- Anasayfa
- Karakterler
- Rıza
Rıza
Canlandıranlar
Erzincanlı bir ailenin çocuğu olarak Adana’da doğdu..Tiyatroyla Adana Halkevinde ortaokul yıllarında tanıştı (Adana’nın Tiyatro Tarihi-Doç.Nurhan Tekerek).Tiyatro için Ankara’ya taşındı. Ankara Birlik Tiyatrosu’nda profosyonel oldu. Tiyatro yaşamına (1969-1977) ara verdikten sonra iletisim okudu ve gazetecilik yapmaya başladı. Tiyatroyu oyunculuk dışındaki çalışmalarla Adana'da sürdürdü. Seyhan Belediyesi Tiyatro Topluluğunu kurdu (1997) ve beş ıl sanat danışmanlığını yaptı.Tayfun Pirselimoğlu’nun tamamlanamayan KUARTET adlı filmiyle oyunculuğa döndü(2005). Halen bir ulusal televizyonda habercilik ve oyunculuk yapmaktadır.
2 Kasım 2022 tarihinde geçirdiği beyin kanamasının ardından hayatını kaybetmiştir.
24 Mayıs 1987 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.
Dayısı onu sempatik kızıllığından ötürü ajanslara kaydettirdi. 15 yaşında rol aldığı Sırlar Dünyası dizisiyle ekranlara adımın attı.
Ardından Hayat Bilgisi, Beşinci Boyut, Acemi Cadı ve Arka Sıradakiler gibi önemli yapımlarda kendisine rol buldu.
Özellikle Arka Sıradakiler dizisindeki Kızılötesi Rıza karakteri onu bizlere aşina etti.
Aynı zamanda 2000 yılındaki Çocuklar adlı çocuk programını da sunmuştur.
Mustafa Uzunyılmaz, 1960 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. Tiyatro eğitimini İstanbul Konservatuvarı Tiyatro bölümünde alan sanatçı, televizyon ekranlarında tanındı. Kaygısızlar dizisiyle dizi hayatına başlayan Uzunyılmaz, Vay Anam Vay isimli dizide Kadir karakteriyle izleyicinin beğenisini kazandı. Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği Kader filminde Uğur'un babası rolüyle büyük beğeni kazanmıştır. Ayrıca "Her Daim" repliğiyle Geniş Aile dizisine Kahveci Devir Abi olarak ayrı bir renk kazanmıştır.
Gerçek adı Hakkı Güvenç olan ünlü Yeşilçam oyuncusu 18 Temmuz 1931 Adana doğumludur.
1955 yılında Kızımla Beraber Ağladık filmi ile oyunculuk serüvenine başlayan oyuncu birçok Yeşilçam filminde kendini göstermiştir. Onu mafya adamı, polis, kahveci, iyi abi rollerinde çokça gördük. 80'li yıllardan sonra ise dizilerde de boy göstermiştir. En son ise 2009 yılındaki Kilink Kayıp Altınlar ve Kırık Kalpler'de kendisini görmüştük.
2015 senesinde mide kanserine yenik düşerek hayata gözlerini yummuştur.
Fahrettin Cüreklibatur, sahne adıyla Cüneyt Arkın, sinema oyuncusu. Yeşilçam'ın en sevilen jönlerindn olan Arkın, özellikle tarihsel ve polisiye filmleriyle Türk Sineması'nın efsaneleri arasına girmiştir. Arkın, 1937 yılında Eskişehir’de doğdu. Sinemaya bir derginin (Artist) açtığı yarışma sonucunda girdi (1964). Romantik filmlerde olduğu kadar Malkoçoğlu ve Battal Gazi gibi tarihsel karakterlerin filmleriyle büyük sevgi kazandı. 1976 yapımı Şahin adlı filmle yönetmenliği de denedi. Önemli filmleri: Gurbet Kuşları (Halit Refiğ), Yaralı Kurt (Lütfi Ö. Akad), Maden (Yavuz Özkan), Cemil (Melih Gülgen). İlk evliliğini 1964'de Güler Mocan ile yaptı. 1966'da Filiz Canlı adında bir kızı oldu. 1968'de boşandıktan sonra kızıyla fazla bir bağlantısı olmadı. 1970'lerin başında Betül Cüreklibatur ile evlendi. Bu evlilikten de Murat Arkın (d. 1975) ve Kaan Cüreklibatur adlarında 2 erkek çocuğu dünyaya geldi.
