Şaşırtıcı Sonlara Sahip En İyi 20 Film

Şaşırtıcı sonlara sahip en iyi filmleri sizler için derledik!

İyi bir film yapmak için öncelikle güçlü bir hikaye gerekir. Çoğu film, hikayeyi kuran, karakterleri bir göreve gönderen ve bir çözümle sonlandıran üç perdeli bir yapıyı izler. İyi bir senarist ise bu yapıya kendi tekniklerini katarak hikayesini benzersiz kılar. Başarılı bir ters köşe, bir filmin kalıcılığını sağlar ve izleyicinin ilgisini çeker.

İşte tüm zamanların en etkileyici ters köşeleri!

İyi seyirler!

1. Köy

Orijinal İsmi: The Village

Süre: 108dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Senarist: M. Night Shyamalan
Yapımı: 2004 - ABD

Mutlu ve huzurlu görülen bir köyün insanları aslında köyün dışındaki yasak ormanda yaşayan yaratıklar yüzünden korku dolu anlar yaşamaktadırlar. Bu insanlardan biri bu sınırı aşarak bilinmeyenle yüzleşmeye cesaret eder.

2. İçerideki Adam

Orijinal İsmi: Inside Man

Süre: 129dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Spike Lee
Senarist: Russell Gewirtz
Yapımı: 2006 - ABD

Çok zeki bir banka soyguncusu olan Dalton Russel, iyi bir dedektif olan Keith Frazier ve güzel ve güçlü bir borsa brokerı olan Madeliene White çözümü bulunamayan bir bulmacanın en önemli parçalarını oluşturmaktadır. Fakat her parça aslında dışarıdan göründüğü gibi midir? Akıl oyunlarıyla dolu bu filmde, sadakat ve davranışlar her an sınanmaktadır.

3. Ay

Orijinal İsmi: Moon

Süre: 97dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Duncan Jones
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere

Astronot Sam Bell, üç yılını aya ulaşmak ve orada inceleme yapmak için geçirmiştir. Herkesten izole, farklı bir münzevi hayatı yaşayan Sam, işini fazlasıyla önemsemekte, bununla birlikte aynı oranda heyecan duymamaktadır. Ay onun yeni evi gibidir; Sam orada da kendine ait bir rutin yaratmıştır. Günlerini sessizlik içinde geçiren Sam hayatını, evini ve karısını gözden geçirmeye, geçmişteki planları ve hayallerini hatırlamaya başlar. Eve dönüş yolculuğuna başlamadan önce Sam çevresinde bazı tuhaflıklar hissetmeye başlar. Algı eşiği açılan Sam, rutinin bozulduğunu görmektedir. Bu süreçte kendi kendisi ile karşı karşıya gelen Sam, kurduğu hayatın ne olduğunu keşfedecektir.

4. Zindan Adası

Orijinal İsmi: Shutter Island

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Laeta Kalogridis
Yapımı: 2010 - ABD

Oscar ödülü kazanan yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği filmde, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels ve Chuck Aule adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.

5. Kimlik

Orijinal İsmi: Identity

Süre: 90dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: James Mangold
Senarist: Michael Cooney
Yapımı: 2003 - ABD

Şiddetli bir fırtına, birbirine yabancı ve sırlarla dolu on insanı, asabi bir gece müdürünün idaresindeki ıssız bir motelde bir araya getirir. İçlerinde bir limuzin şoförü, bir tele kız, bir katili nakleden bir polis, 80'li yılların bir televizyon yıldızı, yeni evli bir çift ve kriz içinde olan bir aile bulunmaktadır. Sığınacak bir yer bulmanın getirdiği rahatlama, yolcuların teker teker ölmeye başlamasıyla yerini korkuya bırakır. Çok geçmeden, yaşamak istiyorlarsa, kendilerini biraraya getiren sırrı çözmekten başka çareleri olmadığını anlayacaklardır.

