.

5. Firavunlar Diyarı

Orijinal İsmi: Land Of The Pharaohs

Süre: 105dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Howard Hawks
Senarist: Harold Jack Bloom
Yapımı: 1955 - ABD

Piramitlerin inşa edilmesini konu alan, epik bir hikáyeden yola çıkarak senaryolaştırılan filmde, Jack Hawkins firavunu oynarken, Joan Collins firavunun eşi rolünü üstleniyor.

6. Mumya'nın Eli

Orijinal İsmi: The Mummy's Hand

Süre: 67dk
Tür: Fantastik , Korku , Macera
Yönetmen: Christy Cabanne
Senarist: Griffin Jay
Yapımı: 1940 - ABD

Arkeologlar, bir Mısır prensesine aşık olduğu için canlı olarak gömülen mumyalanmış Kharis'in mezarını kirletirler.

7. Agora

Orijinal İsmi: Agora

Süre: 127dk
Tür: Dram , Macera , Tarih
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Yapımı: 2009 - ABD , Bulgaristan , İspanya , Malta

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

8. Yıldız Geçidi

Orijinal İsmi: Stargate

Süre: 130dk
Yönetmen: Roland Emmerich
Yapımı: 1994 - ABD , Fransa

Mısır'da bulunan bir yıldızlararası teleportasyon cihazı, antik Mısırlılara benzeyen ve Ra tanrısına tapan insanların yaşadığı bir gezegene götürür.

9. Adele'nin Olağanüstü Maceraları

Orijinal İsmi: Les Aventures Extraordinaires D’Adele Blanc-Sec

Süre: 105dk
Yönetmen: Luc Besson
Senarist: Luc Besson
Yapımı: 2010 - Fransa

Yıl 1912. Adele, amacına ulaşabilmek için sınır tanımayan gözü kara genç bir gazetecidir. Buna Mısır’a gidip oradaki mumyalarla uğraşmakta dahildir.   Bu arada, Paris’te, panik yaşanmaktadır. Bir uçan dinozor cinsi olan pterodactyl a ait 136 milyon yaşındaki bir yumurta Ulusal Tarih Müzesinde sergilendiği bölümde bilinmeyen biri tarafından kuluçkalanır. Yumurtadan çıkan kuş kentte terör estirmektedir.   Ama yaşamı maceralarla dolu olan Adele için bunlar heyecan sayılmaz.

10. Mısır Prensi

Orijinal İsmi: The Prince Of Egypt

Süre: 99dk
Tür: Animasyon , Aile , Dram , Macera
Yapımı: 1998 - ABD

Mısır'ın Firavunlar döneminde Nil nehrinde bir sepetin içinde bulunan çocuk saraya getirilir ve Firavun ailesinin bir ferdi olarak yetiştirilir. Musa ailesinin kölelere eziyet ve işkence yapmasına karşıdır ve birgün bir köleye işkence yapan Firavun askerini öldürür ve kaçar. Kaçarken Yahudi halkıyla karşılaşır ve kendisi hakkında gerçekleri öğrenir. Ardından Tanrı'nın sesi onu kavmini kurtaran elçi olarak seçtiğini söyler ve Musa'nın hayatı tamamen değişir. Bu arada kardeşi Harun ve Meryem'i bulur. Firavun'a halkını bırakması için Tanrının mesajlarını iletir. Ne var ki Firavun her defasında Musa'yı reddeder.