Steven Spielberg Tarafından Önerilen 15 Harika Film

Steven Spielberg'ün sevdiği ve önerdiği harika filmleri sizler için derledik!

Hepimiz, ilham aldığımız şeylerin bir ürünüyüz. Mesleğiniz ne olursa olsun, ilham kaynaklarınız tutkularınızdan gelmelidir. Film yapımcıları için, onları etkileyen bir şey izlemek, sanatçıya dönüşmelerinin temelidir. Steven Spielberg de bu yolu izledi; filmlerin büyüsünü deneyimledikten sonra hikaye anlatıcısı oldu. 1980'lerde gişe rekorları kıran filmlerle ticari sinemanın tasarımını yeniden tanımlayan Spielberg, Hollywood'un en önemli isimlerinden biri. İşte Spielberg'in sevdiği veya önerdiği filmlerden bazıları.

İşte sizin için seçtiğimiz, daha doğrusu Steven Spielberg tarafından seçilen filmler!

İyi seyirler!

1. Cinnet

Orijinal İsmi: The Shining

Süre: 144dk
Tür: Gerilim , Korku
Yönetmen: Stanley Kubrick
Senarist: Stanley Kubrick
Yapımı: 1980 - ABD , İngiltere

Jack Torrance, Colorado dağlarındaki Overlook Otelinde kış bakıcısı olmayı kabul eder.Otel kışın kapalı olduğundan Jack ve ailesi uzun bir süre boyunca mekanda yanlız kalacaklardır.Medyum yetenekleri olan Torrance'ların küçük oğlu Danny, otelde bazı kötü ruhların olduğunu hissetmeye başlar.Jack, yıllar önce karısı ve iki kızını öldüren otelin eski kış bakıcısı Bay Grady Philip Stone'nin hayaletiyle tanıştığında işler iyice değişmeye başlar.Danny, babasının bu ruhlar tarafından kontrol edildiğini ve babasının giderek çıldırdığını görmektedir.

2. Kara Şövalye

Orijinal İsmi: The Dark Knight

Süre: 152dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2008 - ABD , İngiltere

The Dark Knight'da, Batman suça karşı savaşını daha da ileriye götürüyor: Teğmen Jim Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, Batman, şehir sokaklarını sarmış olan suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye girişir. Bu ortaklığın etkili olduğu açıktır, ama ekip kısa süre sonra kendilerini, Joker olarak bilinen ve Gotham şehri sakinlerini daha önce de dehşete boğmuş olan suç dehasının yarattığı karmaşanın ortasında bulurlar.

3. Arabistanlı Lawrence

Orijinal İsmi: Lawrence Of Arabia

Süre: 227dk
Tür: Macera , Savaş , Tarih
Yönetmen: David Lean
Yapımı: 1962 - İngiltere

1. Dünya Savaşında Arap birliklerini Osmanlı İmparatorluğuna karşı organize eden savaş şairi T. E. Lawrence onların, gerilla savaşı olarak bilinen tarzda büyük başarı elde etmelerini sağlar. Gerçek bir hayat hikayesinden alınmış olan David Lean'in bu filmi 1962'de başta En İyi Film olmak üzere 7 dalda oscar kazandı.

4. Yedi Samuray

Orijinal İsmi: Shichinin No Samurai

Süre: 207dk
Tür: Aksiyon , Dram
Yönetmen: Akira Kurosawa
Yapımı: 1954 - Japonya

Köylülere saldırılarda bulunan haydutlardan bıkan köy halkı bir samuraydan yardım ister. Diğer 6 arkadaşını da yanına alan samuray köylülere yardım edecektir.

