George R.R. Martin'in En Sevdiği 10 Bilim Kurgu Filmi

Çok sevilen yazar George R.R. Martin'in en sevdiği bilim kurgu filmlerini sizler için derledik!

Dünya çapında ünlü ve çok satan epik fantezi serisi "Buz ve Ateşin Şarkısı"nın yazarı George R.R. Martin, hikayelerine sert gerçekçilik ve ahlaki karmaşıklık ekleyerek fantezi türünü yeniden tanımladı. HBO'nun en yüksek reytingli televizyon dizisi "Game of Thrones"un yaratıcı zihnidir. Ancak bunun ötesinde, Martin aynı zamanda bilim kurgu türüne derin bir tutku besliyor. Martin'in gerçek hayranları bilir ki, Yedi Krallık'ta ihanet ve savaş hikayeleri örmediği zamanlarda, en düşündürücü ve ikonik bilim kurgu eserlerine dalmış olur.

İşte sizler için listelediğimiz Martin'in en sevdiği bilim kurgu yapımları!

İyi seyirler!

1. Yasak Gezegen

Orijinal İsmi: Forbidden Planet

Süre: 98dk
Yönetmen: Fred M. Wilcox
Yapımı: 1956 - ABD

Dünyadan 17 ışık yılı uzaktaki bir koloniden gelen sinyaller kesildiğinde Kumandan John J. Adams yönetiminde bir uzay gemisi durumu araştırmak üzere bu uzak gezegene yollanır. Burada, görünmez bir canavarın saldırısı sonrasında hayatta kalmış tek insanlar olan dahi bilim adamı Dr. Morbius ve güzel kızı Altaira ile karşılaşırlar.Doktorun müthiş icatlarından biri olan Robot Robby neredeyse her tür işin üstesinden kolaylıkla gelmekte ve ikilinin güvenliğini de bir yere kadar sağlamaktadır. Bulundukları gezegen 200 bin yıl önce Krell isminde esrarengiz bir uzaylı ırkına da ev sahipliği yapmıştır. Krell medeniyetinin gücünü ortaya koyan çeşitli kalıntıların yanısıra bir de Dr. Morbius'un üzerinde oynamaktan zevk aldığı gizemli Krell Laboratuarı vardır. Saldırılar tekrar başladığında Kaptan Adams durumu araştırmaya başlamıştır bile.Fred M. Wilcox'in klasikler arasına geçmiş bu filmi bilim kurgu, romantizm, korku ve hatta mizahı başarılı bir şekilde birbiri içinde eritmeyi başarmış bir yapım. Olayların çözümlenmesinde, Freud'e atıfta bulunan psikolojik varsayımlara atıfta bulunması bile başlıbaşına, onu 50'lerin diğer bilim kurgu filmlerinden ayırmaktadır. Dikkatli seyirciler filmin hem tonu hem de kahramanı Kaptan Adams ile; sonradan Uzay Yolu dizisi ve Kaptan Kirk karakterinin de nüvelerini taşıdığını görecektir. Filmin ağır topu ve en spektaküler tiplemelerinden biri olan Robot Robby'nin ise, Lost in Space'teki robota hatta ciddi olarak da Yıldız Savaşları'nın R2D2 ve C3P0'suna ilham verdiğini söylemek yanlış olmaz.

2. Yaratık 2

Orijinal İsmi: Aliens

Süre: 155dk
Yönetmen: James Cameron
Yapımı: 1986 - ABD

Nostromo'dan kurtulan tek kişi olan Teğmen Ellen Ripley, yarım yüzyıllık derin uykusundan uyandırılarak dünyaya getirilir. Bu sırada yaratıkları buldukları gezegenin sonradan kolonileştirildiği ve insanların yaşadığını öğrenir. Söz konusu koloniden bir süredir haber alınamamaktadır ve Ripley, uzman bir komando ekibi ile yaratıkları yoketmeye ve sağ kalanları kurtarmaya gider.Alien konseptine yönetmen James Cameron'ın yaklaşımı ve ortaya çıkan belki de serinin en iyi filmi.1987'de 7 dalda Oscar'a aday olan film, en iyi görsel efekt ve en iyi ses efekti dallarında bu ödüle layık görülmüştü.

3. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis yani bir 'Blade Runner'dır. Artık kovalamacadan sıkıldığı için işinden ayrılmayı düşündüğü sırada çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya beş Replikant'ın ayak bastığını öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

4. Yaratık

Orijinal İsmi: Alien

Süre: 117dk
Tür: Bilim Kurgu , Korku
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1979 - ABD

Görevini tamamlayarak Dünya'ya dönmeye hazırlanan kargo gemisi Nostromo'nun beş erkek, iki kadın ve bir kediden oluşan mürettebatı özel kabinlerinde uykudadır. Bilgisayarların çevredeki bir gezegende yabancı bir yaşam türü tespit etmeleri üzerine uyandırılırlar. Yasalar, akıllı olabilecek her canlının araştırılmasını emretmektedir. Dallas, Lambert ve Kane'den oluşan ekip, gezegene gittiğinde terk edilmiş bir uzay gemisiyle karşılaşır. Buldukları yumurta benzeri organizmaları incelerken, bir tanesi kırılır ve yengeç benzeri bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Ekip gemiye döndüğünde Ripley, Kane'i içeri almakta tereddüt eder. Karantina kuralları çok açıktır. Fakat mürettebat, arkadaşlarını kurtarmak için bu sorumluluğu alır.

