Orijinalinden Daha Çok Sevilen 10 Yeniden Çevirim Film

Orijinalinden daha çok sevilen en iyi yeniden çevirim filmleri sizler için derledik!

Film yeniden çevirimleri, genellikle büyük stüdyoların para kazanmak için yaptığı kötü kararlar olarak görülür. Evet, bunda biraz gerçeklik payı var, ama bu, tüm yeniden yapımları aynı kefeye koymak için haksız bir bahane oluyor. Aslında, düşündüğünüzden daha iyi yeniden çevirim yapımlar var!

Yeniden çevirim yapımlar, orijinal filmleri geçmek zorunda değil. Genellikle yönetmenler, sadece öncüllerine saygı duruşunda bulunmaya çalışırlar. Ancak, aşağıdaki filmler bu kuralı tamamen çiğneyip geçti ve bunu eleştirmenlerin verdikleri yüksek puanlarla kanıtladılar.

İşte orijinalinden daha çok sevilen, kuralları yıkan harika yeniden çevirimler!

1. O

Orijinal İsmi: It

Süre: 135dk
Tür: Korku
Yönetmen: Andy Muschietti
Yapımı: 2017 - ABD

Maine'in küçük bir kasabasında yaşayan yedi çocuk, hayatın problemleri, zorbalar ve Pennywise adındaki palyaço şeklini alan canavarla yüzleşmek zorunda kalırlar. Stephen King'in ünlü romanı 'It' 1990'dan sonra yeni uyarlamasıyla 15 Eylül 2017'de Türkiye'de gösterime girdi.

Orijinali:  "O (1990) "

2017 yapımı "O", Stephen King'in aynı adlı kitabının modern bir uyarlamasıydı. Daha önce Tommy Lee Wallace tarafından bir TV mini dizisi olarak uyarlanmıştı ve bu, dünya çapında bir palyaço korkusu salgınına dönüştü.

1990 versiyonu açıkça farklı bir format için tasarlandı ve yapım değerleri hiç karşılaştırılamaz, ancak tamamen olmasa bile King'in kitabına tuhaf bir şekilde daha sadıktı.

2. Çılgın Cuma

Orijinal İsmi: Freaky Friday

Süre: 97dk
Tür: Aile , Fantastik , Komedi
Yönetmen: Mark Waters
Senarist: Heather Hach
Yapımı: 2003 - ABD

Dr. Tess Coleman, eşinden boşandıktan sonra iki çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalmış olan bir psikologtur. İş ve ev arasında mekik dokurken, bir taraftan da yeni tanıştığı Ryan adından sevgilisi ile tekrar evlenmenin planlarını yapar. Ergenlik çağındaki kızı Anna ise okulda İngilizce öğretmeni ile sorunlar yaşar ve üyesi olduğu rock grubuna yeterince zaman ayıramamaktan yakınır. Daha da kötüsü, hayatında kötü giden şeylerin sorumlusu olarak annesini görür. Düğün öncesinde anne kız bir Çin lokantasında yemek yerlerken, ne olduğunu anlayamadıkları garip bir deneyim yaşarlar. Ertesi sabah kalktıklarında artık birbirlerinin vücutlarına geçtiklerini farkederler.

Orijinali: "Freaky Friday (1976)"

Film, Mary Rodgers'ın aynı adlı 1976 versiyonuna dayanıyor. Ancak, ilk versiyondan sonra üç uyarlama daha yapıldı ve Disney, Jamie Lee Curtis ve Lindsay Lohan'ın başrol oynadığı 2003 yapımı canlı aksiyon filmini yaptı.

1976 versiyonunda Ellen ve Annabel olarak Barbara Harris ve Jodie Foster rol aldı ve oldukça başarılı oldu. Harris ve Foster, performanslarıyla Altın Küre'ye aday gösterildi. Zaman farklıydı, bu yüzden 1976 versiyonu, şimdiye kadar defalarca anlatılan aynı beden değiştirme hikayelerinin daha sade bir versiyonuydu.

