Uluslararası Film Festivallerinde Ödül Kazanmış Türk Sanatçılar
Bu sanatçıların uluslararası başarılarından haberdar mısınız?
Ülkemiz, film sektöründe pek çok yetenekli oyuncuya, yönetmene, senariste ve yapımcıya ev sahipliği yapıyor. Fakat bu listedeki isimler sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada başarılarıyla seslerini duyurdu.
Yetenekli sanatçılarımıza yakından tanıyalım!
1. Nuri Bilge Ceylan
Nuri Bilge Ceylan, Cannes Festivali'nde ülkemizi pek çok kez temsil etmiş büyük bir yönetmen. 2014 Cannes Film Festivali'nde yönettiği Kış Uykusu filmi ile Altın Palmiye Ödülü kazandı. Film, sinema tarihinde bu ödülü kazanan ikinci Türk filmi oldu. Ceylan, yine Cannes Festivali'nde iki kere Büyük Jüri Ödülü (Uzak ve Bir Zamanlar Anadolu'da) ve bir kere En İyi Yönetmen Ödülü'ne (Üç Maymun) layık görüldü.
Nuri Bilge Ceylan kimdir?
Nuri Bilge Ceylan, yönetmen ve yapımcı. Uzak, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu'da gibi filmleriyle yurtdışındaki çok önemli festivallerde ödüller kazanmıştır. Ceylan İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. 1980'lerde kimi portfolyoları Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlandı. Sinemaya "Koza" adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olmak üzere pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral "Kasaba" filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan "Mayıs Sıkıntısı"nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti. 56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi "Uzak", Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Ceylan'ın dördüncü uzun metrajı "İklimler", 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. 2008 yapımı "Üç Maymun" filmi ise Cannes Film Festivali’nde, "En İyi Yönetmen" ödülünü getirdi. 2010'da çektiği ve Türkiye'de de çok olumlu eleştiriler alan "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmiyle yine Cannes film festivalinde Büyük Jüri Ödülü'nü Le Gamin au Vélo filmiyle paylaştı. 4 yıl aradan sonra sinemaya Kış Uykusu filmi ile dönen Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu'da filmine benzer bir mekanda çektiği ve 3 saati aşan uzunluğuyla dikkat çeken bu filmle, kariyerinde ilk kez Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi oldu. Jüri başkanı Jane Campion'un büyük övgülerde bulunduğu bu filmiyle Ceylan, 1982'de Yol ile Altın Palmiye alan Yılmaz Güney'in ardından bu önemli ödülü kazanan ikinci Türkiyeli yönetmen oldu. Filmlerinde yakaladığı başarılı karelerle bilinen Ceylan, bu yönüyle ünlü Sovyet yönetmen Andrey Tarkovski'yle benzerlikler taşımaktadır. Ceylan, yaptığı filmlerin genellikle yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını aynı anda üstlenmektedir.
2. Merve Dizdar
Merve Dizdar, 2023 yılında Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmiyle 76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı.
Merve Dizdar kimdir?
Merve Dizdar, 25 Haziran 1986'de İzmir'de doğmuştur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Dizdar, tiyatro kariyerine Semaver Kumpanya ile başladı. İlk sinema deneyimi "Bir Ses Böler Geceyi" filmi ile gerçekleşmiş oyuncu; "Masumlar Apartmanı"nda canlandırdığı Gülben karakteri ile ülkece tanındı. Son yıllarda "Alice Müzikali", "Erşan Kuneri", "Eltilerin Savaşı" yapımlarında yer aldı. 2018'de evlendiği kendisi gibi oyuncu eşi Gürhan Altundaşar ile 2021 yılında yollarını ayırdı. Başarılı oyuncu, 2023 yılında "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki performansı ile Cannes Fİlm Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandı. Dizdar, bu ödülü kazanan ilk Türk oyuncu oldu. 2024 yılında Cihan Ayger ile evlendi.