5. Beden Kemiricilerin İstilası

Orijinal İsmi: Invasion Of The Body Snatchers

Süre: 80dk
Yönetmen: Don Siegel
Yapımı: 1956 - ABD

Kaliforniya'nın küçük bir yerleşimi olan Santa Mira'nın sakinleri, bir süredir yakınlarının tuhaf davranışlar göstermesinden şikayetçidir. Doktor Miles Bennell olayı soğukkanlılıkla araştırmaya başlar. Mantıklı bir adam olan doktorun ilk başlardaki kuşkucu tavırları, kaçınılmaz gerçeğe yaklaştıkça yerini panik ve dehşete bırakır. Zira tüm işaretler, uzak bir gezegenden gelen bitkisel bir takım istilacıların, insanların vücutlarını yok ederek onların yerini almaya başladığını göstermektedir. Santa Miralıların çoğu uykudayken, uzaylı taklitleriyle değiştirilmektedirler. Üstelik artık uzaylılar çoğunlukta olduklarından, kimin gerçek kimin taklit olduğunu anlamanın mümkün olmadığı bir kaos başlamıştır. İnsanlık için hiç umut yoktur.

6. Mad Max 2: Yol Savaşçısı

Orijinal İsmi: Mad Max 2: The Road Warrior

Süre: 96dk
Yönetmen: George Miller
Yapımı: 1981 - Avustralya

İlk filmde ailesini kaybeden Max, bu filmde çetelerin baskısı altında yaşamaya çalışan bi grup insanin yanında yer alır ve onları korur.

7. Dark Star

Orijinal İsmi: Dark Star

Süre: 83dk
Yönetmen: John Carpenter
Senarist: John Carpenter
Yapımı: 1974 - ABD

Dört kişilik bir mürettebattan oluşan adı Dark Star olan uzay gemisinin görevi, yaşam formlarının olduğu gezegenleri araştırıp ileride Dünya için bir tehlike oluşturup oluşturmayacağıdır. Eğer keşfedilen gezegenlerin ileride Dünya için bir tehlike arz edeceği kanısına varılırsa mürettebat bu gezegenleri yok etmekle görevlidir.

8. Dünyanın Durduğu Gün

Orijinal İsmi: The Day The Earth Stood Still

Süre: 92dk
Yönetmen: Robert Wise
Senarist: Edmund H. North
Yapımı: 1951 - ABD

Bir uzay mekiği Washington D.C.'ye iner ve bir uzaylı içinden çıkar, yanında da hiç kimsenin hayal edemediği tahrip gücüne sahip bir kötü robot vardır.. Dünya liderleriyle görüşerek yaklaşan tehlikeyi anlatmak isteyen uzaylı Klaatu (Michael Rennie) sokaklarda dolaşmaya başlar. Klaatu'nun barış çabaları, tatlı ve genç bir kadın ve bir bilim adamının ilgisini çeker. Ama dünyanın geri kalanı uzaylıya güvensizlik, korku ve şüphe içinde bakmaktadır. Klaatu artık insanlara yıllarca unutamayacakları bir ders vermek zorundadır ve korkunç güçlerini gözler önüne sergiler.

9. Yıldız Savaşları Bölüm V: İmparatorun Dönüşü

Orijinal İsmi: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Süre: 128dk
Yönetmen: Irvin Kershner
Yapımı: 1980 - ABD

Yeni Bir Umut'un sonundaki Yavin Savaşı'ndan 3 yıl sonra, İsyan Güçleri'nin üç kahramanı Luke Skywalker, Han Solo ve Prenses Leia Organa Darth Vader ve İmparatorluk güçleri tarafından aranmaktadır. Sonunda İmparatorluk Donanması Galaksinin bir ucundaki Hoth buzul gezegeninde üst kuran asi ittifakının yerini tespit eder. Darth Vader komutasındaki İmparatorluk ordusu asileri ablukaya alır. Asiler ciddi kayıplarla Buzul gezegeninden kaçmayı başarırlar fakat Millenium Falcon gemisindeki Han ve Leia İmparatorluk tarafından galaksi boyunca takip edilir. Bu arada Luke, Vader ve İmparatorun Klon ordusunu da kullanarak başlattığı meşhur Jedi katliamından kurtulan ve esrarengiz Dagobah gezegeninde yaşayan en bilge Jedi ustası Yoda'dan Güç hakkında çok şey öğrenir. Bu öğrendikleri Luke'un kaderi ile olan yüzleşmesinde ve Darth Vader ile karşılaşmasında ona kılavuzluk edecektir.Fakat Luke eğitimini yarıda keser çünkü Leia ile Han'ın tehlikede olduğunu hissetmiştir.Güç ile bütünleşmiş Obi-wan ve Yoda'nın ısrarlarına rağmen Luke, Han ve Leia'nın Vader tarafından kıstırıldığı, Han'ın eski arkadaşı Lando'nun yönetimi altındaki 'bulut şehri'ne gider. Fakat Vader Luke'u beklemektedir. Düello yaparlar.Luke,aslında güçlü olmasına rağmen eğitimi tam olmadığı için yenilgiyi tadacaktır.

10. Dünyalar Savaşı

Orijinal İsmi: The War Of The Worlds

Süre: 85dk
Yönetmen: Byron Haskin
Senarist: Barré Lyndon
Yapımı: 1953 - ABD

Güney Kalifornia'da küçük bir kasabanın yakınlarına bir gök taşı düşer. Kasaba sakinlerinin gök taşı sandıkları cisim, Marstan gelen istilacılara ait bir uzay gemisi olduğunu anlamaları uzun sürmez. Marslıların, Dünyayı ele geçirmek üzere başlattıkları doğrudan saldırının karşısında hiç bir güç duramaz. Atom Bombası bile, mantarımsı uzay gemileriyle şehirleri yakıp yıkarak geçen istilacılara karşı etkisizdir.