Farklı Mesleklerden Gelen Ünlü Oyuncular

Bu listedeki mesleklerin bazılarını ilk defa duyacaksınız!

Oyunculuk kariyerinde başarıyı yakalamadan önce kafelerde çalışan oyuncuların hikâyelerine hepimiz aşinayız. Fakat bu listedeki oyuncular, kariyerlerinde yükselmeden önce birbirinden renkli mesleklerde çalışmışlar. Mahkeme salonu çizerliğinden cenaze makyözlüğüne, işte ünlü oyuncuların geldikleri en sıra dışı meslekler!

1. Ken Jeong

Ken Jeong
Doğum Tarihi: 13 Temmuz 1969

Meslek: Doktor

Oyunculuğa odaklanmadan önce Kaliforniya'da doktorluk yapıyordu.

Kendrick Kang-Joh Jeong, kısaca Ken Jeong, Amerikalı komedyen, oyuncu ve doktor. En iyi "Felekten Bir Gece" serisinde canlandırdığı Leslie Chow rolü ile tanınır. Aynı zamanda başrolünü canlandırdığı "Doktor Ken" dizisini yarattı, yazdı ve yapımcılığını üstlendi. "Community" dizisinde Ben Chang karakterini canlandırdı.  

2. Harrison Ford

Harrison Ford
Doğum Tarihi: 13 Temmuz 1942

Meslek: Marangoz

Bir süre marangozluk yaparak ailesini geçindirdi.

Harrison Ford, Amerikalı aktör. Star Wars serisindeki Han Solo ve Indiana Jones serisindeki Indiana Jones rolleriyle sinema tarihine geçmiştir. 1942'de Chicago, Illinois'da dünyaya geldi. Radyo oyuncusu Belarus Yahudisi kökenli Dorothy Nidelman (1917–2004) ve aynı zamanda oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi İrlanda ve Almanya kökenli Christopher Ford'un (1906–1999) oğludur. 1945 doğumlu Terence adında bir kardeşi vardır. Çocukluk ve gençlik yıllarını Illinois'da geçirdi. Lise yıllarında radyoculuğa merak sardı. Wisconsin'deki Ripon College'da Felsefe okudu. Okulun son aylarında drama derslerine de katıldı. Harrison Ford 1964'te Los Angeles, California'ya taşındı. Asıl amacı olan radyo seslendirmesi işlerinde aradığını bulamayınca, Colombia Pictures'ın The New Talent (Yeni Yetenekler) programı vasıtasıyla filmlerde küçük roller almaya başladı. Bu iş için haftada 150 dolar alıyordu. İlk filmi 1966'da kamera karşısına geçtiği Dead Heat on a Merry-Go Round isimli yapım oldu. Bu yıllarda birçok filmde figüran rolleriyle yer aldı. Ancak bu roller hem maddi açıdan, hem de kariyer açısından tatmin edicilikten uzaktı. Bu nedenle bir süre marangozluk yaparak ailesini geçindirdi. George Lucas'la tanışarak 1973 yapımı American Graffiti'de oynaması hayatını değiştirdi. 1974'te yine Lucas'ın The Conversation filminde oynadıktan sonra 1977'de ilki çekilen Star Wars üçlemesiyle üne kavuştu. Han Solo rolü, sinema tarihinin en bilinen karakterlerinden biri olmuştur. 1979'da Francis Ford Coppola'nın Apocalypse Now filminde küçük bir rolle yer aldıktan sonra 1981'de oynadığı Raiders of Lost Ark ve Indiana Jones karakteri sinema tarihinin unutulmazları arasına girmiştir. Bu arada 1982'de Ridley Scott'ın Blade Runner filmindeki kelle avcısı Rick Deckard rolüyle bilimkurgu tarihindeki kilometre taşlarından bir tanesi oldu. Indiana Jones serisinin 2. ve 3. filmlerinde de yer alan Ford'un özellikle bu yıllardaki filmleri, onu sinema tarihinin en çok gişe hasılatı getiren aktörleri arasına sokmuştur. 1990'larda Kaçak (The Fugitive) ve Hava Kuvvetleri 1 (Air Force One) filmleriyle aksiyondan uzak kalmayan Ford, 2008'de gelen Indiana Jones serisinin 4. filmi Kristal Kafatası Krallığı ise kendisiyle özdeşleşmiş karakteri yeniden canlandırdı. Star Wars'un 7. filmi Güç Uyanıyor ile Han Solo'yu bir kez daha canlandırdı. 2017'de gösterime giren Blade Runner 2049 filminde 35 yıl aranın ardından yine Rick Deckard karakterine hayat vermiştir. Ford, 1964'te ilk evliliğini Mary Marquardt'la yaptı. Bu evlilikten Benjamin (d. 1966) ve Willard (d. 1969) adlarında iki oğlu oldu. 1979'da bu evliliğin bitişinden sonra 1984'te senarist Melissa Mathison (1950-2015) ile evlendi. Bu evlilikten de Malcolm (d. 1987) ve Georgia Ford (d. 1990) adlarında iki çocuğu oldu. İkilinin yolları 2001'de ayrıldı, resmi boşanma 2004'te gerçekleşti. 2002'den beri birlikte olduğu Ally McBeal'ın yıldızı Calista Flockhart ile 2010'da evlenen Ford, 2001 doğumlu Liam'ı evlat edinmiştir.