3. Dune

Orijinal İsmi: Dune

Süre: 155dk
Yönetmen: Denis Villeneuve
Yapımı: 2021 - ABD

Mitsel ve yoğun bir kahramanlık yolculuğunu anlatan film, Paul Atreides’in hayatını odağına alıyor. Zeki ve yetenekli olan Atreides’in kaderi düşündüğünden çok uzaklara uzanacak. Kaderini gerçekleştirmek üzere çıktığı bu yolda evrenin en tehlikeli gezegenine gitmeli, halkının ve ailesinin geleceğini güvenceye almalıdır. Gezegenin ve büyük ihtimalle tüm insanlığın kaderini belirleyecek olan Dune Gezegeni’nin kaynakları için kötü güçler ile çatışmalar başladığında, korkusuna galip olanın kazanacağı bu savaş çok yakın.

Orijinali: "Dune (1984)"

Frank Herbert'in bilim kurgu romanı, 1984 yılında David Lynch tarafından uyarlandı. Ünlü bir gişe başarısızlığı olan bu film, o kadar çok kesinti ve değişikliğe uğradı ki, sürrealizm dahisi Lynch bir noktada filmden vazgeçti.

Yapımcı Dino De Laurentiis, bir franchise oluşturma planına sahipti, ancak film büyük ölçüde başarısız olduktan sonra tüm planlar iptal edildi. Paramount Pictures yeni bir versiyona katıldı ancak 2010'ların sonlarında planlardan vazgeçti, ta ki Warner Bros. Herbert'in karmaşık dünyasını yeniden uyarlama zamanının geldiğine karar verene kadar.

4. Orman Çocuğu

Orijinal İsmi: The Jungle Book

Süre: 103dk
Tür: Aile , Dram , Fantastik , Macera
Yönetmen: Jon Favreau
Senarist: Justin Marks
Yapımı: 2016 - ABD , İngiltere

Mowgli, bebekken geldiği ormanda kurtlar tarafından büyütülmüş, siyah panter Bagheera'nın akıl hocalığıyla çok şey öğrenmiş bir çocuktur. Ancak insanlardan hoşlanmayan Bengal kaplanı Shere Khan onu ormanda istemeyince evi bildiği tek yeri terk etmek zorunda kalır. Yolculuk boyunca birbirinden değişik yaratıklarla ve durumlarla karşılaşan Mowgli, kendini keşfetmek yolunda çok daha fazlasını öğrenir.

Orijinali: "The Jungle Book (1967)"

Orijinal film, fantezi unsurlarını artırırken (örneğin hayvanlar "The Jungle Book"un tüm versiyonlarında konuşabilir), Jon Favreau'nun versiyonu, son teknoloji hareket yakalama efektleri ve çok iyi müziklerle harmanlanan daha ciddi bir hikaye sunuyor. İlginç bir şekilde, bu, Disney'in canlı aksiyon yeniden tasarımlarının bir serisinin ilkiydi ve bunlardan hiçbiri "The Jungle Book" kadar başarılı olmadı.

5. Ocean's 11

Orijinal İsmi: Ocean's Eleven

Süre: 116dk
Tür: Gerilim , Suç
Yönetmen: Steven Soderbergh
Yapımı: 2001 - ABD

Danny Ocean hapisten yeni çıkmış bir soyguncudur. Ancak Danny’nin hapisten çıkınca giriştiği ilk şey tarihin en büyük kumarhane soygununu gerçekleştirmeye çalışmak olacak. Danny, rakiplerine karşı acımasızlığı ile ünlü Terry Benedict isimli adamın Las Vegas’ta ki 3 kumarhanesini birden aynı gecede soymayı planlar. Bunun için eski ortağı Rusty ile temasa geçer. Rusty ve Danny bu imkansız gereken soygunu gerçekleştirebilmek için her biri işinde uzman olan isimlerden oluşan bir takım oluştururlar. 11 kişiden oluşan bu takım soygunu başarıyla gerçekleştirirse her biri hayatının sonuna kadar yetecek paraya sahip olacak. Ancak başarısız olur da yakalanırlarsa Terry Benedict’in hışmına uğrayacaklar.

