Mimari Açıdan Etkileyici 10 Harika Film

Büyüleyici binalar, görkemli yapılar... Hepsi filmlerde görmeye alıştığımız fakat bazen filmde yardımcı oyuncu kalan görsel harikalar. Birbirinden ilgi çekici 10 filme yer verdiğimiz bu listede, etkileyici mimari yapılara gereken önem veriliyor ve seyirci mimariyle el ele yaratılmış gerçeklikte geziniyor.

İyi seyirler!

1. Büyük Budapeşte Oteli

Orijinal İsmi: The Grand Budapest Hotel

Süre: 100dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson
Yapımı: 2014 - Almanya , ABD

İki savaş arasındaki dönemde ünlü bir Avrupa otelinde kapı görevlisi olarak çalışan Gustave H ile lobi görevlisi Mustafa’nın arkadaşlık hikayesine odaklanıyor. 

2. Bir Konuşabilse

Orijinal İsmi: Lost in Translation

Süre: 102dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Sofia Coppola
Senarist: Sofia Coppola
Yapımı: 2003 - ABD , İngiltere

Bob Haris ve Charlotte Tokyo’da iki Amerikalıdır. Bob, Tokyo’ya bir viski reklamında oynamak için gelmiştir, Charlotte ise işkolik bir fotoğrafçı olan kocasının peşinden sürüklenmiştir. Her ikisini de uyku tutmayınca, bir gece lüks bir otelin barında yolları kesişir. Bu buluşmanın sonunda aralarında sıkı bir dostluk başlayacaktır. Birlikte Tokyo’yu keşfe çıkarlar, Tokyolularla aralarında çok komik olaylar geçer ve sonunda bambaşka yaşamların mümkün olduğunu keşfederler.

3. In Bruges

Orijinal İsmi: In Bruges

Süre: 108dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Martin McDonagh
Senarist: Martin McDonagh
Yapımı: 2008 - ABD , İngiltere

Belçika'nın Ortaçağ'dan kalma, en tarihi şehirlerinden biri olan Bruges, dünyanın her yerinden insanlar için bir terminal gibidir. Herkes günün birinde oradan geçer. Ancak tetikçi Ken ve Ray için Bruges belki de bir son durak. Londra'daki patronları Harry, Ken ve Ray'i Bruges'e bir işi halletmeleri için yollar. Ancak Harry arayana kadar, ikili şehirde bir turist gibi davranacak ve beladan uzak duracaktır. Ancak bela her zamanki gibi yerinde bulmaz ve onları bulur. Patronları aradığında ise, zaten o zamana kadar türlü tuhaf durumlara tanıklık eden ikili, bu kez kendilerini gerçek bir kaosun içinde bulacaklardır.

4. Paris, Seni Seviyorum

Orijinal İsmi: Paris, Je T'Aime

Süre: 120dk
Tür: Dram , Romantik
Yapımı: 2006 - Fransa

Paris’te aşk her yerdedir. Barlarda, kafelerde, Eyfel Kulesi’nin altında, metroda hep aşk vardır. Paris, seni seviyorum için çok sayıda uluslararası yönetmenden Paris’te geçen romantik bir hikaye anlatmaları istendi. Projeye katılan tüm yönetmenler, Paris’in zengin sinematografik tarihine rağmen, geriye bakmaktansa, Paris’i bugünkü haliyle, sinemalara hiç taşınmamış yönleriyle aktarmayı yeğlediler. Bu nedenle “Paris, seni seviyorum” farklı sosyal sınıflar, kuşaklar, kültürler ve atmosferlerin karışımı. Her yönetmenin, kentin çeşitli yerlerinde geçen farklı yaşam kesitleri sunduğu sevinç, ayrılık, beklenmedik garip rastlantılar ve her şeyden çok aşka dair hikayelerden oluşan bir film.  

5. Mimarın Göbeği

Orijinal İsmi: The Belly Of An Architect

Süre: 118dk
Tür: Dram
Yönetmen: Peter Greenaway
Senarist: Peter Greenaway
Yapımı: 1987 - İngiltere , İtalya

Staurley Kracklite, orta yaşlı Chicagolu bir mimardır. O ve kendinden oldukça genç karısı, çok bilinmeyen Fransız mimar Etienne-Louis Boullee’nin yapıtlarının tanıtılacağı bir sergi için Roma’ya gelirler. Fakat henüz ilk geceden, karısı Louise ile sevişirken dayanılmaz mide ağrılarına yakalanır. Hayatı, yavaş yavaş parçalara ayrılmaya başlayacaktır.