3. Channing Tatum

Channing Tatum

Meslek: Striptizci

Okulu bitiremeyince aralarında striptizciliğin de olduğu birçok farklı işte çalıştı.

Channing Matthew Tatum, Amerikalı aktör ve film yapımcısı. Kariyerine model olarak başladı ve filmlerde rol alarak kariyerine devam etti. Kay ve Glenn çiftinin çocuğu olarak Cullman, Alabama'da doğdu. Paige adında bir kız kardeşi vardır. Pascagoula, Mississippi'de büyüdü. Tampa Katolik Lisesi'ne gitti. Derslerinde çok başarılı olmayan Tatum, birçok farklı spor dalında kendini göstermeyi başardı. 1998'de liseden mezun olduktan sonra Glenville State College'da futbol bursuyla okumaya başladı. Ancak okulu bitiremeyince aralarında striptizciliğin de olduğu birçok farklı işte çalıştı. Ardından Miami'de modellik yapmaya başladı. Çeşitli müzik kliplerinde dansçı olarak yer almasıyla modellik kariyeri birlikte gelişti, reklam filmlerinde de oynaması, önemli dergilerde poz verme imkanını yarattı. 2006 yılında Amanda Bynes'la She's The Man, Jenna Tatum'la Benimle Dans Et (Step Up) filmlerinde oynamasıyla tüm dünyada büyük bir ünün sahibi oldu. Halk Düşmanları, G.I. Joe: Kobra'nın Yükselişi gibi filmlerde oynadı. 2012'de başrolünü Jonah Hill ile paylaştığı Liseli Polisler (21 Jump Street) ve geçmişteki kendi striptiz deneyimlerini de yansıttığı Magic Mike filmlerinde oynadı. 2013'te Beyaz Saray Düştü (White House Down), 2014'te bir güreşçiyi canlandırdığı Foxcatcher Takımı, 2015'te Jüpiter Yükseliyor (Jupiter Ascending) ve Quentin Tarantino'nun The Hateful Eight filmlerinde önemli rolleri canlandırdı. Şanslı Logan (Logan Lucky), Kingsman: Altın Çember gibi yüksek profilli filmlerle kariyerine devam etti. Tatum, Step Up filminin çekimlerinde tanıştığı Jenna Dewan'la filmin çekimleri bittikten kısa bir süre sonra çıkmaya başladı. 2008'in Eylül ayında Maui, Hawaii'de nişanlandılar. 11 Temmuz 2009'da Malibu, California'da evlendiler. 2013'te Everly Elizabeth Maiselle Tatum adında bir kız çocuk babası oldu. 2018'nin Nisan ayında eşiyle yollarını ayırdı.