5. Galaksinin Koruyucuları

Orijinal İsmi: Guardians of the Galaxy

Süre: 121dk
Yönetmen: James Gunn
Yapımı: 2014 - ABD

Marvel'ın aksiyon dolu, destansı uzay macerası "Galaksinin Koruyucuları", Marvel sinema evrenini, maceracı Peter Quill'in, tüm evreni tehdit eden ihtiraslara sahip bir kötü adam olan Ronan'ın gıpta ettiği esrarengiz bir küreyi çalıp, amansız bir insan avının hedefi olduğu kainata doğru genişletiyor. Quill, inatçı Ronan'dan kurtulabilmek için birbirleriyle hiç benzeşmeyen dört uyumsuz kişiden oluşan bir ekiple zorlu bir ortaklığa soyunuyor: Silah taşıyan Rakun Rocket, ağaca benzer bir insansı olan Groot, ölümcül ve gizemli Gamora ve intikam ateşiyle yanıp tutuşan Yokedici Drax. Ama Quill kürenin gerçek gücünü kainata karşı taşıdığı tehlikeyi fark ettiğinde, bir tarafta galaksinin kader dengesi dururken, diğer tarafta, son ve çaresiz bir karşılaşma için ayaktakımı düşmanlarını toplamak üzere, elinden geleni yapması gerekiyor.

6. 2001: Uzay Macerası

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

7. Sapık

Orijinal İsmi: Psycho

Süre: 109dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Joseph Stefano
Yapımı: 1960 - ABD

Marion Crane, Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates, annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinerma tarihinde adından ünlü "duş sahnesiyle" söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Sapık, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

8. Çöl Aslanı

Orijinal İsmi: The Searchers

Süre: 119dk
Tür: Western
Yönetmen: John Ford
Senarist: Frank S. Nugent
Yapımı: 1956 - ABD

Eski bir Konferederasyon askeri olan Ethan Edwards Amerikan İç Savaşı'ndan döner ve erkek kardeşinin Texas sınır yerleşim bölgesindeki evine gelir. Ancak yıl 1868'dir. İç savaş biteli 3 yıl olmuştur. Üzerinde hala Güneyli üniforması ve silahlarını taşıyan Ethan'ın bu süre içinde ne yaptığı çok açık değildir. Kendisinden başka kimseye güvenmeyen ve yalnızlığı seven bir insan olan Ethan örflerini ve dillerini çok iyi bildiği kızılderililere karşı içinde büyük bir nefret beslemektedir. Uzun süre aynı yerde kalamayan Ethan bir ara Texas Muhafızları'nın oluşturduğu geçici bir birliğe katılarak Komançilerin peşine düşer. Döndüğünde ise kızılderililerin eve baskın yapıp kardeşini ve karısını öldürerek iki yeğenini kaçırmış olduklarını görür. Kaçırılan kızlardan Debbie'nin hala hayatta olduğunu öğrenen Ethan, kardeşinin evlat edinmiş olduğu yarı kızılderili Martin Pawley'le birlikte saplantılı bir kararlılıkla yeğeni ve onu kaçıran Komançi şefinin peşine düşerler. 5 yıl boyunca Bütün Batı Amerika'yı baştan başa bıkmadan yılmadan dolaşırlar. Martin'in amacı üvey kızkardeşini sağ salim eve getirmekken kalbi kızılderili nefreti ile dolu Ethan'ın amacı o kadar belirgin değildir. Uzun bir süre kızılderililerin arasında kalmış bir beyazın saflığını muhafaza edemiyeceğini onun da artık bir kızılderili sayılması gerektiğini düşünür. Bu bağlamda yeğenini bulduğunda onu kurtaracak mıdır yoksa öldürecek midir?

9. Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki

Orijinal İsmi: Dune: Part Two

Süre: 165dk
Yönetmen: Denis Villeneuve
Yapımı: 2024 - ABD

Paul Atreides, Baharat adlı bir metayı koruyan dev solucanların olduğu çöl gezegeninde göçebelerin Mesihi olur. Baharat insanları gezginlere, mistiklere ve hatta delilere dönüştürebilir. Peki evrenlerinin yeni hükümdarı olmak için Paul hangi bedeli ödeyecek?

10. The Greatest Show On Earth

Orijinal İsmi: The Greatest Show On Earth

Süre: 152dk
Tür: Dram , Romantik
Senarist: Fredric M. Frank
Yapımı: 1952 - ABD

Dünyanın en büyük sirkinin patronu Brad Bailey, trapez kralı muhteşem Sebastian'ı kadrosuna alarak uzun bir turneye çıkar. Trapezci Holly, Brad'in sevgilisidir ve Sebastian da Holly'den hoşlanmaktadır. Holly'i elde etmek için Sebastian ile Brad arasında amansız bir rekabet başlar.

