Tüm Zamanların En İyi 15 Büyülü Filmi

Büyünün başrolde olduğu, tüm zamanların en iyi filmlerini sizler için derledik!

Büyü, hikaye anlatımının büyüleyici unsurlarından biridir ve filmlerde çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar. Studio Ghibli'nin yapımlarından "Pan'ın Labirenti"ne, büyü her türden filmde yer bulur. Cadılar, büyücüler, büyüler ve sihirbazlar, binlerce yıldır kurgunun vazgeçilmez öğeleridir. Büyü her zaman izleyicileri etkiler. "Harry Potter" ve "Hocus Pocus" gibi klasikler hemen akla gelse de, büyü temasını içeren daha pek çok harika film bulunuyor.

İşte büyünün çeşitli formlarını keşfeden filmler!

İyi seyirler!

 

1. Oz Büyücüsü

Orijinal İsmi: The Wizard of Oz

Süre: 102dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Victor Fleming
Yapımı: 1939 - ABD

Halası ve amcasıyla çiftliklerinde mutlu bir yaşantısı olan Dorothy, sevimli köpeği Toto komşusu tarafından elinden alınmak istenince evden kaçar. Pişman olup geri dönmeye çalıştığı sırada bir hortuma yakalanır ve kendisini Oz'un renkli dünyasında bulur. Üzerine düştüğü ev, Doğu'nun Kötü Cadısı'na aittir. Onu öldüren Dorothy birden bire Oz'un en ünlü şahsiyeti haline gelir. Kardeşini öldüren Dorothy'den intikam almak isteyen Batı'nın kötü cadısı, genç kızın peşine düşer. Cadıdan kaçan Dorothy, Oz Büyücüsü'nün yardımını istemek için onun yaşadığı Zümrüt Şehri'ne gider. Dorothy, yolda 3 yeni arkadaş edinir. Kalpsiz Teneke Adam, beyinsiz Korkuluk ve korkak Aslan, uzun yolculuklarında Dorothy'e yardım eder ve onu korurlar. Yolculuğu başarıyla atlatmaları, kahramanlarımızın dileklerinin olmasını sağlayacaktır.

2. Constantine

Orijinal İsmi: Constantine

Süre: 121dk
Tür: Aksiyon , Fantastik , Korku
Yönetmen: Francis Lawrence
Yapımı: 2005 - Almanya , ABD

Los Angeleslı özel dedektif John Constantine'in doğaüstü olaylardaki başarısı yadsınamaz. Bu başarısının, kelimenin tam anlamıyla, Cehennem'e gitmiş ve geri dönmüş olmasıyla yakından ilgisi vardır. Eliyle tutup gözüyle görmediği hiç bir şeye inanmayan polis memuru Angela Dodson, ikiz kızkardeşi esrarengiz bir şekilde intihar edince, Constantine'le işbirliği yapmak zorunda kalır.İkili cenennem yaratıkları ve iblisleri alt edip, Los Angeles'ın karanlık sokaklarında yollarını bulmak için birlikte savaş verirler.Constantine, çizgi romanda Marvel'ın rakibi olan DC'nin olgun ve açık fikirli okurlara yönelik çıkarttığı Vertigo serisinin bayrak gemilerinden birinin, Hellraiser'ın kahramanının beyazperdedeki izdüşümüdür. Neil Gaiman'ın Sandman'i ve Alan Moore'un Swamp-Thing'i ile benzer bir mitolojiyi paylaşır.

3. Matilda

Orijinal İsmi: Matilda

Süre: 98dk
Tür: Aile , Fantastik , Komedi
Yönetmen: Danny DeVito
Yapımı: 1996 - ABD

Matilda, araba satarak geçimini sağlayan bir baba ve biraz hafif bir annenin kızıdır. Çocukluğundan beri kendi kendine bakmayı öğrenmiştir. Bir gün kütüphaneye giden Matilda, bütün kitapları okumaya karar verir. Bilgisi arttıkça telekinetik yeteneklerinin farkına varır. Ancak ailesini bir türlü buna inandıramaz. Ailesi onu oldukça kötü bir okula yollar, Matilda da bu fırsattan yararlanıp güçlerini geliştirmeye odaklanır.

4. Willow

Orijinal İsmi: Willow

Süre: 126dk
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: George Lucas , Bob Dolman
Yapımı: 1988 - ABD

Büyünün ve sihrin hüküm sürdüğü yıllar, dünya bir kaosun içindedir. İnsanlar kraliçe Bavmorda'nın zulmü altında inim inim inlerken Kraliçenin huzurunu bozan tek şey bir kehanettir. Kehanete göre; bir kız çocuğu günün birinde bütün bu zulme dur diyecek, Bavmorda'nın saltanatı sona erdirecektir. Bunu duyan kraliçe, doğan tüm kız çocuklarını boğdurtmaya karar verir. Ancak seçilmiş bebemiz, kendisini nehre salan bakıcısı sayesinde kurtulmayı başarır. Nehir bebeği, "Willow" adındaki cüce ve ailesinin huzurlu kollarına taşıyacak bu arada kötü kraliçe de rahat durmayacaktır.