4. Hugh Jackman

Hugh Jackman
Doğum Tarihi: 12 Ekim 1968

Meslek: Beden Eğitimi Öğretmeni

İngiltere'de, Uppingham School adlı lisede 1 yıl beden eğitimi öğretmeni olarak çalıştı.

Hugh Michael Jackman, Avustralyalı sinema ve tiyatro oyuncusu. 2000'lerin en sevilen oyuncuları arasında olan Jackman, birçok başka rolün dışında Marvel'in ünlü kahramanı Wolverine rolüyle akıllarda yer etmiştir. Jackman, Sydney'de doğdu. Annesi Grace McNeil ve babası Christopher John Jackman, doğumundan çok kısa bir süre önce İngiltere'den Avustralya'ya gelmişti. 5 çocuğun en küçüğüydü. 8 yaşındayken anne ve babası boşandı. Jackman, 2 ağabeyi ve babasıyla birlikte Avustralya'da kaldı ve burada büyüdü. Sydney Teknoloji Üniversitesi'nin İletişim Bölümü'nden 1991'de mezun oldu. Son yılında seçmeli ders olarak aldığı drama dersi ve ders gereği oynadıkları Václav Havel'in The Memorandum oyunundaki başrolü, Jackman'ın oyunculuk sevgisinin geç de olsa yeşermesini sağladı. Sonrasında aldığı oyunculuk eğitimlerinin ardından çeşitli dizi ve tiyatro oyunlarıyla kariyerine başladı. Bunlar arasında Correlli dizisi (1995) ve Güzel ve Çirkin'in 1995 yapımı tiyatro oyunu da bulunuyor. Güzel ve Çirkin'in oyununda Gaston'u canlandırmıştı. Dünya çapındaki şöhreti, 2000 yapımı X-Men filmindeki Wolverine rolüyle geldi. Jackman'la özdeşleşecek ve uzun yıllar başarıyla canlandıracağı Wolverine karakterini bu filmde ilk kez oynadı ve çok sevildi. Hemen arkasından gelen Kod Adı: Köpekbalığı filminde Stanley Jobson rolündeydi. X-Men 2'den sonra Van Helsing'de, Bram Stoker'ın yarattığı fantastik kahramanı oynadı. 2006 yapımı Christopher Nolan filmi Prestij'de (The Prestige), sihirbazlık konusunda aşırı yetenekli olmasa da şovmen olarak göz kamaştıran Robert Angier rolüyle yine beğenildi. Aynı yıl, Darren Aronofsky'nin Kaynak (The Fountain) filminde ve X-Men serisinin yeni filmi Son Direniş'te oynadı. Başrolünü Nicole Kidman'la paylaştığı Avustralya'nın ardından 2 tane daha X-Men filminde, X-Men Origins: Wolverine ve X-Men: First Class'ta yer aldı. 2012'de Victor Hugo'nun romanından uyarlanan Sefiller müzikalinde baş kahraman Jean Valjean rolüyle müzisyenlik yeteneğini de kanıtlayan Jackman, 2013'te The Wolverine, 2014'te X-Men: Days of Future Past filmlerinde 2 kez daha Wolverine rolünü üstlendi. 2015'te gösterime giren robot bilimkurgusu Chappie'de ve Peter Pan uyarlaması Pan'de yine başrolde oynadı. 2017 yapımı Logan filmiyle son kez Wolverine'i canlandırması, serinin hayranları tarafından büyük üzüntüyle karşılandı. 2017'de Muhteşem Şovmen filmiyle bir kez daha şov dünyasından bir karaktere hayat verdi. 1996'dan beri Deborra-Lee Furness ile evli olan Jackman'ın Oscar ve Ava adında iki evlatlık çocuğu bulunmaktadır.