6. Richie Rich

Orijinal İsmi: Richie Rich

Süre: 95dk
Tür: Aile , Komedi
Yönetmen: Donald Petrie
Yapımı: 1994 - ABD

Dünyanın en zengin çocuğu olan Richie’nin çok fazla dostu yoktur. Richie yeni edinmeye çalıştığı arkadaşlarıyla birlikte paten kayıp gökdelende yemek yiyerek zaman geçirirken, bu arada şirket yöneticilerinden ve aynı zamanda aile danışmanları olan Laurence Van Dough, Rich ailesini yok etmek için uğraşmaktadır. Durumu öğrenen Richie yeni arkadaşlarının da yardımıyla kayıp ailesini ararken bir yandan da şirketin kontrolünü ele almak zorunda kalır.

7. Gattaca

Orijinal İsmi: Gattaca

Süre: 106dk
Yönetmen: Andrew Niccol
Senarist: Andrew Niccol
Yapımı: 1997 - ABD

21. yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiş ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Özel pozisyonlar için yetiştirilen bu yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Onlardan biri olan astronot adayı Vincent, Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulabilecekken, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Fakat şirkette işlenen bir cinayet, olayı araştıran dedektifin dikkatini Vincent'ın üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.

8. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis yani bir 'Blade Runner'dır. Artık kovalamacadan sıkıldığı için işinden ayrılmayı düşündüğü sırada çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın ayak bastığını öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

9. Quantum of Solace

Orijinal İsmi: Quantum of Solace

Süre: 106dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Macera , Suç
Yönetmen: Marc Forster
Senarist: Neal Purvis , Paul Haggis
Yapımı: 2008 - ABD , İngiltere

Sevdiği kadın Vesper tarafından ihanete uğrayan 007, içinden gelen dürtüye karşı koyarak son görevini kişiselleştirmemeye çalışır. Kararlılıkla doğruyu ortaya çıkarmaya çalışırken Bond ve M , Mr White’ı sorguya çekerek, Vesper’a şantaj yapan, kimsenin tahmin edemeyeceği kadar karmaşık ve tehlikeli bir şebekeyi ortaya çıkarırlar. Adli bilgiler Mi6 ’ya ihanet eden bir kişi ve Haiti’de bir banka hesabı arasında bir ilişkiyi ortaya koyar ve başkasıyla karışan kimliği, Bond’un burada kendi kan davası için çalışan güzel fakat alıngan kadın Camille ile tanışmasını sağlar. Camille, Bond’u doğruca gizemli bir organizasyonun başındaki nereden geldiği belirsiz iş adamı Dominic Greene’e götürür. Görevi nedeniyle Avusturya, İtalya ve Güney Amerika’ya giden Bond, Greene’in dünyanın en önemli doğal kaynaklarından birinin tüm kontrolünü ele geçirmek için sürgündeki General Medrano ile anlaşma yaptığını öne sürerek komplo düzenlediğini ortaya çıkarır. Greene, organizasyondaki ortaklarını, CIA ve İngiliz hükümetindeki güçlü kontaklarını kullanarak, General’e görünürde verimsiz olan bir bölgeyi almak karşılığında Latin Amerika’daki rejimi yıkacağına ve kontrolü ona vereceğine dair söz verir. İhanet ve yalan ortamında Bond gerçeği ortaya çıkarmak için eski dostları ile güçlerini birleştirir. 007, Vesper’ın ihanetinden sorumlu olan kişiyi bulmaya yaklaştıkça Greene’nin tehditkar planını ortaya çıkarmak ve organizasyonunu durdurmak için, CIA’in, teröristlerin ve hatta M’in bir adım önünde olmak zorundadır.

10. Manufactured Landscapes

Süre: 90dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Jennifer Baichwal
Senarist: Lucas Lackner
Yapımı: 2006 - Kanada

Fotoğrafçı Edward Burtynsky, dünyayı gezip endüstriyel dünya düzeni ve üretimler sonucu değişen yapılanmaları gözlemliyor.