6. Barbarian

Orijinal İsmi: Barbarian

Süre: 103dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Zach Cregger
Senarist: Zach Cregger
Yapımı: 2022 - ABD

İş görüşmesi amacıyla Detroit'e gelen genç kadın bir ev kiralar. Gece geç saatte eve geldiğinde ise evin başka biri tarafından daha kiralandığını, yabancı bir adamın evde kaldığını görür. Doğru bir karar olmadığını bilse de o gece orada kalmaya karar verir. Fakat korkması gereken şeyin beklenmedik bir misafirden çok daha fazlası olduğunu kısa sürede anlayacaktır.

7. Çin Mahallesi

Orijinal İsmi: Chinatown

Süre: 130dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Roman Polanski
Yapımı: 1974 - ABD

Eski polis Jake Gittes özel dedektif olarak çalışmaktadır. Los Angeles'ın su idaresinden sorumlu Hollis I. Mulwray'i takip etmek için eşi Evelyn tarafından kiralanır. Evelyn eşinin kendisini aldattığını düşünmektedir. Takibe başlayan Jake gerçekten de Hollis'in başka bir kadınla beraber olduğunu görecektir. Ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Hollis gizemli bir şekilde öldürülür. Jake olayın peşini bırakmaya yeltense de, bir karabasının içine düşmüştür. Olaylar onun yakasını bırakmayacak, Evelyn sandığı kadının Hollis'in gerçek eşi olmadığını anlayacak ve herşey daha da çetrefilleşecektir.

8. Yurttaş Kane

Orijinal İsmi: Citizen Kane

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gizem
Yönetmen: Orson Welles
Yapımı: 1941 - ABD

Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu da ölür. Ölürken Son söz olan "Rosabud"ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane'nin geçmişine tanık oluruz. Bu bireysel hikaye aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin hazin sonuçlarını da göstermektedir.

9. Kayıp Kız

Orijinal İsmi: Gone Girl

Süre: 149dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Fincher
Senarist: Gillian Flynn
Yapımı: 2014 - ABD

Nick Dunne, 5. evlilik yıldönümlerine kısa bir zaman kala eşi Amy'nin kaybolduğunu duyurur. Basın olaya büyük ilgi gösterir, polis seferber olur ancak kayıp kadın bulunamaz. Bu durum Nick'in üzerindeki baskıyı artırır, yalanları ve tutarsızlıkları göze batmaya başlar. Herkesin aklına tek bir ihtimal gelmektedir: Amy'i eşi Nick öldürmüş olabilir midir?

10. İlk Korku

Orijinal İsmi: Primal Fear

Süre: 129dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Gregory Hoblit
Senarist: Steve Shagan
Yapımı: 1996 - ABD

Kendine çok güvenen, başarılı avukat Martin Vail, bir psikoposun öldürüldüğü cinayet davasında yargılanan ve cinayet bölgesinden kaçarken yakalanan Aaron'u savunmaya karar verir. Medyanın da ilgi odağı bu davadadır. Dava aynı zamanda bir takım yolsuzlukları da ortaya çıkarabilecektir ve davanın savcılığını da Martin'in eski kız arkadaşı yapmaktadır. Martin'in bu davayı kazanması hukuk çevrelerince imkansız gibi görülmektedir. Dava görgü tanıklarının odada üçüncü bir kişi olduğu yönündeki çelişkili ifadelerinden dolayı daha da karmaşık bir hal alır. Hukuk sistemini sorgulayan 'adalet' 'suçlu' 'masum' kavramlarının gerçekliğini araştıran Edward Norton'a bu filmdeki performansından dolayı birçok filmin kapısını açacak olan 'İlk Korku' sinema tarihinin en iyi filmlerinden biridir.