3. Fatih Akın
Fatih Akın, 1998 yılında Kısa Ve Acısız filmiyle En İyi Genç Yönetmen Ödülü'nü aldı ve devamında Duvara Karşı, Yaşamın Kıyısında ve Paramparça filmleriyle 10 uluslararası ödül daha topladı. Yaşamın Kıyısında ona Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandırdı.
Fatih Akın kimdir?
1973 yılında Hamburg, Almanya'da doğmuş olan Fatih Akın, 1994 yılında girdiği Hamburg Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Görsel İletişim Bölümü'nden 2000 yılında mezun oldu. Eğitimine devam ettiği yıllarda bir yandan da Wüste Film şirketiyle çalışmalara başlayan Akın, 1995 yılında ilk kısa filmi, You're the one! / Du bist es! / O Sensin'in yönetmenliğini üstlendi. Bu film kendi sınıfında o kadar dikkat çekti ve o kadar beğenildi ki Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde izleyici ödülü kazandı. Hemen hemen her festivalden ödülle dönmeyi başarmış olan 'Getürkt' isimli ikinci kısa filmini ise 1996 yılında yönetti. Daha sonra sıra uzun metraj filmlere geldi ve ilk uzun metraj denemesi olan Kurz und Schmerzlos / Short Sharp Shock / Kısa ve Acısız'ı 1998 yılında çekti. Film aynı yıl Locarno film festivalinde Bronz Leopar ödülünü, Bavarian Film Ödüllerinde En İyi Genç Yönetmen ödülünü aldı. Diğer uzun metrajlı filmi olan Im Juli (Temmuz'da) de önceki çalışmalarından geri kalmadı ve pek çok ödül aldı. Akın, bu filmden sonra da göçmen kültürüne farklı açılardan değinilen Solino'yu çekmiştir.
4. Meltem Kaptan
Meltem Kaptan, 2022 yılında Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı filmi ile 'En İyi Başrol Oyuncusu' dalında 'Gümüş Ayı' kazandı.
Meltem Kaptan kimdir?
Meltem Kaptan, Gütersloh Almanya doğumlu oyuncu, yazar ve komedyen. Philipps University, Marburg, Boğaziçi Üniversitesi, ve Western Washington University'de eğitim gördü.
5. Ali Seçkiner Alıcı
Ali Seçkiner Alıcı, Çağıl Bocut'un yönettiği "Sardunya" filmi ile 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivalinde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü kazandı.
Ali Seçkiner Alıcı kimdir?
Ali Seçkiner Alıcı, Kars doğumlu oyuncu ve müzisyen. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nü bitiren Alıcı,sonrasında yaklaşık dört yıl müzik eğitmenliği yaptı. 1988 yılında kurulan Devlet Çoksesli Korosu’nun bas korist olarak bir parçası oldu. Son yıllarda "Bergen", "Kurak Günler" ve "Gönül" gibi filmlerde rol aldı.
6. Haluk Bilginer
Haluk Bilginer, 2019 yılında "Şahsiyet" dizisindeki performansı ile 47. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' Ödülü'ne layık görüldü.
Haluk Bilginer kimdir?
