Gerçek Gaziler Tarafından Yönetilen 10 Savaş Filmi

Savaş gazilerinin bizzat kendileri tarafından yönetilen en iyi savaş filmlerini sizler için derledik!

Kendi alanlarında gerçek dünya deneyimi eksikliğine rağmen filmler, düzenli olarak eğlenceli hikayeler sundular. Yine de, hikayeler, onları deneyimleyen insanlar tarafından anlatıldığında her zaman daha otantik hissediliyor. Savaş türüne katkıda bulunanların çoğu da aktif katılımcılardan ziyade meraklıları, ancak arada sırada gerçek gaziler, kendi savaş alanı deneyimlerini yansıtan bir film yapma fırsatı buluyorlar. Tabii onların eserleri, askeri jargon, savaş stratejileri ve yabancı düşmanlarla düello etmenin getirdiği duygusal ağırlık konusunda daha doğru olma eğiliminde. 

İşte gerçek savaş gazileri tarafından yönetilen en iyi savaş filmleri!

İyi seyirler!

1. Hayatımızın En Güzel Yılları

Orijinal İsmi: The Best Years Of Our Lives

Süre: 171dk
Tür: Dram , Romantik , Savaş
Yönetmen: William Wyler
Senarist: Robert E. Sherwood
Yapımı: 1946 - ABD

Amerika yapımı, drama filmi. Film 2. Dünya Savaşı sonrasında evlerine dönen üç eski Amerikan askerini ve onların yeniden sivil hayata ayak uydururken karşılaştıkları sorunları anlatır.

2. Fury

Orijinal İsmi: Fury

Süre: 134dk
Tür: Aksiyon , Dram , Savaş
Yönetmen: David Ayer
Senarist: David Ayer
Yapımı: 2014 - ABD

1945 yılının Nisan ayında İkinci Dünya Savaşı’nın son ayları. Avrupa Tiyatrosunda müttefikler son kozlarını oynarken, savaş ile yoğrulmuş ordu çavuşu Wardaddy (Brad Pitt), bir Sherman tankını yönetmektedir ve düşman hattı ardında ölümcül bir görev üstlenen beş kişilik bir ekibi vardır. Çok az sayıda ve yeterince silahı olmayan Wardaddy ve adamları, Nazi Almanya’sının kalbini vurmak için kahramanlıkları içerisinde tehlikeye atılmaktadır.

3. Zafere Kaçış

Orijinal İsmi: Victory

Süre: 116dk
Tür: Dram , Savaş
Yönetmen: John Huston
Yapımı: 1981 - ABD , İngiltere , İtalya

Bu normal bir futbol maçı değil. Bu bir savaş! Savaş alanı Paris'te işgal edilen bir stadyumdur. Ordular: Alman yıldız takımı POW müteffiklerine karşı. Amaçları ise Yahudi ırkından olmayanların üstünlüğünü kanıtlamaktır. Tahmin edin, kim kazanır? Daha iyisi kim maçı bir kaçış yolu olarak kullanır? Sylvester Stallone, Michael Caine ve Max von Sydow bu gerilim dolu 2. Dünya Savaşı hikayesinde başrolde oynuyor.

4. MacArthur

Orijinal İsmi: MacArthur

Süre: 130dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Joseph Sargent
Yapımı: 1977 - ABD

General Douglas MacArthur'un II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'ndaki savaş kahramanlıklarını anlatan biyografik film.

5. Iwo Jima'dan Mektuplar

Orijinal İsmi: Letters From Iwo Jima

Süre: 141dk
Tür: Aksiyon , Dram , Savaş
Yönetmen: Clint Eastwood
Yapımı: 2006 - ABD

Altmış bir yıl once, ABD ve Japon orduları Iwo Jima’da karşılaştılar. Onlarca yıl sonra, adanın ıssız topraklarından birkaç yüz mektup çıkarıldı. Bu mektuplar, orada savaşanların ve başlarındaki sıradışı generalin yüzü ve sesi oldular. Iwo Jima’ya gönderilen Japon askerleri, büyük olasılıkla geri dönmeyeceklerini biliyorlardı. Bu askerlerin arasında; yeni doğan kızını görmekten başka bir isteği olmayan fırıncı Saigo; becerisi ve onuruyla dünyaca tanınan Olimpiyat şampiyonu binici Baron Nishi; idealizmi henüz savaş sınavından geçmemiş eski bir askeri polis olan genç Shimizu ve teslim olmaktansa intiharı yeğleyebilecek katı bir asker olan Teğmen Ito vardı. Savunmaya önderlik eden isim ise, Amerika’ya yaptığı yolculuklarla savaşın umutsuz doğasını anlamış ama aynı zamanda Pasifik’in ötesinden gelen devasa Amerikan filosunu yenmek için gereken stratejiyi kavramış olan Tuğgeneral Tadamichi Kuribayashi idi. Saf irade ve adanın volkanik kayası dışında savunma adına çok az şeye sahip olan General Kuribayashi’nin eşi görülmemiş taktikleri, çabuk ve kanlı bir yenilgi olarak öngörülen çatışmayı, yaklaşık 40 gün süren kahramanca bir mücadeleye dönüştürdü. Iwo Jima’da neredeyse 7.000 Amerikan askeri öldürüldü; 20.000’den fazla Japon askeri can verdi. Iwo Jima’nın kara kumlarını kanlarıyla suladılar; ama fedakarlıkları, mücadeleleri, cesaretleri ve merhametleri, evlerine yolladıkları mektuplarda yaşıyor.

