- Anasayfa
- Karakterler
- Coşkun Göğen Seslendirmesi
Coşkun Göğen Seslendirmesi
Canlandıranlar
08 Eylül 1932 • Türkiye
9,1/10 (174 oy)
Müşfik Kenter (1932-2012) tiyatro ve sinema oyuncusu. Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncuları arasında gösterilen Kenter, aynı zamanda etkileyici ses tonuyla unutulmaz bir seslendirme sanatçısıydı.
1932'de İstanbul'un Üsküdar semtinde diplomat Ahmet Naci (Kenter) ve Nadide Hanım'ın 2. çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi aslen İngiliz'dir, gerçek adı da Olga Cynthia'dır. Güner, Mahmut ve Nedim Kenter'in yanında bir diğer unutulmaz tiyatrocu Yıldız Kenter'in kardeşidir.
Doğumundan bir süre sonra babasının Ziraat Bankası'nda iş bulması sonucu Ankara'ya taşındılar. Müşfik Kenter İltekin İlkokulu'nu, Kurtuluş Ortaokulu'nu bitirdi, Atatürk Lisesi'ni ise 1. sınıfta terk etti. Ankara Devlet Tiyatrosu'na çok genç yaşta girdi ve önce çocuk, sonra büyük oyunlarında kendini göstermeye başladı. 1959'da buradan ayrılıp ablası Yıldız Kenter ve eniştesi Şükran Güngör'le birlikte tiyatro çalışmalarını Küçük Sahne'de sürdü. 1968'de Kent Tiyatrosu'nu kurdular.
Çok uzun yıllar yüzlerce oyunda yer alan, deneyimlerini gençlere de aktaran Kenter, sadece tiyatroyla ilgilenmedi. Sinemada az ama önemli rollerde oynayarak sinemaseverlerin kalbini kazandı. 1965'te Metin Erksan'ın yönettiği Sevmek Zamanı'nda, genç bir kadının fotoğrafına aşık olan Halil'i başarıyla canlandırdı. Aynı yıl Haldun Dormen'in Bozuk Düzen filmindeki oyunculuğuyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Antalya Film Şenliği'nde ödül kazandı. 1971 yapımı Üç Arkadaş filminde, yani gözleri görmeyen genç bir kadının gözlerini açtırmak isteyen üç fakir arkadaşın öyküsünün anlatıldığı hikayede, fotoğrafçı Mösyö Artin Dartanyan karakterini canlandırdı. Filmde Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Hülya Koçyiğit'le birlikte oynamıştı.
Oyunculuğunun yanında o kendine has sesiyle de iyi işlere imza attı. 1980'lerin ünlü televizyon dizisi Alf'te Melmac gezegeninden gelmiş Alf'e verdiği sesiyle de izleyicilerin beynine kazındı. Ayrıca çıkardığı Bir Garip Orhan Veli albümünde Orhan Veli şiirlerini seslendirdi. Nazım Hikmet gibi birçok başka büyük şairin de şiirlerini kendine has yorumuyla okudu.
Müşfik Kenter, 15 Ağustos 2012'de akciğer kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi 2 gün sonra Kilyos Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.
Oya Kenter, Esin Şerbetçi, Mehlika Kenter, Gülsüm Kamu ve Kadriye Demirel ile 5 evlilik yapan Kenter'in Esin Şerbetçi'den Elvan (d. 1965), Mehlika Kenter'den Melissa ve Mahmut ile Kadriye Kenter'den Balam adlarında toplam 4 çocuğu bulunuyordu.
• 0
7,6/10 (12 oy)
Erhan Yazıcıoğlu, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı.
Babasının karşı çıkmasına rağmen 17 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları’na figüran olarak girdi. Daha sonra, İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli oluncaya dek, pek çok oyunda önemli roller üstlendi. Oldukça genç bir yaşta emekli olduğu için, yıllarca çalıştığı kuruma, daha sonra konuk oyuncu statüsü ile geri dönmüştür. Ayrıca, tiyatro hayatı boyunca, Tiyatro İstanbul, Sadri Alışık Tiyatrosu, gibi tiyatrolarda konuk oyuncu ve konuk yönetmen olarak çalışmalar yapmıştır. Televizyondaki "Seç Bakalım" adlı programıyla adından uzun süre sözettiren Yazıcıoğlu, tiyatronun yanı sıra uzun yıllar seslendirme ve seslendirme yönetmenliği yapmıştır
21 Ocak 1940 • Türkiye
9,0/10 (306 oy)
Dinçer Çekmez (1940-2013) tiyatro ve sinema sanatçısı. Özellikle Kemal Sunal'la birlikte oynadığı Şark Bülbülü, Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Atla Gel Şaban gibi film ve Şaban Askerde TV dizisinde aldığı rollerle hatırlanmaktadır. Özellikle "Mazlum'u getirin bana" ve "Şiki Şiki Baba" replikleriyle unutulmazlar arasına girmiştir.
Uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatrosu kadrosunda yer almış ve pek çok oyunda rol almıştır. Oynadığı oyunlardan bazıları Ahududu, Sarıpınar 1914, Deli Bal, 1793 ve Cyrano de Bergerac'dır.
Sinema ve tiyatro oyuncusu Metin Çekmez'in kardeşi olan Dinçer Çekmez, 12 Mart 2013'te karaciğer, böbrek rahatsızlığı ve lösemi tanısıyla tedavi gördüğü İstanbul Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 15 Mart günü Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen tören ve Şakirin Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mazarlığı'nda toprağa verildi.
06 Mart 1925 • Türkiye
7,8/10 (28 oy)
Sadettin Erbil (1925 - 1997) tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı. Yeşilçam'ın en bilinen karakter oyuncuları ve seslendirmecileri arasında yer alan Erbil, 1000 kadar filme katkıda bulunmuştur.
6 Mart 1925'te İstanbul'da doğan Erbil, Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu ve 1943 yılında Şehir Tiyatroları'nda çalışmaya başladı. Daha sonra Raşit Rıza, Sadi Tek, Muhsin Sabahattin, Cemal Şakir, Dormen, Çığır Sahne, Küçük Sahne, Ses Tiyatrosu ve Anadolu'da birçok tuluat sahnelerinde oynadı. 'Doktorun Hatırası', 'Yayla Kartalı', 'Casuslar' gibi birçok oyunda başrol oynadı. Tiyatronun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Türk sinemasının en çok aranılan yüzlerinden ve seslerinden biri oldu. Özellikle Kemal Sunal ile birlikte rol aldığı Tarzan Rıfkı, Şark Bülbülü, Atla Gel Şaban filmleriyle, ayrıca dönemin birçok ünlü jönünün yanında Hayati Hamzaoğlu'na defalarca yaptığı dublajlarla sevilmiştir.
Sadettin Erbil, 16 Kasım 1997'de beyin kanaması sonucu İstanbul'da vefat etti. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü. Okan, Mustafa, Mehmet Ali ve Yeşim adında dört çocuğu olan sanatçının 1957 doğumlu oğlu Mehmet Ali Erbil, kendisi gibi ünlü bir oyuncu olmuştur.