Haluk Bilginer, İzmir doğumlu oyuncu ve yönetmen. Sigortacı Tahsin Bey ile ev hanımı Bedriye Hanım'ın üç çocuğundan ortancası olarak dünyaya geldi. Lise son sınıfta okulunun tiyatro koluna girdi ve Demokrat İzmir Gazetesi'nin açtığı liselerarası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü aldı. Jürideki tiyatro müdürü Ragıp Haykır'ın davetiyle İzmir Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyuncu olarak çalıştı. 1971 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne girdi. Devlet Konservatuvarı'ndaki eğitimini bitirdikten sonra Devlet Tiyatrosunda çalıştı. 1977'de İngiltere'ye Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi'nde (LAMDA) bünyesinde eğitimini sürdürdü. 1980 - 1993 yılları arasında İngiltere'de TV dizilerinde ve tiyatrolarda oyuncu olarak görev yaptı. 'Eastenders' dizisinde 250 bölüm canlandırdığı Kıbrıslı Mehmet Osman rolüyle ün kazandı. 1987 yılında ilk defa Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için ilk defa İstanbul'a geldi ve bu filmin setinde 1992'de evleneceği okul arkadaşı Zuhal Olcay ile tanıştı. Hayatını bir süre İstanbul-Londra arasında sürdürdü. 1992'de evlendikten sonra çift, Hollywood'da 'Indiana Jones' dizisinde, Türkiye'de de Yavuz Özkan'ın 'İki Kadın' filminde birlikte rol aldı. Çeşitli televizyon programları sayesinde ünlendi. 1996'da Tomris Giritlioğlu'nun 80. Adım filminde, ardından 'İstanbul Kanatlarımın Altında', 'Usta Beni Öldürsene', Masumiyet gibi ödüllü filmlerde rol aldı. Oyunculuğunu tiyatro sahnesinde sürdürmek isteyen Haluk Bilginer, 1990 yılında İsmet Levendoğlu ve Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu'nu kurdu. Tiyatro Stüdyosu`nun Aldatma (Harold Pinter), Kan Kardeşleri (Willy Russell), Derin Bir Soluk Al (Ben Elton), Çöplük (Turgay Nar), Histeri (Terry Johnson) ve Balkon (Jean Genet) oyunlarında başrolleri üstlendi. Bir tiyatro salon sahibi olmak için Odeon Sineması'nı kiralayıp inşaata başladı ancak 1996'da çıkan yangınla bütün emekler boşa gitti; yine de yılmayan Bilginer ve Olcay topluluktan ayrılarak 1999'da Moda'da yoktan var ettikleri bir salonda Oyun Atölyesi'ni kurdular. Pop müzik sanatçısı Aşkın Nur Yengi'yle 2006 yılında evlenen sanatçının bu evlilikten bir çocuğu oldu.
7. Ümmiye Koçak
Tarımdan kazandığı gelirle kadına yönelik şiddeti vurgulayan Yün Bebek filminin senaryosunu kaleme aldı ve yönetmenliğini üstlendi. Filmin galası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapıldı. New York Avrasya Film Festivali'nde "Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü kazandı.
Ümmiye Koçak kimdir?
Ümmiye Koçak, Adanalı oyuncu, yazar, çiftçi ve yönetmen. Adana'nın Çelimli Köyü'nde 10 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlkokuldan sonra okula gönderilmedi ve kendisini okuduğu kitaplarla geliştirdi. Evlendikten sonra Mersin'de yaşamaya başladı. 2001 yılında, köy kadınlarının yaşamlarına dikkat çekmek amacıyla "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"nu kurdu. Ayrıca 2017'de ise Cristiano Ronaldo'nun oynadığı Türk Telekom reklamının yönetmenliğini yaptı.
8. Serra Yılmaz
2016 yılında İtalya'da gerçekleşen Premio Persofone ödül töreninde Baba ve Piç oyunundaki performansıyla 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandı. 2017 yılında İtalya'da MIX Milano Festivali'nde "Komedi Kraliçesi Ödülü" (Queen of Comedy) olarak onurlandırıldı.
Serra Yılmaz kimdir?
Serra Tuğrul ya da bilinen adıyla Serra Yılmaz, İstanbul doğumlu oyuncu, çevirmen ve yönetmen. Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filmi ile büyük başarı yakaladı. 2011 Venedik Film Festivali'nde "İlk Yapıt" kategorisinde jüri üyeliği yaptı. 28 Kasım 2014 tarihinde Türkiye'ye gelen Papa I. Franciscus'a Türkiye'de bulunduğu sürece çevirmenlik yaptı. 1977 yılında Dostlar Tiyatrosu'nda tanıştığı Levent Yılmaz'la evlendi, 1987 yılında boşandı. Bu evliliğinden Ayşe adında bir kızı oldu.