5. Aşkın Büyüsü

Orijinal İsmi: Practical Magic

Süre: 104dk
Yönetmen: Griffin Dunne
Yapımı: 1998 - ABD

Tatlı cadılardan oluşan Owens ailesinin en neşeli ve heyecan dolu üyeleri, kızkardeşler Sally ve Gillian Owens'dır.  Anne ve babalarının ölümünden sonra teyzelerinin büyüttüğü Sally ve Gillian, ailelerinin kadınlarının büyü yeteneklerine sahiplerdir. Ne yazık ki bu yetenek beraberinde bir de lanet taşımaktadır. Aşık oldukları erkekler zamansız bir şekilde ölmeye mahkumlardır.

6. Hocus Pocus

Orijinal İsmi: Hocus Pocus

Süre: 96dk
Tür: Aile , Fantastik , Komedi
Yönetmen: Kenny Ortega
Yapımı: 1993 - ABD

Filmde Winifred Sanderson, erkek düşkünü ve güzel sesli Sarah Sanderson, diğeri de çocuk kokusunu alan Mary Sanderson, cadıdırlar. Binx adlı cocuğun kız kardeşinin hayatını içen Sanderson Kardeşler, kardeşini kurtarmaya çalışan Binx'i de siyah bir kediye çevirirler. İdam edilirken Winifred Sanderson büyü yapar ve bakire birinin Black Flamed Candle'ı yakmasıyla geri döneceklerini söyler ve 300 yıl sonra Max adındaki çocuk cadılar bayramında Salem kasabasında cadıların evine gider ve mumu yakar. Cadılar hayata döner ama sadece o gün için hayattalardır. Tabi cocukların hayatını içmedikleri sürece... Fakat ihtiyaçları olan büyü kitabı Max'in elindedir ve kovalamaca başlar.

7. Yıldız Tozu

Orijinal İsmi: Stardust

Süre: 127dk
Yönetmen: Matthew Vaughn
Senarist: Jane Goldman
Yapımı: 2007 - ABD , İngiltere , İzlanda

“Stardust”ta sevdiği kadının kalbini kazanabilmek için Yvaine adlı yıldızı sönmek üzere olan bir oyuncuya yeniden hayat vermeye söz veren Tristian’ın öyküsü anlatılır. Tristian ile Yvaine beraber çıktıkları macerada Kaptan Shakespeare adlı bir korsan ve şeytani ruhlu bir cadıyla yüz yüze gelmek zorunda kalacaklardır.

8. Pan'ın Labirenti

Orijinal İsmi: El laberinto del fauno

Süre: 118dk
Tür: Dram , Fantastik , Savaş
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 2006 - ABD , İspanya , Meksika

Guillermo Del Toro’nun yönettiği film, İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen fantastik bir yolculuğun hikâyesi. 10 yaşındaki Ofelia yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

9. Ruhların Kaçışı

Orijinal İsmi: Sen to Chihiro no kamikakushi

Süre: 125dk
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senarist: Hayao Miyazaki
Yapımı: 2001 - Japonya

Babasının işi nedeniyle yeni bir şehre taşınmak zorunda kalan 10 yaşındaki Chihiro bu duruma çok üzülmektedir. Fakat bu yolculuk hiç ummadığı kadar ilginçliklerle dolu olacaktır. İlk olarak Chihiro’nun anne ve babası mola verdikleri yerdeki yemekleri yiyince domuza dönüşürler. Chihiro, anne ve babasına yardım etmek isterken ortalık hayaletlerle dolar. Hayatta kalmak için, kendisini hayaletlerin kaldığı bu otele kabul ettirmek zorundadır. Burada hayaletlerin gizemini çözerken aynı zamanda esrarengiz Haku ile de aşkın büyüsünü de keşfedecektir. Prenses Mononoke'nin yaratıcısı Hayao Miyazaki'nin animasyon şaheseri olan Ruhların Kaçışı, önce 52. Berlin Uluslarası Film Festivali'nde Altın Ayı'yı, ardından 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Oscarı'nı kazanmayı başarmış bir yapım.

10. Kasabanın Cadıları

Orijinal İsmi: The Witches Of Eastwick

Süre: 118dk
Tür: Fantastik , Komedi , Korku
Yönetmen: George Miller
Senarist: Michael Cristofer
Yapımı: 1987 - ABD

Tüm arzularını tatmin edebilecek bir adamın hayalini kuran Alex, Jane, ve Suki; Darly Van Horne adında gizemli bir adamın kasabaya taşınması ile uzun süren yalnızlıklarından uyanırlar. Bu esrarengiz adam onların aradığı şeytandır. Üç kadına da aynı anda yakınlık gösteren bu adam kadınların içindeki “cadılığı” ortaya çıkarır. Oscar’a aday gösterilen Kasabanın Cadıları sıra dışı bir kara komedi.

