Stanley Kubrick Filmlerini Sıraladık!

Bugün efsanevi yönetmen Stanley Kubrick'in doğum günü!

26 Temmuz 1928 doğumlu Stanley Kubrick, yaşasaydı bugün 96. yaşını kutlayacaktı. Hayatı boyunca 13 filmin yönetmenliğini yapan Kubrick, bu filmlerle ismini en etkili yönetmenler arasına yazdırmayı başardı. Pek çok farklı tarzda film yöneten Kubrick, suç filmleriyle kariyerine başladı. "Spartaküs" gişe rekoru kırdı. "Dr. Strangelove" ve "Zafer Yolları" ile savaş üzerine iki farklı bakış açısı ortaya koydu. Biz de yönetmenin bütün filmlerini sıralamaya karar verdik.

İyi seyirler!

1. 2001: Uzay Macerası

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

2. Dr. Strangelove

Orijinal İsmi: Dr. Strangelove Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb

Süre: 95dk
Tür: Komedi , Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1964 - İngiltere

Soğuk Savaş döneminde Ruslara saldırmak için bahane aramakta olan çılgın general Jack D. Ripper, Rusların 'Amerikan halkının vücut sıvılarını kirlettiği' gerekçesiyle SSCB'ne sürpriz bir nükleer saldırı yapmaya karar verir. Nükleer silahlarla yüklü bir Amerikan uçağı Rus sınırına yakın bir bölgede Soğuk Savaş döneminin tipik devriye uçuşlarından birini yapmaktayken mürettebat Ripper'dan SSCB'ne saldırı emrini alır. Bu esnada Amerikan Başkanı Pentagon'daki danışmanlarıyla bir toplantı yaparak durumu değerlendirir. Savaş yanlısı general Turgidson bu durumun Komünizmle hesaplaşmak için güzel bir fırsat olduğu görüşündedir. Fakat Rus büyükelçisi DeSadesky Amerikan makamlarına Rus savunma teknolojisinin geldiği son noktanın ürünü olan 'Doomsday Device'dan bahsettiğinde ve Başkan'ın danışmanlarından eski Nazi bilimadamı Dr. Strangelove buluşun varlığını onayladığında durum daha da tehlikeli bir hal alır; 'Doomsday Device', SSCB'ne yapılacak herhangi bir nükleer saldırıda dünyadaki tüm canlıların yok olmasını sağlayacak bir karşı tehtid silahıdır.

3. Cinnet

Orijinal İsmi: The Shining

Süre: 144dk
Tür: Gerilim , Korku
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Stanley Kubrick
Yapımı: 1980 - ABD , İngiltere

Jack Torrance, Colorado dağlarındaki Overlook Otelinde kış bakıcısı olmayı kabul eder.Otel kışın kapalı olduğundan Jack ve ailesi uzun bir süre boyunca mekanda yanlız kalacaklardır.Medyum yetenekleri olan Torrance'ların küçük oğlu Danny, otelde bazı kötü ruhların olduğunu hissetmeye başlar. Jack, yıllar önce karısı ve iki kızını öldüren otelin eski kış bakıcısı Bay Grady Philip Stone'nin hayaletiyle tanıştığında işler iyice değişmeye başlar.Danny, babasının bu ruhlar tarafından kontrol edildiğini ve babasının giderek çıldırdığını görmektedir.

4. Otomatik Portakal

Orijinal İsmi: A Clockwork Orange

Süre: 137dk
Tür: Bilim Kurgu , Suç
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1971 - İngiltere

Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

5. Zafer Yolları

Orijinal İsmi: Paths Of Glory

Süre: 88dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1957 - ABD

Birinci Dünya Savaşı'nda Fransız general Broulard Almanların son derece güçlü birliklerle savundukları Ant tepesini ele geçirmeyi aklına koyar ve birliklerine taarruz emri verir. General Mireau ise bu kararın intiharla eşanlamlı olduğunu bilmesine rağmen kendi itibarını yükseltmek için adamlarını ölüme gönderecektir.   Albay Dax'in komutasındaki Fransız güçlerinin ilk saldırıları başarısız olunca bir grup asker siperleri terk etmeyi reddederler. Yenilgi karşısında çaresiz kalan fakat kararın hatalı olduğunu kendisine itiraf edemeyen Mireau topçu birliklerine kendi askerlerine ateş açmasını emretmeyi düşünecek kadar ileri gider, ardından isyankar askerlere ibret olması için üç askeri idam ettirmeye karar verir. Albay Dax adamlarının hayatlarını kurtarmak için onları savunur fakat ölümlerine engel olamaz.

6. The Killing

Orijinal İsmi: The Killing

Süre: 84dk
Tür: Gerilim , Suç
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Stanley Kubrick
Yapımı: 1956 - ABD

Çete kurup soygun yapmayı planlayan eski bir mahkumun macerasını konu alan filmde Stanley Kubrick yönetmenliğiyle Hollywood sinemasının dikkatini çekmeyi başarmıştı.

7. Barry Lyndon

Orijinal İsmi: Barry Lyndon

Süre: 185dk
Tür: Dram , Romantik , Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Stanley Kubrick
Yapımı: 1975 - ABD , İngiltere

1700'lerin tam ortasındayız. Genç bir İrlandalı olan Redmond Barry, bir subayı düelloda öldürünce kaçıp yeni bir hayat kurmak ister. Serüvenler sonucu kendisini savaşın ortasında Prusya ordusunda bulur. Savaştan sonra casuslukla görevlendirilip İrlandalı bir Şövalye'nin peşine takılır. Onunla birlikte Prusya'dan kaçar ve kumarbazlığa başlayarak Avrupa'nın kalburüstü sosyetesine burnunun ucunu sokmayı başarır. Ama gözü daha yükseklerdedir.

