2015'ten Bu Yana En İyi 10 Stop-Motion Animasyon Filmi!

2015 yılından bu yana çıkan en iyi stop-motion filmleri sizler için derledik!

Geçtiğimiz on yıl, stop-motion animasyon için dikkat çekici bir dönem oldu. Laika ve Aardman Animations gibi stüdyolar, "Kubo ve Sihirli Telleri", "Bay Link: Kayıp Efsane" ve "Köpek Adası" gibi çığır açan filmlerle öne çıktı. Temalar ve stiller çeşitlendi; "Anomalisa" ve "The House" gibi filmler, stop-motion'ın farklı tonları ve türleri etkili bir şekilde iletebileceğini gösterdi.

Dilediğinizi seçebileceğiniz birbirinden harika stop-motion filmlere mutlaka göz atın!

1. Bay Link: Kayıp Efsane

Orijinal İsmi: Missing Link

Süre: dk
Yönetmen: Chris Butler (i)
Senarist: Chris Butler (i)
Yapımı: 2019 - ABD

Karizmatik Sir Lionel Frost kendini dünyanın en başta gelen mit ve canavar avcısı olarak görmektedir. Fakat sorun şudur ki yüksek sosyete mensuplarından oluşan kıt akıllı çevresi bunu bir türlü kavrayamamaktadır. Sir Lionel’ın tanınmak ve kabul görmek için son şansı ise Pasifik’in kuzeybatısına yolculuk etmek ve burada yaşayan efsanevi bir yaratık için kanıt toplamaktır. Acaba Bay Link’i bulabilecek midir?

2. Küçük Prens

Orijinal İsmi: The Little Prince

Süre: 88dk
Yönetmen: Stanley Donen
Yapımı: 1974 - ABD , İngiltere

Antoine deSaint-Exupery'in romanından alınan sihirli, müzikal bir masal. Pilot, ıssız Sahara Çöl'üne iniş yapmak zorunda kalır, Asteroid B-612 gezegeninin 'küçük' prensi ona dostça davranır. Günler geçtikçe pilot, küçük prensin niye dünyaya geldiğini öğrenir: Bir kral, bir işadamı, bir tarihçi ve bir generalle tanışmak için. Ama, hayatın önemli sırlarını bir Tilki, bir yılan ve pilottan öğrenecektir.

3. The House

Orijinal İsmi: The House

Süre: 97dk
Tür: Dram
Senarist: Enda Walsh
Yapımı: 2022 - ABD

Aynı evde farklı zaman dilimlerine ve karakterlere odaklanan; üç farklı hikayeyi anlatan bir yetişkin stop-motion animasyonu. Kara komedi türündeki bu film bir antoloji filmidir. Yoksul bir aile, kaygılı bir müteahhit ve bezgin bir ev sahibinin hikâyeleri aynı esrarengiz evde kesişir.

4. Taş Devri Firarda

Orijinal İsmi: Early Man

Süre: 89dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Yönetmen: Nick Park
Yapımı: 2018 - ABD , İngiltere , Fransa

Taş Devri'nde yaşayan Dug ve kabilesi, dünyada yaşamaya elverişli nadir yerlerden biri olan yeşil ve bereketli bir vadide hayatlarını sürdürmektedir. Ancak tüm dünyaya Bronz Devri'ni getirmeye kararlı olan güçlü Lord Nooth, alıştıkları düzeni yerle bir etmek üzeredir. Dug, Hognob ve kabilenin diğer üyeleri, yurtlarını koruyabilmek için iş birliği içinde Nooth'a karşı mücadele etmek durumunda kalacaktır.

5. Anomalisa

Orijinal İsmi: Anomalisa

Süre: 91dk
Senarist: Charlie Kaufman
Yapımı: 2015 - ABD

İngiliz Michael Stone, müşteri hizmetleri üzerine bir kitap yazar ve tanıtım için Amerika'ya gelir. Michael; insanlarla yakın ilişkiler kuramayan, ilgisiz ve heyecansız bir adamken; kaldığı otelde duyduğu ses, onu tekrar hayata bağlar ve o sesin peşinden koşar.

6. Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Orijinal İsmi: Shaun the Sheep 2

Süre: 86dk
Tür: Animasyon , Aile , Komedi , Macera
Senarist: Jon Brown , Mark Burton
Yapımı: 2019 - İngiltere , Fransa

Sıradan bir düzene sahip Mossingham kasabasının üzerinde, gökyüzünde ortaya çıkan ne olduğu belli olmayan garip görünümlü ışıklar, aslında gizemli bir ziyaretçinin geldiğinin habercisidir. Mossy Bottom Çiftliği'nde ise herşeyden habersiz olan yaramaz koyun Shaun'ın aklından bambaşka şeyler geçmektedir; ancak ne yapacağını şaşırmış bu sevimli uzaylı, Mossy Bottom Çiftliği'nin yakınlarına düştüğü zaman, koyun Shaun da ona odaklanır ve çok geçmeden uzay temalı bir eğlence ve macera için kolları sıvar. Koyun Shaun, tehlikeli bir örgüt onu ve gizemli uzaylıyı yakalamadan önce bu sevimli ziyaretçiye evinin yolunu bulması için yardım eder. Bu sadece ikisini ilgilendiren bir durum değildir, onların başarısız olması dünyadaki tüm canlıların kaderini belirleyecektir. Yaramaz koyun Shaun ve kalabalık arkadaş grubu çok geç olmadan Mossy Bottom Çiftliği'ndeki Farmageddon'ı engelleyebilecekler midir? 

7. Kabakçığın Hayatı

Orijinal İsmi: Ma vie de courgette

Süre: 66dk
Yönetmen: Claude Barras
Yapımı: 2016 - Fransa , İsviçre

Babasız büyüyen 9 yaşındaki Icare, annesini de kaybettikten sonra yardımsever polis Raymond'un çabasıyla bir yetimhaneye yerleşir. Burada kendini Kabak diye adlandırır, okuldaki hayata alışmaya çalışırken dostluk ve aşkı da keşfedecektir.

8. Köpek Adası

Orijinal İsmi: Isle of Dogs

Süre: 101dk
Tür: Animasyon , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson
Yapımı: 2018 - Almanya , ABD

Günümüzden 20 yıl sonra Japonya'da, köpek nüfusu kontrolden çıkıp, bir de 'köpek gribi' salgını baş gösterince, köpeklerin çöple dolu bir adada karantina altına alınmasına karar verilir. 12 yaşındaki Atari Kobayashi, oraya bırakılmış Spots adlı köpeğini bulmak için büyük bir cesaret örneği göstererek adaya gelir. Adanın diğer köpekleri, Atari'nin Spots'u bulmasına ve bunu yetkililere yakalanmadan yapmasına yardım edeceklerdir.

9. Kubo ve Sihirli Telleri

Orijinal İsmi: Kubo and the Two Strings

Süre: 102dk
Tür: Animasyon , Aile , Macera
Yönetmen: Travis Knight
Yapımı: 2016 - ABD

Küçük bir sahil kasabasının tepesindeki bir mağarada, annesi Sariatu ile birlikte yaşayan Kubo, her gün kasaba halkına hikayeler anlatmakta, şamisen çalarak küçük sihir gösterileri yapmaktadır. Ancak bir gün annesinin uyarısını dinlemeyip hava karardıktan sonra eve dönmeyi unutunca, kötü kalpli ruhların saldırısına uğrar. Annesi, sihirinin yardımıyla Kubo'yu kurtarır. Artık Kubo, kayıp babasının zırhını bularak kötü güçlerle savaşmakla yükümlüdür, bu yolda ona bilge bir maymun yardımcı olacaktır.

10. Pinokyo

Orijinal İsmi: Guillermo del Toro’s Pinocchio

Süre: 117dk
Yapımı: 2022 - ABD

Mussolini yönetimindeki İtalya’da geçen filmde faşizmin zirvede olduğu ve buna rağmen babasının isteği doğrultusunda sevgi, farklılık için mücadele eden Pinokyo’nun hikâyesini göreceğiz. Film klasikleşmiş "Pinokyo" hikayesinin daha karanlık bir versiyonunu sunuyor.