11. Kefaret

Orijinal İsmi: Atonement

Süre: 123dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Joe Wright
Yapımı: 2007 - ABD , İngiltere , Fransa

1935 yazının en sıcak gününde, on üç yaşındaki Briony Tallis, ablası Cecilia'nın soyunup yazlık evlerinin bahçesindeki küçük havuza girdiğini görür. Tıpkı Cecilia gibi Cambridge'den yeni dönmüş olan çocukluk arkadaşı Robbie Turner de kızı gözlemektedir. O gün sona ermeden bu üç gencin hayatı bir daha düzelmemek üzere değişmiş olacaktır. Robbie ile Cecilia başlangıçta hayal bile etmedikleri bir sınırı aşacak ve küçük kızın hayal gücünün kurbanı olacaklardı. Başkalarına ait sırlara tanık olan Briony, bir suç işleyecek ve bu suçun kefaretini ödemek için ölene kadar çabalayacaktır. Booker Ödüllü yazar Ian McEwan'ın en yetkin kitabı olan Kefaret, edebiyat çevrelerinin alkışladığı bir başyapıt. Çocukluğu, aşkı, savaşı, İngiliz toplumunu ve sınıf ayrımını akıcı, etkileyici bir anlatımla sunarken utanç ve bağışlama, kefaret ve günahları hoşgörmenin güçlüğü üzerinde düşünmeye yöneltiyor. 

12. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

İşsiz bir genç zengin bir ailenin kızlarına İngilizce dersi vermeye başlar. Zengin ailenin küçük oğullarına bir resim öğretmeni gerektiğinde genç, tanıdığı bir resim öğretmeni olduğunu söyleyerek, sahte bir kimlikle kız kardeşini işe aldırır. Sırada anne ve babası da vardır.

13. Prestij

Orijinal İsmi: The Prestige

Süre: 130dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere

Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. Her şey yüzyılın başında, hızla değişen Londra’da başlıyor. Sihirbazların ünlü ve en üst mertebede idol olarak kabul edildikleri bir zamanda, iki genç sihirbaz şöhrete giden yolu çizmeye başlarlar. Gösterişli, sofistike Robert Angier tam bir şovmenken, yontulmamış ve gelenekçi Alfred Borden sihirli fikirlerini gösterme yeteneğinden yoksun, yaratıcı bir dahidir. Birbirlerini takdir eden arkadaşlar ve ortaklar olarak yola çıkarlar. Ama en büyük numaraları ters gidince, aralarında ömür boyu sürecek bir düşmanlık başlar; ikisi de bir diğerini geçme ve altüst etme niyetindedir. Sürdürdükleri aşırı rekabet, her numarayla, her gösteriyle daha da büyür; ta ki sınır tanımayana, hatta elektriğin yeni ve inanılmaz güçlerini ve Nikola Tesla’nın bilimsel dehasını işin içine dahil edene dek...

14. Diğerleri

Orijinal İsmi: The Others

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Yapımı: 2001 - ABD , Fransa , İspanya

İkinci dünya savaşı sonrası New Jersey... kocasını savaşta kaybetmiş olan Grace, güneş ışığına hassasiyeti olan iki çocuğuyla birlikte, büyük bir konakta yaşamaktadır. Perdelerin hep sımsıkı kapalı tutulduğu eve, üç kişi uğrar: ihtiyar bir kadın ve adam, bir de dilsiz genç kız. Evi çekip çevirecek yardımcılar aramakta olan grace, bu kişilere iş verir; onları çocuklarının sağlık durumu konusunda uyarır. Öte yandan, grace'in kızı anne, victor adlı bir çocuğun kendileriyle birlikte evde yaşadığına inanmaktadır. Evin çevresini kaplayan yoğun sis yüzünden kasabayla irtibatları kesildiği sırada, grace, kızının anlattığı hikayelerin doğru olabileceği yolunda kanıtlarla karşılaşır. İşte bu noktada, eve yardımcı olarak aldığı insanlardan da şüphelenmeye başlar. Gücünü büyük ölçüde finalindeki sürprizden alan, gerilim dolu bir yapım...

15. İhtiyar Delikanlı

Orijinal İsmi: Oldeuboi

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Park Chan-wook
Yapımı: 2003 - Güney Kore

Eşi ve bebeği ile mutlu bir hayat süren iş adamı Oh Dae-su, bir gün evinin önünden kaçırılır. Uyandığında kendini özel yapılmış bir hücrede bulur ve eşinin öldürüldüğünü öğrenir. Dae-su, 15 yıllık tutsaklığın ardından serbest kalır ve mutlu hayatını mahveden adamdan intikam almaya yemin eder. Fakat bu adamı bulmak için yalnızca 5 günü vardır.

