2000'lerin Gözden Kaçmış 15 Harika Amerikan Film Klasiği

2000'lerde gözden kaçmış harika Amerikan film klasiklerini sizler için derledik!

21. yüzyılın neredeyse çeyreği geride kalmışken, son 20 yılda birçok başyapıt, klasik ve gizli mücevher ortaya çıktı. 2000'lerin başında çıkan filmler, şimdi nostaljik bir hava kazanıyor ve bu on yıla geri dönüp baktığımızda, pek çok sağlam filmin sessizce gelip geçtiğini fark ediyoruz.

İşte 2000'lerin dikkate değer ve belki de gözünüzden kaçmış filmleri!

İyi seyirler!

1. Hayvan Fabrikası

Orijinal İsmi: Animal Factory

Süre: 94dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Steve Buscemi
Yapımı: 2000 - ABD

Bağımsız sinemanın en gözde oyuncularından Steve Buscemi, 1996'da ilk yönetmenlik denemesi olan Trees Lounge'u çekmişti. Animal Factory, bu ilk deneyimin ardından gelen, etkileyici bir hapisane draması. Bir uyuşturucu meselesi yüzünden içeri düşen 21 yaşındaki Ron'un en büyük korkusu tecavüze uğramaktır. Korunmak için, hapisaneyi kendi krallığı gibi idare eden bir başka mahkuma, Ear'le sığınır. Zaman içinde Earl'ün gerçek yüzünü görmeye başlayan Ron, belki de asıl korkması gereken kişinin o olduğunu anlar. Sundance'de olumlu tepkiler toplayan Animal Factory'nin oyuncu kadrosunda Mickey Rourke, Tom Arnold gibi küçük, ama etkileyici roller oynayan usta isimler var.

2. Saint John Of Las Vegas

Orijinal İsmi: Saint John Of Las Vegas

Süre: 84dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Hue Rhodes
Yapımı: 2009 - ABD

Eski bir kumarbaz yeni ortağı ile beraber yolculuğa çıkar. Ortağı, araba sigortaları konusundaki sahtekarlıkları araştırmaktadır ve yolculukları da bir sahtekarlığı araştırmak amacını taşımaktadır.Yolculukları esnasında oldukça enteresan karakterlerle karşılaşılar. Oyuncu kadrosunda Amerikan sinemasının en sıkı oyuncularından Steve Buscemi de bulunuyor.

3. Tam Olarak Ne Oldu?

Orijinal İsmi: What Just Happened?

Süre: 104dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Barry Levinson
Senarist: Art Linson
Yapımı: 2008 - ABD

İkinci derecede önemli bir yapımcı olan Ben  müthiş ikna kabiliyeti ve pazarlık gücü ile herkesin sevdiği, katalizör işlevli bir yapımcıdır. İkinci evliliği de fiyasko ile neticelenmek üzeredir. Üstelik aklından silemediği karısı Kelly’nin antipatik senaryo yazarı Scott ile gizli bir aşk yaşadığını öğrenir. Sean Penn’in kendini oynadığı filmde, Ben egzantrik bir yönetmene tamamladığı filmin sonunu değiştirmesi gerektiğini anlatmaya çalışmaktadır. Zira amiri filmin gişe başarısını sağlama almak için bunu emreder. Diğer taraftan, yeni bir filmin kontratlı aktörü çekim günü sete müthiş çirkin bir sakalla gelir. Emprezaryosu Bruce Willis’e sakalını kesmesini, aksi takdirde yapımcıların korkunç bir tazminat davasına hazırlandıklarını söylemekten çekinir.

4. Çok Özel Haber

Orijinal İsmi: The Shipping News

Süre: 111dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Lasse Hallström
Yapımı: 2001 - ABD , Kanada

E. Annie Proulx'un Pulitzer ödülü almış romanından uyarlanan film, sıradan bir gazetecenin doğduğu topraklara döndükten sonra kendi benliğini keşfetmesinin hikayesini anlatıyor.Quoyle'un yaşamı kendisine tamamen yabancılaşmış eşini trafik kazasında kaybetmesinden sonra tamamen değişir. Eşini kaybetmesinin acısıyla, Quoyle, halası ve biricik kızıyla birlikte haklarında fazla bilgisi olmadığı atalarının yaşadığı yer olan Newfoundland kasabasına çekilir.Bu küçük balıkçı kasabasının gazetesinde kendisine bir iş bulan Quoyle, yazdığı her makale ile birlikte kendi benliğini keşfetmeye başlar.