6. Müfreze

Orijinal İsmi: Platoon

Süre: 120dk
Tür: Aksiyon , Dram , Savaş
Yönetmen: Oliver Stone
Senarist: Oliver Stone
Yapımı: 1986 - ABD , İngiltere

Film Chris Taylorun Vietnam savaşına katılması ile başlıyor. Kendisinin dedesi ve babası Birinci ve ikinci dünya savaşında da savaşmışdılar. Ve daha sonra bu savaşta yaşadıklarını ve askerlerle tanışmasını konu almaktadır. Vietnam savaşı sırasında, genç ve deneyimsiz askerlerin, savaşın dehşeti karşısında yaşadıklarını özetleyen filmde, öldürme içgüdüleri ağır basan çavuşun, barış yanlısı askerle çelişkileri ön plana çıkmaktadır. Avcıyken av konumuna düşen müfreze, Vietnam ormanlarının zor koşullarında her kaybettiği adamla zayıflamaktadır. İnsanın ölüme karşı mücadelesinin anlatıldığı ödüllü filmde Müfrezede tam 30 farklı erkek vardır ve hepsi Elias, O'Neil, ve Warren isimli çavuşlar tarafından kontrol edilmektedirler. Filmde biri barış seven diğeri ise savaş hayranı bir çavuşun da arasında geçen tartışmalara da konu olmaktadır. Chris Taylor ise suçsuz insanlara zarar veren askerlerle tartışmaktadır.

7. Breaker Morant

Orijinal İsmi: Breaker Morant

Süre: 107dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Bruce Beresford
Yapımı: 1980 - Avustralya

Oscar’a aday olduğu Tender Mercies ve Driving Miss Daisy gibi filmlerden hatırladığımız Bruce Beresford’un yönettiği film, 19. yüzyılın sonlarında Avustralya’da yaşayan Henry ‘Breaker’ Morant adlı bir İngiliz’in etrafında şekilleniyor.İngilizler’le Boerler arasında patlak veren savaşta gönüllü olarak çarpışan Morant ve adamları, bir grup mahkûmun infaz edilmesine refakat ederler. Ne var ki, bu mahkûmlardan biri Alman askeridir ve İngiltere’nin bu yüzden Almanya ile arasını bozmaya hiç niyeti yoktur.

8. San Pietro

Orijinal İsmi: The Battle Of San Pietro

Süre: 38dk
Tür: Belgesel , Savaş
Oyuncular: John Huston , Mark W. Clark
Yönetmen: John Huston
Senarist: John Huston
Yapımı: 1945 - ABD

Yönetmen John Huston, Aralık 1943'te San Pietro Infine Muharebesi'ni belgeliyor.

9. The Diary Of Anne Frank

Orijinal İsmi: The Diary Of Anne Frank

Süre: 180dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: George Stevens
Yapımı: 1959 - ABD

1944'de Nazi işgalindeki Amsterdam'da Yahudiler toplanıp, kamplara gönderilmekte, kamplarda yok edilmektedir. Bir grup Yahudi bir evin çatı katında saklanır, hiç dışarı çıkmazlar. 2 yıllık bu zorunlu oda hapsinde açlıkla boğuşurken zaman zaman aralarında tartışmalar da çıkar. Anna Frank adlı genç kız, bu odada olanları bir günlüğe kaydeder. Savaşın sonlarına doğru müttefikler Normandiya'ya çıkarma yaparken, bu odadaki insanların sonu ne olacaktır? Naziler onları da mı götürecektir?

10. They Were Expendable

Orijinal İsmi: They Were Expendable

Süre: 135dk
Tür: Dram , Savaş
Senarist: William L. White
Yapımı: 1945 - ABD

II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, bir Deniz Kuvvetleri komutanı PT botunun savaşa uygunluğunu kanıtlamak için mücadele eder.