- Anasayfa
- Karakterler
- Sefer
Sefer
Canlandıranlar
25 Ocak 1982 • Türkiye
8,3/10 (113 oy)
Ömür Arpacı, 25 Ocak 1982 tarihinde Trabzon'da doğdu. Trabzon'da liseler arası tiyatro yarışmasına katıldı, ancak kadronun dolu olması nedeniyle seçilemedi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde eğitim aldı. Kariyerine Tenten Cem rolüyle "Çiçek Taksi" dizisinde başladı. Ardından "Kurtlar Vadisi", "Kadın İsterse" ve "Avrupa Yakası" gibi dizilerde canlandırdığı Karadenizli karakterlerle dikkat çekti. "Papatya" dizisinde Metin Akpınar'ın yer aldığı Cemal rolünü üstlendi. "Yalan Dünya" adlı dizide Gülse Birsel'in senaryosunu yazdığı Reis karakterini canlandırdı. En son olarak "Vatikan'ın Şifresi: Bir Temel Macerası" adlı filmde rol aldı.
13 Aralık 1949 • Türkiye
9,5/10 (1.784 oy)
Tarık Tahsin Üregül, bilinen adıyla Tarık Akan (1949-2016) aktör. 1970'li yıllardan başlayarak Türk sinemasının en tanınan jönleri arasına giren Akan, Hababam Sınıfı serisindeki Damat Ferit ve Altın Palmiyeli Yol filmindeki Seyit Ali gibi birçok unutulmaz karaktere hayat vermiştir.
Tarık Akan, İstanbul'da doğdu. Babası Subay Hüseyin Yaşar Üregül, annesi Yaşar Üregül'dür. Turgut ve Türkan adlı iki kardeşi vardır. Ses Dergisi'nin düzenlediği yarışmada birinci seçilerek dikkat çeken Akan, 1971'de sinemaya adım attı. Oynadığı ilk film olan Solan Bir Yaprak Gibi'de başrolü Fatma Girik ile paylaştı. 1972'de Sev Kardeşim'de Hülya Koçyiğit'le Tatlı Dillim'de Filiz Akın'la başrolde oynadı. Aynı yıl oynadığı Suçlu filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. 1973'te yine başrolde oynadığı Canım Kardeşim, Türk Sineması'nın dram klasikleri arasına girdi. 3 filmi de Ertem Eğilmez yönetti. Bunlar dışında Yalancı Yarim, Oh Olsun, Yaz Bekarı, Ateş Böceği, Mavi Boncuk gibi unutulmaz romantik komedilerde genellikle Ferit isimli karakterleri canlandırdı. 1975'te Damar Ferit karakteriyle daha olduğu Hababam Sınıfı ve 1 yıl sonraki Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmleri, Akan'ın kariyerinde çok önemli bir satırbaşı olarak yerini aldı.
1970'lerin sonuna doğru Gülşen Bubikoğlu, Necla Nazır gibi isimlerle çektiği ve şöhretine büyük katkısı olan komedilerden uzaklaşarak, toplumsal içeriği ağır basan filmlere doğru geçiş yaptı. Başrolünü Cüneyt Arkın ile paylaştığı Maden ile ikinci, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü ve Adak filmleriyle de üçüncü kez Altın Portakal aldı. 1981'de Almanya'da yaptığı bir konuşmadan ötürü Türkiye dönüşünde tutuklandı ve bir süre hücre hapsine mahkum edildi. 1982'de yine Yılmaz Güney'in senaryosuyla çekilen Yol, Türkiye'de yasaklansa da yurtdışında büyük ilgi gördü. 1984'te gösterime giren Pehlivan sayesinde dördüncü kez Altın Portakal aldı. 1987'de Çark filminin senaryosuna Bekir Yıldız'la birlikte katkıda bulundu. 1988'de Üçüncü Göz ve 1990'da Karartma Geceleri filmleriyle 2 tane daha Altın Portakal'ın sahibi oldu. 1996'da Antalya Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.