1 Ocak 1943, Adana doğumlu olan ünlü sinema ve dizi oyuncusu aynı zamanda oyuncu Mutlu Güney'in de ağabeyidir.
1959 senesinde Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olan oyuncu Kapanışına kadar Dormen Tiyatrosu 'nda çalışmıştır.
Salih Güney, Fikret Hakan ile birlikte 196'da Türkiye'de çekilen Tony Curtis, Charles Bronson ve Michèle Mercier 'le Hollywood filmi " Paralı Askerler "de oynadı ancak film Türkiye'de yasaklandı.
15 Ağustos 1926 Erzincan İliç ilçesi Doruksaray köyünde dünyaya gelmiştir.
Kabataş Erkek Lisesi'ne girdi fakat okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. 1940'lı yıllarda bir film şirketinde kamera asistanı olarak işe girdi.. İlerleyen zamanlarda Faruk Kenç'in yanında cast amirliği yaptı. Suphi Kaner ile beraber Azim Film'i kurup yapımcılık yapmaya başladı. Sonrasında kendisini Yeşilçam dünyasına kabul ettirmekle kalmayıp en büyük isimler arasına girerek 400'ün üzerinde yapımda görev aldı.
1995 senesinde ise akciğer kanseri sebebiyle yaşamını yitirmiştir.
Mustafa Münir Özkul (1925-2018) sinema ve tiyatro sanatçısı. 60 yıllık sanat hayatında birçok efsanevi filmde rol alan Özkul, en çok Hababam Sınıfı serisindeki Mahmut Hoca rolüyle hatırlanmaktadır. 1925'te Bakırköy'de dünyaya gelen Özkul, sahneye çok küçük yaşlarda çıkmaya başladı. 1950'li yıllarla birlikte sinema perdesinde de yer almaya başlayan Özkul, kısa sürede Yeşilçam'ın en gözde oyuncuları arasına girer. Sinemadaki unutulmaz performansları ise çoğunlukla 1970'lerdeki sonraki babacan karakterli rolleriyle olmuştur. Sev Kardeşim, Yalancı Yarim'den sonra gelen Hababam Sınıfı'nın otoriter, aynı zamanda eğitim sevgisiyle dolu müdür yardımcısı Kel Mahmut rolü kendisiyle özdeşleşmiştir. Bizim Aile, Aile Şerefi, Neşeli Günler gibi kalabalık kadrolu filmlerde ise ailenin babası rolleriyle sinemaseverlerin hafızalarına kazınmıştır. Bu dönemde Tarık Buğra'nın eserinden uyarlanan televizyon dizisi İbiş'in Rüyası'nda İbiş'i canlandırmıştır. 1980'lerin başında Gırgıriye serisiyle kariyerine devam eden Özkul'un son önemli rolleri arasında Şener Şen'in başrolünde olduğu Milyarder ve o dönemlerin genç yönetmeni Reha Erdem'in ilk uzun metrajlı filmi A Ay'daki küçük rolü sayılabilir. 1990'lardan itibaren fazla sinema filmi ve dizide yer almayan Özkul'a 2003 yılında demans ve KOAH teşhisi konulduktan sonra evinden pek çıkmadan, sürekli gözetim altında hayatını sürdürdü. 5 Ocak 2018'de, İstanbul Beyoğlu'ndaki evinde hayatını kaybetti. Cenazesi, 7 Ocak Pazar günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki tören ve Teşvikiye Camii'ndeki cenaze namazının ardından Bakırköy Mezarlığı'na gömüldü. Özkul, İsmail Dümbüllü'nün ünlü kavuğunu 1968'de Dümbüllü'den devralmış, daha sonra Ferhan Şensoy'a devretmiştir. 1998'de Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir. 4 kez evlenen Özkul ilk evliliğini Şadan Hanım'la, ikinci evliliğini tiyatro oyuncusu Suna Selen'le, üçüncü evliliğini Yaşar Hanım'la, dördüncü evliliğini ise 1986'da kendisinden 28 yaş küçük Umman Hanım'la yapmıştır. 1966 doğumlu kızı Güner Özkul da oyunculuk yapmaktadır. Ayrıca ilk evliliğinden doğan Hayriye adlı bir kızı daha vardır.