5. Steve Buscemi

Steve Buscemi
Doğum Tarihi: 13 Aralık 1957

Meslek: İtfaiyeci

Oyunculuk kariyerine başlamadan önce dört yıl boyunca itfaiyecilik yaptı.

Steven Vincent Buscemi, kısaca Steve Buscemi, Amerikalı aktör. En bilinen rolleri Reservoir Dogs filmindeki Mr. Pink, Con Air filmindeki Garland Greene, Armageddon'da ki Rockhound, The Big Lebowski'deki Donny ve Fargo filmindeki Carl Showalterdır. Buscemi sıklıkla filmlerde nevrotik ve paranoid karakterleri canlandırdı. Coen Kardeşlerin filmlerinde bu nedenle sıkça gözlenen sanatçı Adam Sandler filmlerinde de komedi tarzında kendine yer edindi. 2003 yılında The Simpsons çizgi dizisinde konuk sanatçı olarak yer aldı. 2004 yılında da The Sopranos dizisinde Tony Blundetto rolü ile karşımıza çıktı. 1987'de evlendiği Jo Andres (1953-2019) ile eşinin vefatına dek evli kalan Buscemi'nin 1990 doğumlu Lucian adlı bir oğlu bulunmaktadır.  

6. Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg
Doğum Tarihi: 13 Kasım 1955

Meslek: Cenaze Makyözlüğü

Goldberg, oyunculuk kariyerinden önce bir süre cenaze makyözü olarak çalıştı. Goldberg, açık tabut bulunan cenaze törenlerinde vefat eden bireyin güzel görünmesinden sorumluydu.

Caryn Elaine Johnson, sahne adıyla Whoopi Goldberg, Amerikalı aktris ve komedyen. Bir çok kez Akademi Ödüllerini sunmuşdur.  1955'te Manhattan'da doğdu. Babası Robert James Johnson, Jr. (1930 – 1993) rahip, annesi Emma Johnson (1931 – 2010) hemşireydi. Clyde (1949 – 2015) adında bir ağabeyi bulunuyordu. 1970'lerde tiyatroyla profesyonel düzeyde ilgilenmeye başlayan Goldberg, 1982'den itibaren sinema filmlerinde de oynamaya başladı. 1984'te başladığı Whoopi Goldberg şovuyla Broadway'e çıkmayı başardı ve komedi yeteneğini kanıtladı. 1985'te daha dramatik bir yapımda, Steven Spielberg'in The Color Purple filminde başrolde oynadı ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar ve Altın Küre adayı oldu. Bu yıllarda Fatal Beauty, The Telephone gibi filmler şöhretini artırdı. 1990 yapımı Hayalet (Ghost) filminde yarattığı Oda Mae karakteri müthiş beğeni kazandı. Goldberg, başrolünü Patrick Swayze ve Demi Moore ile paylaştığı Hayalet'le En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne layık görüldü ve Hattie McDaniel'dan sonra bir oyunculuk dalında Oscar kazanan 2. Afrika kökenli Amerikalı oldu. 1990'larda Hollywood'un en gözde oyuncularından olan Goldberg, Yırtık Rahibe serisi, Corrina Corrina, Eddie ve Bogus gibi filmlerle popülaritesini sürdürdü. 2000'lerde daha çok yardımcı rollerde göründü. Toplam 3 kez evlenen Goldberg'in, Alvin Martin'le yaptığı ve 1973 ile 1979 arasında devam eden evlilikten Alexandrea "Alex" Martin adında bir kızı oldu. Daha sonra görüntü yönetmeni David Claessen (1986 - 1988) ve Lyle Trachtenberg (1994 - 1995) ile 2 kısa evliliği daha oldu.  

7. Olivia Colman

Olivia Colman
Doğum Tarihi: 30 Ocak 1974

Meslek: Temizlikçi

Cambridge Üniversitesi'nde ilkokul öğretmenliği okurken hayalinin bu olmadığına karar veren Colman okulu bırakıp şehirde kaldığı sırada temizlikçi olarak çalıştı. Bu sırada oyuncu olmak istediğine karar verdi.