8. Lolita

Orijinal İsmi: Lolita

Süre: 154dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Vladimir Nabokov
Yapımı: 1962 - ABD , İngiltere

Orta yaşı geçmiş bir yazar olan Prof. Humbert Humbert, üniversitedeki işine başlamadan önce geçici bir süre Charlotte Haze'in evinde bir oda kiralar. Kısa süre içinde evin 15 yaşındaki küçük kızı Lolita'ya aşık olur. Onunla ilgili pek temiz olmayan hayaller kurmaktan kendini alamaz. Kıza daha yakın olabilmek için Charlotte'un kendisine olan ilgisinden yararlanır ve kadınla evlenir. Zavallı kadın Humbert'in ahlaksız düş gücünün at koşturduğu günlüklerini okuduğunda sokağa fırlar ve bir arabanın altında kalır. Annesinin öldüğünü Lolita'dan saklayan Humbert, kızı alır, bavullarını toplar ve arabaya atladığı gibi bir seyahate başlar. Stanley Kubrick, Lolita'yı Vladimir Nabokov'un müthiş kitabından uyarlarken, usta yazarın bizzat kendisine ait senaryo taslaklarından da yararlanmış. Kitapta henüz 12 yaşında olan Lolita 15 yaşına yükseltilmiş. Bu bile filmin, 1962 için bir skandal olmasına yetmiş.

9. Katilin Busesi

Orijinal İsmi: Killer's Kiss

Süre: 68dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1955 - ABD

Bir boksör ile dansçı bir kızın aşk öyküsünü kara film atmosferinde ele alan 'Killer's Kiss', İç içe geçen geri dönüşler ile anlatılan öykünün sağlam sinema dili hemen dikkati çeker. Boksör Dave Gordon, karşı evde oturan Gloria'nın bir adamla kavga edişine tanık olup, onu kurtarmaya niyetleniyor, bu insani çıkış, pek çok entrikayı, karanlık olayları ve tuhaf bir aşk ilişkisini beraberinde getiriyordu. Gloria, bir dans salonunda kiralık partnerdi. Patronunun ona duyduğu saplantılı aşk, Dave'nin hayatını tehlikeye sokuyordu. Son derece basit bir öyküye sahip 'Katilin Öpücüğü' ama Kubrick'in görsel zekasıyla etkileyici ve alışılmadık bir çehreye bürünmüştür. Gloria'nın ailesine dair anıları anlattığı geri dönüş sahnesi filmin en beğenilen bölümlerinden biri oldu. Ailesi uğruna kariyerini feda eden ablasının intiharını anlatan genç kızın sesi üzerine, sadece sahnede bale figürleri sergileyen ablasının görüntüleri döşenmişti.

10. Full Metal Jacket

Orijinal İsmi: Full Metal Jacket

Süre: 116dk
Tür: Dram , Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1987 - ABD , İngiltere

Amerikan Ordusu ve Vietnam Savaşı, fakat bu kez Stanley Kubrick bakış açısıyla. Filmin başlarından ortalarına kadar askeri disiplinin farklı kişiliklerdeki askerler üzerinde nasıl bir etki yarattığını izliyoruz. 

11. Gözü Tamamen Kapalı

Orijinal İsmi: Eyes Wide Shut

Süre: 159dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Arthur Schnitzler
Yapımı: 1999 - ABD , İngiltere

Evli bir çiftin psiko-seksüel meceralarını; kabuslarla dolu bir hayal alemini ve filmin sonunda aralanacak yüksek gerilimli bir esrar perdesini. Doktor William Harford, eşinin o güne dek gizlediği cinsel arzularını öğrenince, hayatında şüphe, korku ve cinsel keşiflerle dolu yeni bir sayfa açılır. Kubrick, oyuncuların her hareketini takip ettiği usta çekimler, kullandığı zengin renkler ve çarpıcı görüntülerle, herkesin gözünü sonuna dek açıyor.

12. Spartaküs

Orijinal İsmi: Spartacus

Süre: 184dk
Tür: Dram , Macera , Savaş , Tarih
Senarist: Dalton Trumbo
Yapımı: 1960 - ABD

Trakyalı bir köle olan Spartaküs, bir gladyatör olarak yetiştilir. Varinia isminde bir kadına aşık olur ve o anki rejime isyan eder. Yalnız onun isyanının bir farkı tüm kölelerde özgürlük için bir kıvılcım yakmasıdır. Sayısız Oscar sahibi bir film olan ''Spartacüs'' 60'lı yıllara damgasını vurmakla kalmayıp, günümüze demokrasi açısından bir pencere açmıştır.

13. Korku Ve İstek

Orijinal İsmi: Fear And Desire

Süre: 62dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1953 - ABD

Fear and Desire , 1953 yılında Kubrick’in ilk uzun filmi olarak seyirciyle buluştu. Kubrick , yakınlarından ödünç aldığı 40 bin doların tamamını bu filme yatırmıştı. Senaryosunu Howard Seckler ’in kaleme aldığı Fear and Desire , sinema tarihine yönetmenin reddettiği film olarak geçti. Teması itibarıyla Paths of Glory’nin öncülü olarak nitelendirilebilecek filmin bizzat Kubrick tarafından tüm kopyaları toplatılmıştır.