11. Baba

Orijinal İsmi: The Godfather

Süre: 175dk
Tür: Dram , Suç
Yapımı: 1972 - ABD

Sicilya'dan göç eden Corleone ailesi, Amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar. Bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan Corleone ailesi bir müddet sonra Amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. Kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.

12. Fantasia

Orijinal İsmi: Fantasia

Süre: 125dk
Oyuncular: Deems Taylor
Senarist: Joe Grant , Dick Huemer
Yapımı: 1940 - ABD

Şarap tanrısı Dionisos, pan, centaurlar, nympheler, eros ve daha bir çok mitolojik yaratığın çizgilerle canlandırılıp bach, tschaikowsky, beethoven gibi klasik müzik dehalarının eşsiz eserleri eşliğinde dans ettiklerini düşünün. harika çizimlere ve büyülü bir atmosfere sahip olan görüntülerle sihrin ve masal diyarının içine doğru bir yolculuğa hazır mısınız?

13. Yurttaş Kane

Orijinal İsmi: Citizen Kane

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gizem
Yönetmen: Orson Welles
Yapımı: 1941 - ABD

Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu da ölür. Ölürken Son söz olan "Rosabud"ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane'nin geçmişine tanık oluruz. Bu bireysel hikaye aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin (hard pazarlamanın) hazin sonuçlarını da göstermektedir.

14. 400 Darbe

Orijinal İsmi: Les Quatre Cents Coups

Süre: 99dk
Tür: Dram
Yönetmen: François Truffaut
Yapımı: 1959 - Fransa

Dokuz buçuk yaşındaki Antoine ceza olarak aldığı ödevi yapamaz ve ertesi gün okula gitmekten korkar. Arkadaşı René ile birlikte okulu kırıp haytalık yaparlar. Antoine, öğleden sonra sokakta annesini başka bir erkeğin kollarında görür ve alt üst olur. 

15. Şahane Hayat

Orijinal İsmi: It's A Wonderful Life

Süre: 130dk
Tür: Aile , Dram , Fantastik
Yönetmen: Frank Capra
Yapımı: 1946 - ABD

İflasın eşiğine gelen George Bailey (James Stewart) bir Noel gecesinde kendini nehre atarak intihar etmek üzeredir.Doğduğundan bu yana aynı küçük kasabada yaşayan Bailey kendisini buraya ve insanlarına adamış,hoşgörülü,güvenilir ve yardımsever bir insandır.Büyük bunalım 'ı hasarsız atlatmış,babasından devraldığı konut ve finans şirketi aracılığı ile kasabalıların neredeyse tamamını konut sahibi yapmıştır.Bu arada para kazanmayı, mimar olma fırsatını,dünyayı gezmeyi, kısaca tüm hayallerini ertelemek zorunda kalmıştır.Kasabaya yaptığı bunca iyilik kötü yürekli banker Henry F. Potter (Lionel Barrymore)'ın çıkarları ile çakışır.Potter,Bailey'in sürekli peşindedir artık.Birgün aradığı fırsat çıkar ve Finans şirketine ait önemli bir miktarda para Bailey'in alkolik ve yaşlı amcası Billy Bailey (Thomas Mitchell) 'in dalgınlığı sonucunda Potter'ın eline geçer.Banka müfettişlerinin yaptığı bir denetlemeden sonra şirketin açığı ortaya çıkar.Bu iflas ve tutuklanma anlamına gelmektedir.Çareyi intaharda bulan Bailey kendini nehre atmak üzere iken yeryüzüne gönderilen melek Clarence (Henry Travers) onu ölümden kurtarır.Melek,Bailey'in bir arzusunu yerine getirerek ona 'kendisinin hiç doğmamış ve yaşamamış olduğu' bir dünyayı gösterir.Bailey kendisine gösterilen bu dünyanın hiç de güzel olmadığını görür ve insanların çevrelerine sayısız katkıları,iyilikleri olduğunu,ama her zaman bunun farkına varamadıklarını anlar.