11. The Dark Crystal

Orijinal İsmi: The Dark Crystal

Süre: 93dk
Yönetmen: Frank Oz , Jim Henson
Senarist: David Odell
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere

Jen ve Kira, kendi ırklarının son temsilcisi iki Gelfling'dir. Bin yıl önce parçalanan ve düzeni sağlayan kutsal kristali sadece bir Gelfling'in tekrar birleştirebileceğini ve o zamandan beri kaosa boğulmuş olan dünyayı kurtarabileceğini öğrenen Jen, Kira ile birlikte yola koyulur. İkisi dışında tüm Gelfling'ler kehanetin gerçekleşmesini ve karanlık hükümranlıklarının sekteye uğramasını istemeyen Skeksis'ler tarafından katledilmiştir. İkili tüm zorlukları yenerek Skeksis'lerin sarayına girmek ve kristali ele geçirerek dünyaya tekrar düzenin hükmetmesini sağlamak zorundadır.

12. Hiç Bitmeyen Öykü

Orijinal İsmi: The Neverending Story

Süre: 102dk
Tür: Aile , Dram , Fantastik , Macera
Yönetmen: Wolfgang Petersen
Yapımı: 1984 - Almanya , ABD

1984 yapimi fantastik çocuk filmi. Eski bir kitapçıdan alınan büyük, kalın kapaklı bir kitabın içinden girilen sihirli bir diyar.Uçan beyaz dev köpekler, cüceler, prensesler, konuşan ağaçlar, kaplumbağadan dağlar, bir çocuğun başından geçebilecek tehlikeli ve ilginç maceralarla dolu bir hikaye.

13. Prestij

Orijinal İsmi: The Prestige

Süre: 130dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere

Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. Her şey yüzyılın başında, hızla değişen Londra’da başlıyor. Sihirbazların ünlü ve en üst mertebede idol olarak kabul edildikleri bir zamanda, iki genç sihirbaz şöhrete giden yolu çizmeye başlarlar. Gösterişli, sofistike Robert Angier tam bir şovmenken, yontulmamış ve gelenekçi Alfred Borden sihirli fikirlerini gösterme yeteneğinden yoksun, yaratıcı bir dahidir. Birbirlerini takdir eden arkadaşlar ve ortaklar olarak yola çıkarlar. Ama en büyük numaraları ters gidince, aralarında ömür boyu sürecek bir düşmanlık başlar; ikisi de bir diğerini geçme ve altüst etme niyetindedir. Sürdürdükleri aşırı rekabet, her numarayla, her gösteriyle daha da büyür; ta ki sınır tanımayana, hatta elektriğin yeni ve inanılmaz güçlerini ve Nikola Tesla’nın bilimsel dehasını işin içine dahil edene dek.

14. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı

Orijinal İsmi: Harry Potter and The Prisoner of Azkaban

Süre: 141dk
Tür: Fantastik , Macera
Yönetmen: Alfonso Cuarón
Senarist: Steve Kloves
Yapımı: 2004 - ABD , İngiltere

Harry Potter hiç istemeden bir yazı daha, iç sıkıcı akrabaları Dursley’lerle geçirmekte, “uslu uslu oturmakta” ve büyüden uzak durmaktadır, yani, Vernon Enişte’nin zorba kız kardeşi Marge Hala gelene kadar. Marge Hala her zaman, özellikle Harry’ye çok kötü davranmıştır ve bu kez Harry’yi o kadar zorlar ki Harry “kazara” onun dev bir balon gibi şişip havaya uçmasına neden olur. Büyü-dışı dünyada büyü yapması yasaklanan Harry, bu olaydan sonra gecenin karanlığına karışır. Bu sırada büyücüler dünyası da karanlık büyücü Sirius Black'in Azkaban'dan kaçmasıyla çalkalanmaktadır.

15. Labirent

Orijinal İsmi: Labyrinth

Süre: 102dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Jim Henson
Yapımı: 1986 - ABD , İngiltere

Sarah için cumartesi akşamı üvey kardeşi Toby'e bakıclık yapmak eğlenceli bir fikir değildi. Toby'nin ağlamasından sıkılan Sarah, en sevdiği kitabı Labirent'teki Goblinlerin Toby'i kaçırdığını hayal eder. Fantezisi gerçek olunca Toby'i geri getirmek için illüzyonlar labirentine girer. Mistik yaratıklar tarafından korunan krallığın başında büyücü Goblin kralı vardır.