Orijinali: "Ocean's 11 (1960)"

Steven Soderbergh'in 2001 yapımı filmi, gişede büyük bir başarı elde etti ve en önemli varlığı oyuncu kadrosu olan 1960 filmine pek benzemiyordu. Orijinal filmde Rat Pack (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford ve Joey Bishop) ile Buddy Lester, Angie Dickinson ve Henry Silva gibi oyuncular yer alıyordu.

Ancak, Soderbergh'in filmi de oyuncu kadrosundan tasarruf etmedi: George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Andy García, Julia Roberts, ve Casey Affleck gibi isimler başrolde yer aldı. 2001'deki yeniden çevrim o kadar başarılı ve eleştirmenlerce beğenildi ki, aynı temayı kullanarak bir franchise'a dönüştü.

6. Kan Kokusu

Orijinal İsmi: We Are What We Are

Süre: 105dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku
Yönetmen: Jim Mickle
Senarist: Jim Mickle , Nick Damici
Yapımı: 2013 - ABD , Fransa

Parkers ailesi, babaları Frank’in katı kurallarıyla herkesten uzak, münzevi bir hayat sürer. Annelerinin beklenmeyen ölümünün ardından Iris ve Rose küçük kardeşleri Rory’ye göz kulak olmanın yanı sıra geçmişe ait ürkütücü bir sırrın yeni yüklenicileri olacaklar. Fırtına nedeniyle taşan nehir ailenin sakladığı vahşi sırrın ipuçlarını ortaya çıkarınca, evlerinin kapısı yıllarca uzak durdukları kasabalı tarafından çalınmaya başlanacak.

Orijinali: "Somos Lo Que Hay (2010)"

Jorge Michel Grau'nun ilginç yamyamlık filminin yeniden çevrimi olan bağımsız korku filmi "We Are What We Are", orijinal filmin sosyal yorumlarını bir kenara bırakıyor ve bunun yerine aşırılık, aile değerleri ve kaos içinde olgunlaşma üzerine bir hikaye sunuyor.

Bu, sıradan bir korku filmi değil; korkuları, Frank ile dünya arasındaki karanlık dinamiklerin sergilenmesinden ve bunun kızlarını nasıl ömür boyu etkilediğinden kaynaklanıyor. Bill Sage'in performansı, modern korku türünde izlemeye değer en iyi performanslardan biri olabilir.

7. CODA

Orijinal İsmi: CODA

Süre: 112dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Sian Heder
Senarist: Sian Heder
Yapımı: 2021 - ABD , Fransa

Bir CODA (Child of Deaf Adults/Sağır olan ebeveynlerin çocuğu) olan Ruby, ailesinde duyma kabiliyeti olan tek kişidir. Ailesinin başında durduğu balıkçılık işi zora girince Ruby bir anda kendini ailesini terk etme korkusu ve müzik tutkusunun peşinden gitme kararı arasında bulur.

Orijinali: "La Famille Bélier (2014)"

Fransız-Belçika filmi "La Famille Bélier"in Amerikan versiyonu olan "Coda", komik ve neşeli bir film olup, aday gösterildiği üç Akademi Ödülü'nü kazanarak tüm dünyayı şaşırttı. Bu ödüller arasında En İyi Film kategorisi de vardı ve bu kazanç biraz tartışmalıydı, ancak tek tartışma bu değildi.

İşitme engelli izleyiciler, bu durumun tasvirinden tamamen memnun değillerdi, ancak orijinal film de aynı tepkileri almıştı. Buna rağmen, "Coda", gününüzü güzelleştirecek kadar güçlü dramatik bir etkiye sahip duygusal bir deneyim sunar.