Tam adı Sarah Caroline Olivia Colman olan İngiliz aktris 30 Ocak 1974 doğumludur. 2001 Ağustosunda Ed Sinclair evlenen Olivia Colman’ın, 2005, 2007 ve 2015 doğumlu, ikisi erkek, biri kız,  3 çocuğu vardır.  2011’de, The Iron Lady filminde oynadığı Carol Thatcher karakteri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Yine 2011’de rol aldığı Tyrannosaur ve 2015’te rol aldığı The Lobster filmleriyle ününü perçinlemiştir. Kariyerinde bir çok projede yer alan Colman’ın oynadığı dizi ve film göz atacak olursak: 2019’da The Crown dizisinde Queen Elizabeth II,Les Misérables mini dizisinde, Madame Thenardier, Them That Follow’da Hope, Unexpected Item’da Till karakterlerine hayat vermiştir.   2018’de Watership Down  mini dizisinde Strawberry, Thomas & Friends: Meet the Characters! Dizisinde Marion (2014-2018), Sarayin Gözdesi filminde Queen Anne karakterlerine hayat vermiştir.  Olivia Colman, Channel 4 (Britanya)'da yayınlanan komedi dizisi Peep Show (2003-15)'de Sophie Chapman karakteri ile tanınırlığını arttırmıştır. Oynadığı diğer televizyon komedi dizilerinden bazıları ise şunlardır; Green Wing (2004-06), Beautiful People (2007), Rev (2010-14) ve Twenty Twelve (2011-12). Ayrıca That Mitchell and Webb Look (2006-08)'de yanı sıra Peep Show yıldızları David Mitchell ve Robert Webb ile çeşitli rollerde oynamıştır.   2017'deki Doğu Ekspresinde Cinayet uyarlamasında hizmetçi Hildegarde Schmidt'i oynamıştır.   Daha önce BAFTA ve Golden Globes ödülleri de olan oyuncu,2019 Akademi Ödüllerinde, Sarayın Gözdesi (The Favourite) filmindeki Queen Anne rolüyle, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştür.  

8. Christopher Walken

Christopher Walken
Doğum Tarihi: 31 Mart 1943

Meslek: Aslan Terbiyecisi

16 yaşındayken gezici bir sirkte aslan terbiyecisi olarak çalıştı.

Christopher Walken Akademi ödülü, SAG, ve BAFTA Ödülü sahibi, Altın Küre, Tony ve Emmy ödülü adayı Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. Akademi Ödülünü 1979 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında The Deer Hunter filmi ile ulaşmıştır. 2002 yılında Catch Me If You Can filmi ile bir kez daha ödüle aday gösterilmiştir. Walken 1953 yılından itibaren 100'ü aşkın yapımda görev almış ve çeşitli ödüllere uzanmıştır. Walken, Queens New York'da doğmuştur. Babası Alman, annesi ise İskoçya göçmenidir. Methodist kilisesi geleneklerine göre büyümüştür. Üniversite eğitimine başlamış ancak mezun olamamıştır. İlk olarak televizyonda çocuk oyuncu olarak görev almıştır. İlk çıkış filmi 1971 yılında Sean Connery ile oynadığı The Anderson Tapes olmuştur. İlk başrol oyununu ise The Mind Snatchers filmi ile yapmıştır. 1977 yılında Akademi ödülü sahibi Annie Hall isimli filmde rol almıştır. 1969 yılından beri Georgianne Walken ile evli olan sanatçının çocuğu yoktur. 2006 yılında açılan bir internet sayfasında ABD başkan adayı olduğu yazmaktaydı, bu olay yalanlandı ve site kapandı. Christopher aynı zamanda Saturday Night Live skeçlerinde de yer almıştır.

9. Danny DeVito

Danny DeVito
Doğum Tarihi: 17 Kasım 1944

Meslek: Kuaför

Ünlü oyuncu, oyunculuk yapmaya başlamadan önce ablasının güzellik merkezinde kuaförlük yapıyordu.

