Son Yıllarda En İyi Film Dalında Göz Ardı Edilen 10 Harika Film

Son yıllarda en iyi film dalında göz ardı edilen muhteşem filmleri sizler için derledik!

Neredeyse bir yüzyıldır, "En İyi Film Oscar" dünya sinemasının en popüler ve prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak, yıllık Akademi Ödülleri töreni öncesinde açıklanan bu kategori için adaylıkların her yıl herkesi memnun etmediği de bir gerçektir. İlkbahar geldiğinde, eleştirmenler, sinema tutkunları ve sektör içindekilerin Akademi'nin neyi doğru yaptığı, ödüllerin yanlış filmlere gitmesi ve hak eden adayların hiçbir suçu olmadan gözden kaçması hakkında hararetle tartışacaklarından emin olabilirsiniz.

İşte son beş yılda kalbimizi kazanan ancak nihayetinde Akademi tarafından göz ardı edilen 10 dikkate değer film!

İyi seyirler!

1. Güneş Sonrası

Orijinal İsmi: Aftersun

Süre: 101dk
Tür: Dram
Yönetmen: Charlotte Wells
Senarist: Charlotte Wells
Yapımı: 2022 - ABD , İngiltere

Sophie, yirmi yıl önce babasıyla yaptığı bir tatilin ortak sevincini ve özel melankolisini düşünür. Tanıdığı babayı tanımadığı adamla uzlaştırmaya çalışırken, gerçek ve hayali anılar arasındaki boşlukları doldurur.

2. Demir Pençe

Orijinal İsmi: The Iron Claw

Süre: 132dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Sean Durkin
Senarist: Sean Durkin
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Film, profesyonel güreş dünyasında yoğun bir rekabetin hakim olduğu 1980'lerin başında isimlerini tarihe geçiren Von Erich kardeşlerin gerçek hikâyesini anlatıyor.

3. Hayır

Orijinal İsmi: Nope

Süre: 130dk
Tür: Bilim Kurgu , Gizem , Korku
Yönetmen: Jordan Peele
Senarist: Jordan Peele
Yapımı: 2022 - ABD

Oscar ödüllü Jordan Peele, "Kapan" ve"Biz" filmleriyle modern korku filmi algısını bozup yeniden tanımlayan bir yönetmen. Büyük epik korku filmi "Hayır" ile ise yepyeni bir kabus yaratıyor. Kaliforniya'nın iç kesimlerinde ıssız bir kanyonun sakinleri, gizemli ve ürkütücü bir keşif yapıyorlar.

4. Dünyanın En Kötü İnsanı

Orijinal İsmi: Verdens verste menneske

Süre: 127dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Joachim Trier
Yapımı: 2021 - Danimarka , Fransa , İsveç , Norveç

Film, Julie adında genç bir kadının hayatına odaklanıyor. Yakında 30 yaşında olacak olan Julie'nin aşk hayatı pek yolunda değildir. 45 yaşındaki çizgi roman yazarı Aksel ile birlikte yaşayan Julie, onun hayatını yaşadığını hisseder. Ailesinin beklentileri ve Aksel'in çocuk arzusunun yükünü taşıyamayan Julie, sürekli değişen hayallerinin peşinden koşmaya devam eder. Onun hayatı, genç ve yakışıklı Eivind ile tanışmasıyla bambaşka bir hal alır.

5. Körkütük

Orijinal İsmi: Another Round

Süre: 117dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Thomas Vinterberg
Senarist: Thomas Vinterberg
Yapımı: 2020 - Danimarka , Hollanda , İsveç

Bir doğum gününde bir araya gelen 4 öğretmen, kanlarında doğuştan alkol eksikliği olduğu ve bu eksikliğin gün boyunca kontrollü alkol tüketimiyle kapatılması sonucu, insanın potansiyeline ulaşacağını ileri süren teoriden hareketle bir deneye girişirler. Hepsi lise öğretmenleri olan dört arkadaş, kanlarında sabit bir alkol seviyesi bulundurarak hayatlarını iyileştireceklerine dair bir teoriyi test ediyor.

6. Ayrılma Kararı

Orijinal İsmi: Decision to Leave

Süre: 138dk
Tür: Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Park Chan-wook
Senarist: Park Chan-wook
Yapımı: 2022 - Güney Kore

Deneyimli bir dedektif olan Hae-Joon, bir dağın tepesinde bir adamın şüpheli ölümünü araştırır. Yakında, merhumun karısı Seo-rae'den şüphelenmeye başlarken, ona olan çekiminden rahatsız olur.

7. Uncut Gems

Orijinal İsmi: Uncut Gems

Süre: 136dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Benny Safdie , Josh Safdie
Yapımı: 2019 - ABD

Howard Ratner, New York'ta mücevher satıcısı bir adamdır. Ancak Ratner'ın gözü hep daha yükseklerdedir ve yüksek miktarlarda borcu vardır. Ratner diğer yandan ünlüler için yüksek riskli bahis işi de yapıyordur. Bu sırada başına talih kuşu konar. Ancak bu talih kuşunun sahibi olabilmesi için çok iyi bir oyunculuk performansı sergilemesi gerekmektedir. Bu sırada işi ve diğerleriyle olan ilişkisini de dengede tutması gerekmektedir.

8. Babil

Orijinal İsmi: Babylon

Süre: 189dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Damien Chazelle
Senarist: Damien Chazelle
Yapımı: 2022 - ABD

Tarihi ve kurgusal karakterlerin bir arada olduğu yapım, sessiz filmlerden sesli filmlere geçiş döneminin Hollywood'una ışık tutuyor.

9. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Orijinal İsmi: Portrait de la jeune fille en feu

Süre: 119dk
Tür: Dram , Romantik , Tarih
Yönetmen: Céline Sciamma
Senarist: Céline Sciamma
Yapımı: 2019 - Fransa

1760 yılında Fransa'da geçen film ressam Marianne'in hikayesine odaklanıyor. Marianne, Héloïse'in evlilik portresini çizmekle görevlendirilir. Héloïse, manastır hayatını terk etmiş bir genç kadındır ve Marianne onun portresini resmederken iki kadının arasında beklenmedik bir çekim oluşur.

10. Bir Skandalın Peşinde

Orijinal İsmi: May December

Süre: 117dk
Tür: Dram
Yönetmen: Todd Haynes
Yapımı: 2023 - ABD

Ünlü bir çiftin, magazin dergilerine konu olan, kötü şöhretli aşklarının tüm ülkeyi etkisi altına almasından yirmi yıl geçmiştir. Fakat bir oyuncunun geçmişleriyle ilgili çekilecek bir film için araştırma yapmaya gelmesiyle evliliklerinin dinamikleri değişir.