16. Dehşet Kapanı

Orijinal İsmi: The Cabin in The Woods

Süre: 95dk
Tür: Gerilim , Gizem , Komedi , Korku
Yönetmen: Drew Goddard
Yapımı: 2011 - ABD

Beş üniversite öğrencisi arkadaş, ormanda gizemli bir kabinde bir haftasonu geçirecektir. Eve ulaştıklarında dış dünyayla hiçbir iletişim araçlarının olmadığını görürler. Bodrumu incelemeye gittiklerinde tuhaf şekiller ve figürlerle karşılaşırlar. Bu sırada ölümcül bir zombi ailesini uykusundan uyandıran gençlerin başınaa gelecekler bu kadarla sınırlı kalmayacaktır.

17. Yedi

Orijinal İsmi: Seven

Süre: 127dk
Tür: Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Fincher
Yapımı: 1995 - ABD

Cinayet masasından iki dedektif bir seri katilin peşine düşer. Bu katil, cinayetleri dünyayı yedi ölümcül günahtan temizlemek için işlemektedir. Bu günahları işleyenlerden bir liste yapan katil, kendini tanrının görevlisi sayar ve kurbanlarını acımasızca öldürür.

18. Testere

Orijinal İsmi: Saw

Süre: 103dk
Tür: Gizem , Korku , Suç
Yönetmen: James Wan
Yapımı: 2004 - ABD

Whannell ve Elwes, birbirini tanımayan iki adamdır. Bir gün kendilerini pis bir banyonun duvarına zincirlenmiş olarak bulurlar. İkisi de bu berbat yere nasıl geldiklerini ve kendilerini nasıl bir bela beklediğini bilmemektedir. Ancak yerde yatan ve kafasının bir kısmı kopmuş adam, onlara niçin burada oldukları hakkında bir ipucu olabilir. Sonunda manyak bir adamın son kurbanları olduklarını anlayacaklardır.

19. Geliş

Orijinal İsmi: Arrival

Süre: 116dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Eric Heisserer
Yapımı: 2016 - ABD

Üniversitede antik diller üzerine ders veren dilbilimci Louise Banks, bir ders esnasında ABD'ye gizemli bir uzay aracının indiğini öğrenir. Dünyanın farklı ülkelerine, toplam 12 yere bu uzay araçları inmiştir. Amerikan Ordusu'ndan Albay Weber, uzaylılardan alınan ses kayıtlarının çevrilmesi için Banks'ten yardım ister. Banks, matematikçi Ian Donnelly ve uzmanlardan oluşan ekip, uzay aracının içine girerler. Mesajı anlayabilmek için çalışmalar sürerken uzay araçlarının indiği diğer ülkeler, uzaylılara saldırma hazırlığına başlar. Banks ve ekibinin tüm riskleri alarak tüm dünyayı etkileyecek bir savaşı önleyebilmek için çok az zamanı olacaktır.

20. Altıncı His

Orijinal İsmi: The Sixth Sense

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Senarist: M. Night Shyamalan
Yapımı: 1999 - ABD

Sekiz yaşında bir çocuk olan Cole Sear karanlık güçlerin etkisi altındadır. Zaman zaman hayaletler tarafından ziyaret edilen bu çocuk, gölgelerin arasından ortaya çıkıveren hayaletlerle kendi iradesi dışında bağlantılar kurmakta ve bu durumdan çok korkmaktadır. Kendisinde normal ötesi bir takım güçlerin var olduğunun farkına varan küçük çocuk bunların sebebini anlayamadığı gibi çektiği acıları da çocuk psikoloğu Malcolm Crowe'un dışında hiç kimseye anlatamamaktadır. Ancak küçük hastasındaki doğaüstü yeteneklerin gerisindeki esrar perdesini aralamaya çalışan psikoloğun çalışmaları ilerledikçe her ikisinde de bir takım korkutucu ve açıklanamaz gelişmeler başlayacaktır.