5. Kirli Para

Orijinal İsmi: Two For The Money

Süre: 122dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi , Suç
Senarist: Dan Gilroy
Yapımı: 2005 - ABD

Brandon Lang, yetenekli bir sporcuyken, hep ünlü bir sporcu hayalleri kuruyordur. Bir gün yaşadığı sakatlıktan sonra, kendisini 900 lü hatlara cevap verirken bulacaktı. Fakat tuhaf bir şekilde Brandon eski bir oyun kurucudan daha fazlası olduğunu gösterecek ve Amerikan Futbol liginde neredeyse belirsiz olan maçlarda sonuçları yüzde yüze yakın oranla tahmin etmeye başlayacaktı. Onun bu yeteneği bahis şirketi olan Walter'ın dikkatini çekecek ve ikili arasında yeni bir iş ilişkisi başlayacaktır. Brandon nerdeyse kesin sonuç tahminleri yaparak Walter'ın şirketini büyütürken, Walter Brandon'ın yeteneklerine hayatı üzerine bahse girmeye hazır hale gelecektir.

6. Arslanı Kuzulara

Orijinal İsmi: Lions For Lambs

Süre: 92dk
Tür: Aksiyon , Dram , Macera , Tarih
Yönetmen: Robert Redford
Yapımı: 2007 - ABD

West Coast Üniversitesi’ndeki iki öğrenci ve Ernest idealist profesörleri Dr. Stephen Malley’in tavsiyelerini takip ederek edindikleri ilham ile hayatlarında önemli şeyler yapmaya çabalamaktadırlar. Bunun üzerine iki genç, Afganistan’daki savaşa katılmaya karar verirler. Arian ve Ernest Afganistan’da hayatta kalma savaşı verirlerken, başka hikayeler de işin içine girer. California’da, Arian ve Ernest’in tam tersi bir öğrenci olan Todd’a yaklaşmaya çalışan Dr. Malley. Aynı zamanda, Washington’da, başkanlığa adaylığını koymuş bulunan Senatör Jasper Irving, Afganistan’daki savaşın, dolayısıyla Arian ve Ernest’in hayatlarını kökten değiştirebilecek bomba gibi bir haberi, TV araştırmacısı Janine Roth aracılığı ile halka duyurmaya hazırlanmaktadır. İftiralar, hatıralar ve kurşunlar uçuşurken, bu üç hikaye birbirlerine daha da sıkı sıkıya bağlanmaya başlarlar.

7. Kumpanya

Orijinal İsmi: The Company

Süre: 112dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Robert Altman
Senarist: Neve Campbell
Yapımı: 2003 - Almanya , ABD , İngiltere

Bir grup balerinin öyküsünü anlatan yapım, özellikle özel hayatındaki sorunlar yüzünden kendisini işine veremeyen genç bir kadın dansçının hayatını gözler önüne seriyor.Günlük dans çalışmalarının yoğunluğu ve baskısı, dansçıların büyük bir özveriyle çalışmalarını gerektirmektedir. Bale, bir dansçının hayatında, başka bir varlığa tahammül edemeyen kıskanç bir eş gibidir. 

8. Man With The Screaming Brain

Orijinal İsmi: Man With The Screaming Brain

Süre: 90dk
Yönetmen: Bruce Campbell
Yapımı: 2005 - Almanya , ABD , Bulgaristan

Çılgın bir bilim insanı, bir Rus taksi şoförünün ve zengin bir iş adamının beyinlerini tek bir bedende bir araya getirir.

9. Delicesine

Orijinal İsmi: Delirious

Süre: 107dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Tom Dicillo
Senarist: Tom Dicillo
Yapımı: 2006 - ABD , Lüksemburg

Les, ünlülerin fotoğraflarını çekme işi ile uğraşmaktadır. En büyük arzusu büyük işler başarmaktır. Bir gün sokaklarda yaşayan Toby ile tanışır ve yakın arkadaş olurlar. Toby’nin de en büyük arzusu oyuncu olmaktır. Şans eseri Toby o zamanın en ünlü pop yıldızı K’Harma ile romantik ilişki yaşamaya başlar. Les’te buna bozulur ve intikam almaya karar verir.

10. Söz

Orijinal İsmi: The Pledge

Süre: 123dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Sean Penn
Yapımı: 2001 - ABD , İsviçre

Jerry Black şeriflikten emekliye ayrıldığı gece, kızı hunharca öldürülen anneye katili bulacağına dair söz verir. Polisin yanlış adamı tutukladığına inanan Jery, aynı bölgede sarı saçlı üç kız çocuğunun daha öldürüldüğünü farkeder. Bu ipucundan da yola çıkan emekli polisle katil zanlısı arasında amansız bir kovalamaca başlar.