Hulusi Kentmen (1912-1993) sinema ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının gelmiş geçmiş en unutulmaz karakter oyuncularının başında gelen Kentmen, sert ve babacan tavırlı karakterlerle özdeşleşmiştir. Kentmen bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Tırnova'da doğdu. Deniz Astsubay Okulu'ndan mezun oldu. Uzun süre orduda kaldı, daha sonra emekli olarak sanat yaşamına atıldı. İlk olarak 'Hisse-i Şaiya' oyunuyla profesyonel oldu. 1940'da 'Sürtük' filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1967'de Hüseyin Baradan ve Şahin Tek'le daha sonra da Atıf Kaptan ile topluluk kurarak Anadolu turnelerine çıktı. 1980'de İzmir Fuarı'nda sahneye çıkarak, keman çalıp, fıkralar anlattı. Birçok TV reklamında ve 'Parkta Bir Sonbahar Günüydü' adlı televizyon dizisinde oynadı. 500'ün üzerinde filmde rol aldı. 20 Aralık 1993 tarihinde İstanbul'da aramızdan ayrıldı. Karacaahmet Mezarlığı'na gömüldü.
Süheyl Eğriboz (1927-2014) Türk karakter, tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Balıkesir'de doğdu. Bir süre Pertevniyal Lisesi'nde okudu. Sinemaya 1940'da Akasya Palas filminde oynayarak girdi. Bir ara Muammer Karaca ve Ses Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Daha sonra tiyatrodan ayrılarak, sinema oyunculuğunu devam ettirdi. İlerleyen yıllarda, sinemanın yanı sıra foto romanlarda, Tv dizilerinde roller aldı. Kötü adam rolleri ile tanındı. 2013'ün son günlerinde geçirdiği rahatsızlığın ardından Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan Eğriboz, 10 Ocak 2014'te vefat etti ve aynı gün defnedildi.
1 Kasım 1961 tarihinde Alman Suzi ile Mardinli kimya öğretmen, Cevat Bey'in oğlu olarak dünyaya geldi. Önce İstanbul Özel Alman Lisesi 'nde eğitim gördükten sonra Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nu kazanarak buradan mezun oldu. Hemen ardından da Münih'te turizm otelcilik eğitimi gördü.
Barcelona'daki cezaevi günlerinin ardından bu şehirde bir restoran açtı. Buradaki olaylı günlerinin ardından tekrar yurda dönüş yaptı ve birkaç yapımda daha boy gösterdi.
İşte Benim 2006 (Murat)
Melekler Adası 2004 (Ferhat)
Bıçak Sırtı 2001
Deniz Yıldızı 1988 (Yakup Reis)
Bir Kadın Tuzağı 1987 (Kenan)
Günah Gecesi 1987 (Ali)
Atmaca 1987
Savunma 1986 (Cengiz Okan)
Uçurum 1986 (Kenan)
Mazideki Kadın (Sinema Filmi) 1986 (Kemal)
Gün Doğmadan 1986 (Rıza)
Çalıkuşu 1986 (Kâmuran)
Katiller de Ağlar 1985 (Kenan)
Paranın Esiri (Sinema Filmi) 1985 (Kaya)
Suçlu Gençlik (film) 1985 (Ekipler Amiri Çetin Barlas)
Ömrümün Tek Gecesi (film) 1984 (Ekrem)
Tutku (Şerif Ali)
gibi birçok önemli yapımda kendisine rol bulmuştur.
İlgili Filmler


