8. Pete ve Ejderhası

Orijinal İsmi: Pete's Dragon

Süre: 103dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: David Lowery
Yapımı: 2016 - ABD

Orman bekçisi olarak çalışan Grace, babası Meacham'ın çocuklara anlattığı ejderha hikayelerinin hiçbir doğruluk payı olduğunu düşünmez. Ancak bir gün ormanda Pete adında yetim bir çocukla karşılaşır. Evi ve ailesi olmayan, başka çocuklara hiç benzemeyen Pete, ormanda Elliott adlı bir dostuyla yaşadığını söyler. Elliott'un bir ejderha olduğunu hayretle gören Grace, babası ve erkek arkadaşı Jack ve onun kızı Natalie, Elliott'ı yakalamaya kararlı Jack'in kardeşi Gavin'in planlarının suya düşmesi için ellerinden gelen tüm çabayı ortaya koyacaktır.

Orijinali: "Pete's Dragon (1977)"

1977'deki Disney animasyonlu müzikaline dayanan "Pete's Dragon", David Lowery'nin sadece yetişkinler için değil, daha geniş kitlelere film yapmaya hazırlıklı olduğunu kanıtlayan büyük bir başarıydı. Muhteşem performanslar, harika özel efektler ve güzel müzikle dolu, iç ısıtan bir film. Eleştirmenler ve izleyiciler filmi çok sevdi, muhtemelen bu başarı, müzikal unsurları olmayan canlı aksiyon filmi yapma kararından kaynaklanıyor. 1977'de olduğu gibi müzikal yapılsaydı, bu kadar başarılı olmazdı.

9. Ejderha Dövmeli Kız

Orijinal İsmi: The Girl With The Dragon Tattoo

Süre: 158dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Fincher
Senarist: Steven Zaillian
Yapımı: 2011 - ABD , İsveç

Mikael Blomkvist, iyi bir gazeteci olmasına karşın, bir tuzağa düşürülür ve yanlış bir haberle popüler bir işadamını suçlar. Bunun ardından Mikael’in tüm kariyeri adeta alt üst olur. Gazetesi artık onunla çalışmak istemez. Tüm medya peşindedir ve artık tamamen yalnızdır. Elbette onu izleyen Lisbeth’in farkında da değildir; nam-ı diğer Ejderha Dövmeli Kız. Mikael, gazetecilik mesleğini bırakıp hapse girmek için adeta gün sayarken, hiç beklemediği bir fırsatla karşılaşır, başına adeta talih kuşu konar. Ünlü bir firma olan Vanger'in başındaki Henrik Vanger, Mikael’den yıllar önce kaybolan yeğeni Harriet’i bulmasını ister.

Orijinali: "The Girl with the Dragon Tattoo (2009)"

Aynı adlı orijinal film, 2009 yılında İsveç'te yapıldı ve anında hit oldu. Hatta, kitap serisini tamamlamak için üç film yapıldı. İngilizce versiyonu için işler biraz farklıydı. Eleştirmenlerce beğenilmesine ve aldığı beş adaylıktan En İyi Kurgu Oscar'ını kazanmasına rağmen, doğrudan bir devam filmi yapılmadı.

Bunun yerine, Sony konsepti yeniden tasarladı, tamamen farklı bir oyuncu kadrosu seçti ve ılımlı bir gişe sonucu elde etti. David Fincher'ın yeniden yapımı, son on yılların en iyi yeniden yapımlarından biri ve en etkili gerilim filmlerinden biri.

10. Yargıç Dredd

Orijinal İsmi: Dredd

Süre: 95dk
Yönetmen: Pete Travis
Senarist: Alex Garland

Dünyanın Atom Çağı'na girdiği gelecekte insanlar megapollerde yaşamaya başlar ve suça karşı acıması olmayan polis güçleri suçlu potansiyali gördüğü her insanı acımasızca cezalandırır.

Orijinali: Judge Dredd (1995)

Alex Garland tarafından yazılan "Dredd", John Wagner ve Carlos Ezquerra tarafından yaratılan çizgi romanın yeniden tasarlanmış bir versiyonu ve 1995 yılında Sylvester Stallone'un başrol oynadığı bir aksiyon filmine uyarlandı. Ancak, o versiyon bazı eleştirmenler tarafından 1995'in en kötü filmlerinden biri olarak nitelendirilen silik bir aksiyon denemesi olarak kaldı.