2000'li yıllarda sinemada aktif olarak yer almayan Akan'ın bu dönemki kayda değer filmleri arasında Eylül Fırtınası (2000), Vizontele Tuuba (2004) ve 2009 yapımı Deli Deli Olmaz sayılabilir. 2002'de anılarından yola çıkarak yazdığı Anne Kafamda Bit Var kitabı yayımlandı. 2003'te Gülüm filminde performansıyla kariyerindeki yedinci ve sonuncu En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Portakal'ı kazandı. Yine bu dönemde Koçum Benim dizisinde lise basketbol takımının koçu Can'ı canlandırdı.
2009'da sonra oyunculuktan büyük ölçüde uzak kalan, 2015 yılında kanser teşhisi konan, ancak uzun süre kamuoyunda gizli bir şekilde tedavi olan Akan, 16 Eylül 2016 günü karaciğer kanseri tedavisi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Cenazesi 2 gün sonra Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki tören ve Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından, Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'na defnedildi.
1986'da Yasemin Erkut'la evlenen sanatçının 1986 doğumlu Barış Zeki adlı bir oğlu, 1988 doğumlu Özgür ve Özlem adında ikiz çocukları bulunmaktaydı. 1989'da Erkut'tan boşanan Akan, uzun yıllar Acun Günay ile birlikte yaşadı.
• Türkiye
7,5/10 (41 oy)
1957-1961 yılları arasında Ankara’da gazeteci. Ahmet Emin Yalman’ın Vatan gazetesinde köşe yazarı. Ayrıca Ankara Radyosu’nda yayınlanan Büyük Millet Meclisi Bülteni’ni yazıyor.1961’de Ankara’da Devlet Tiyatrosu sanatçısı.Yedek subaylığını Ankara Etimetgut’ta tamamladı. Dönem birincisi..Askerlik sonrası 1969’da TRT Ankara Televizyonu’na geçiş yaptı. Bu dönemde Drama, Çocuk, Kültür Bölümleri Müdürü olarak çalışırken çeşitli programların yapım-yönetimini gerçekleştırdi.İngiltere’de B.B.C. Uluslararası Televizyon Kursu’nu drama yapım-yönetim dalında 1. derece ile tamamladı.1976’da TRT İzmir Televizyonu Müdürü olarak tayin edildi. Kıbrıs Bayrak Televizyonu’na programcı olarak görevlendirilmesi üzerine 6 ay süreyle Kıbrıs’ta görev yaptı. 20 yıla yakın süre içinde TRT'de “Şenlikgiller”, “Yaşadıkça”, “Bir Gönül Perdesi” gibi dizi dramaların yazarlığını yürüttü, yapımlarını gerçekleştirdi, yönetmenlik yaptı, çeşitli programların sunuculuğunu üslendi; uluslararası televizyon toplantılarına katıldı, jüri üyeliği yaptı.Oyun yazarlığı dalında çeşitli ödülleri var:Milliyet Gazetesi – Karagöz Oyunu Yazma – 3.TRT Bilim ve Sanat Ödülleri – Televizyon Oyunu – 1.TBMM Oyun yarışması - mansiyonKadın Oyunları 3 yıl ardı ardına 1.Bakırköy Belediyesi Uyarlama Oyun – mansiyonTRT Sürekli Radyo Oyunu – 1.Kültür Bakanlığı Çocuk Oyunu – 2Kültür Bakanlığı Uyarlama Sahne Oyunu – mansiyonTelevizyon programları yapım-yönetim dalında aldığı ödüller:En İyi Müzik Programı “Ataya Ağıt”Hey Dergisi En iyi Dizi – ŞenlikgillerEn iyi Dizi - YaşadıkçaTRT'den 1980'de ayrılıp Devlet Tiyatrosu'na, İzmir DT.’a sanatçı olarak döndü. 1991’de İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü oldu.Ankara Sanat Tiyatrosu’nda “OTLAK” ve İzmir Devlet Tiyatrosu’nda “KÖSEDAĞI’NIN KÖPRÜSÜ” adlı oyunları sahneye kondu.Şimdi Devlet Tiyatrosu’ndan emekli..Evlidir, üç oğlu vardır.