11. Kırık Çiçekler

Orijinal İsmi: Broken Flowers

Süre: 106dk
Tür: Dram , Gizem , Komedi , Romantik
Yönetmen: Jim Jarmusch
Yapımı: 2005 - ABD , Fransa

Don senelerce adeta bir Don Juan gibi yaşamış ve Don Juan'vari bir şekilde kadınların kalbini çalmış, ama onlara bağlanamamıştır. Artık hayatı için bir anlam bulamayan Don, yaşayan bir sebze gibidir adeta. Son kız arkadaşının onu terk ettiği gün, ismini açıklamayan eski bir kız arkadaşından, aslında bir oğlu olduğuna dair bir mektup alır. Sempatik, esrar çözmeye meraklı, iyi aile babası komşusu, bu mektubu yazanı bulması için onu teşvik eder ve hatta onun için tüm bu geziyi organize eder. Böylece Don'un geçmişindeki bu kadınları teker teker ziyaret ettiği bir yolculuk başlar. Her yol macerasının sonunda olduğu gibi, Don'da yolun sonunda anlayacaktır herşeyi.

12. John Q

Orijinal İsmi: John Q

Süre: 116dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Nick Cassavetes
Senarist: James Kearns
Yapımı: 2002 - ABD

Sıradan bir işçi olarak bir fabrikada çalışmakta olan John Q bir gün ansızın oğlu Mike in maç sırasında rahatsızlandığını öğrenir. Hastahaneye gittiğinde ise aldığı haberle yıkılır . Oğlunun kalbi normalden üç kat daha büyüktür ve bunun tedavisi için ameliyat olması gerekmektedir. Fakat maddi durumlar buna elvermez. Maddi sıkıntı eşiğinde oğlunu hayata döndürebilmek için John Q evinde ne var ne yoksa hepsini satar yine de çözüm olmaz. Ve sonunda çaresiz bir şekilde kalp cerrahı Raymond Turner(James Woods) un da aralarında bulunduğu hastane personellerini rehin alır.

13. Buz Hasadı

Orijinal İsmi: The Ice Harvest

Süre: 88dk
Tür: Komedi , Suç
Yönetmen: Harold Ramis
Yapımı: 2005 - ABD

Yarım akıllı bir avukat, noel gecesinde bir cinayet işlemeye çalışarak, yerel çeteyi dolandırmaya kalkar. Ama bir striptiz kulübü sahibi olan ortağının çaldıkları paralarla ilgili başka planları vardır. Analyze This Analyze That’in yönetmeninden John Cusack ve Billy Bob Thornton’lu sürükleyici bir macera.

14. Factotum

Orijinal İsmi: Factotum

Süre: 94dk
Tür: Dram
Yapımı: 2005 - Almanya , ABD , Fransa , İsveç , Norveç

Factotum, özünde Bukowski'nin yirmili yaşlarında yaşadığı ve genellikle ucuz otellerde yaşam, üçüncü sınıf işlerde çalışma ve içki, kumar, kadınlarla olan ilişkilerini anlatan bir biyografi olarak da görülebilir.  Pasaklı, günü gününe yaşıyan, içki yüzünden onlarca işten kovulan, evde ancak para verirse kalmasına izin vereceği bir babaya sahip, barda tanıştığı kadınlardan biri olan Jan'e içki ısmarladıktan sonra Jan'in evine yerleşen birisi Henry Chinaski. Yaşamındaki kaosun içinde tek değişmeyen şey ise "her şey hakkında" yazma tutkusu. Patronunun karısı hakkında bile.

15. When A Man Falls in The Forest

Orijinal İsmi: When A Man Falls

Süre: 86dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ryan Eslinger
Senarist: Ryan Eslinger
Yapımı: 2007 - ABD

Yönetmen Eslinger orta yaş bunalımıyla beraber mutsuz bir evlilik yaşayan bir kadının hayatını anlatıyor. Bil orta yaşta ve yalnız bir adam. Yaşadığı dünya ile iletişimi pek mümkün olmamış. Karen ise mutsuz bir evlilik yaşamış orta yaş bunalımında bir kadın. Yaşadığı bunalımlı günlerden kurtulmak ve bir nebze rahatlamak için küçük dükkanlardan küçük şeyler çalmaya başlar. Ancak farkında olmadan yaşadığı kasabada olayların merkezi durumuna gelir.