Daniel Michael DeVito Jr., bilinen adıyla Danny DeVito, Amerikalı aktör. 1944'te Neptune Township, New Jersey'de doğdu. İtalyan kökenli Daniel DeVito, Sr. ve Julia DeVito'nun tek erkek çocuğuydu. Anne babası ve iki ablasıyla birlikte Asbury Park'ta büyüdü. Oratory Preparatory School'da okudu, sonra American Academy of Dramatic Arts'ta oyunculuk eğitimi gördü. Buradan 1966'da mezun oldu. Sinemada ilk kez dikkatleri çekmesi, 1975 yapımı Guguk Kuşu filmindeki Martini rolü oldu. 1978'den 1982'ye kadar 5 sezon yayınlanan Taxi dizisi sayesinde şöhreti iyice arttı. Louie De Palma karakterini başarıyla vücuda getiren DeVito, bu rolle Altın Küre ve Emmy kazandı. Sonraki yıllarda sinemaya ağırlık verdi. Oscar ödüllü Sevgi Sözcükleri (Terms of Endearment), Amazon'da Fırtına (Romancing the Stone) gibi filmlerin dışında İkizler (Twins) gibi komedi filmlerinde oynadı. İlk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimini de 1987 yapımı Annemi Trenden Nasıl Atarım ile yaşadı. 1992 yapımı Batman Dönüyor filminde Batman'in düşmanlarından Penguen'i canlandırdı. Aynı yıl Hoffa'yı hem yönetti, hem de başrolü Jack Nicholson ile paylaştı. 1994'te İkizler gibi yine Arnold Schwarzenegger'le başrolü paylaştığı Ufaklık, Tut Şu Bücürü, Matilda, Los Angeles Sırları, Masumiyetin İntiharı ve Aydaki Adam gibi filmlerle, 1990'ların en verimli oyuncuları arasına adını yazdırdı. 2000'lerde filmlerde oynamaya devam eden DeVito, 2. sezonunda Frank Reynolds rolüyle katıldığı It's Always Sunny in Philadelphia dizisiyle uzun süre televizyon izleyicisiyle buluştu. DeVito yapımcı kimliğiyle de önemli filmlere katkıda bulundu. DeVito'nun film yapım şirketi olan Jersey Films, Pulp Fiction, Get Shorty, Erin Brockovich, Gattaca ve Garden State gibi filmlerin yapımcılığını üstelenmiştir. Ayrıca Reno 911! adlı tv dizisinin de yapımcısıdır. DeVito 2000 yılında Erin Brockovich filminin yapımcısı olarak En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti. 1982'de Rhea Perlman ile evlendi. Bu evlilikten Lucy DeVito (d. 1983), Grace DeVito (d. 1985) ve Jacob Daniel DeVito (d. 1987) adlı 3 çocuğu oldu. Kemik gelişimini yavaşlatan Fairbank hastalığı olan DeVito, 1.47 m boyundadır.

10. Terry Crews

Terry Crews
Doğum Tarihi: 30 Temmuz 1968

Meslek: Mahkeme Salonu Çizeri

Crews, profesyonel futbol kariyerine başlamadan önce mahkeme salonlarında çizerlik yapıyordu.

Terry Alan Crews, Amerikalı aktör ve NFL oyuncusu. UPN/CW kanallarının iş ortaklığı sonucu ortaya çıkan Everybody Hates Chris dizisindeki Julius rolüyle tanınmıştır. Daha sonra Arrested Development ve The Newsroom gibi dizilerde rol almıştır. Dizi kariyerindeki başarılı yıllarından sonra Friday After Next, White Chicks, Idiocracy, Gamer ve The Expendables serisinde rol almıştır. Spor kariyerinde ise 1991 yılında Los Angeles Rams tarafından NFL'e seçilmiştir ve 1995 yılında kariyerine son vermiştir.