- Anasayfa
- Karakterler
- Orhan
Orhan
Canlandıranlar
Ali Düşenkalkar, Lefkoşa doğumlu sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı. Kardeşi Munis Düşenkalkar da oyunculuk yapmaktadır. 1983 Yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Mezun olduktan sonra, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladı. "İstanbul Efendisi", "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Macbeth", "Amadeus", "Afife Jale", "Küçük Nasrettin" gibi 38 oyunda oyuncu, yönetmen ve yardımcı yönetmen olarak görev yaptı. Yaklaşık beş bin saat film, dizi film ve çizgi film; arkası yarın radyo tiyatrosu ve belgesel seslendirmiştir. 2000 Yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 2005 Ankara Film Festivali “Korkuyorum Anne“ filmi ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 2005 Nürnberg Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü almıştır. Dialog Anlatım ve İletişim’ de Diksiyon, Fonetik, Drama, Konuşma dersleri vermektedir. Son yer aldığı yapımlar arasında Malazgirt 1071, Hep Yek 2 ve Gönül Dağı bulunmaktadır.
2 Ocak 1944 senesinde gelen oyuncu yaklaşık 25 sene Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular'ında sahneye çıkmıştır.
Oyuncula 1966 senesinde başlayan Baykal Kent Malkoçoğlu Krallara Karşı, Hababam Taburu, Güler Misin Ağlar Mısın, Yarınsız Adam, Aile Şerefi, İnek Şaban, Gazeteci, Doktor, Gırgır Ali, Adile Teyze, Ortadirek Şaban, Gurbetçi Şaban, Tarzan Rıfkı, Gülen Adam gibi çok önemli Yeşilçam filmlerinin yanısıra İnce İnce Yasemince'de rol almıştır.
Yaşamının son senelerinde kalp rahatsızlığı çeken usta oyuncu bu sebeple de 6 Şubat 2012'de Bursa'da hayatını kaybetmiştir.
Fahrettin Cüreklibatur, sahne adıyla Cüneyt Arkın, sinema oyuncusu. Yeşilçam'ın en sevilen jönlerindn olan Arkın, özellikle tarihsel ve polisiye filmleriyle Türk Sineması'nın efsaneleri arasına girmiştir. Arkın, 1937 yılında Eskişehir’de doğdu. Sinemaya bir derginin (Artist) açtığı yarışma sonucunda girdi (1964). Romantik filmlerde olduğu kadar Malkoçoğlu ve Battal Gazi gibi tarihsel karakterlerin filmleriyle büyük sevgi kazandı. 1976 yapımı Şahin adlı filmle yönetmenliği de denedi. Önemli filmleri: Gurbet Kuşları (Halit Refiğ), Yaralı Kurt (Lütfi Ö. Akad), Maden (Yavuz Özkan), Cemil (Melih Gülgen). İlk evliliğini 1964'de Güler Mocan ile yaptı. 1966'da Filiz Canlı adında bir kızı oldu. 1968'de boşandıktan sonra kızıyla fazla bir bağlantısı olmadı. 1970'lerin başında Betül Cüreklibatur ile evlendi. Bu evlilikten de Murat Arkın (d. 1975) ve Kaan Cüreklibatur adlarında 2 erkek çocuğu dünyaya geldi.
Gaffar Bumin Çıtanak, sahne adıyla Fikret Hakan (1934-2017) sinema oyuncusu. Yeşilçam'ın en önemli karakter oyuncularından bir tanesidir. 1934 yılında Balıkesir'de doğdu. Annesi hemşire Fatma Belkıs (1912-1992), babası edebiyat öğretmeni Gaffar Çıtanak'tı. Babasının Galatasaray Lisesi'ne atanması nedeniyle ailesiyle beraber İstanbul'a yerleşti. Lise yıllarında gazeteci-yazarlığa heves etti, edebiyat dergilerine hikayeler yazdı ve röportajlar yaptı. 1950'lerin başında tiyatro oyunculuğu yaptı. 1953'te Köprüaltı Çocukları filmiyle sinemaya geçiş yaptı. 1955'te Ömer Lütfi Akad'ın Beyaz Mendil filminde Ruth Elizabeth ile başrolü paylaştı. Memduh Ün'ün 1958 yapımı Üç Arkadaş filmiyle dikkat çekti. 1962'de Metin Erksan'ın Yılanların Öcü uyarlamasında başrolde oynadı. 1960'larda Karanlıkta Uyananlar ve Bitmeyen Yol gibi toplumsal içerikli yapımlarda yer aldı. 1965'te Keşanlı Ali Destanı filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. 1971 yapımı Sürgünden Geliyorum adlı filmle ilk kez yönetmenliği denedi. Aynı yıl Hasret filmiyle bir kez daha En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Portakal aldı. 1972'de Atıf Yılmaz'ın Cemo filminde Türkan Şoray'la birlikte başroldeydi. 1970'lerin sonuna dek Yeşilçam'ın en önemli kadın ve erkek oyuncularıyla birlikte yüzlerce filmde başrolde oynadı. 1980'de Sinan Çetin'in ilk uzun metrajlı filmi Bir Günün Hikâyesi'nde yer aldı. 80'lerin sonlarından itibaren televizyon filmi ve dizilerinde de görünmeye başladı. 1990'da Orhan Kemal'in romanından uyarlanan Hanımın Çiftliği dizisinde Muzaffer Bey'i canlandırdı. 1993 yapımı televizyon filmi Yalancı'daki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında son kez Altın Portakal aldı. 1997'de bu festivalin Yaşam Boyu Onur ödülüne layık bulundu. 2003'te bu kez İstanbul Film Festivali'nin Sinema Onur Ödülü'nü aldı. 11 Temmuz 2017 sabahı, akciğer tedavisi gördüğü Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Cenazesi 1 gün sonra Levent Camii'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda annesinin mezarına defnedildi. 5 kez evlenen Hakan ilk evliliği 1962'de Lale Sarı'yla, 2. evliliği 1964'te Semiramis Pekkan'la, 3. evliliği de 1966'da, 1962'de evlilik dışı doğan kızı Elif'in annesi Neşecan Paşmak'la oldu ve hepsi çok kısa süre içinde boşanmayla sonlandı. 1971'de dönemin yıldız şarkıcısı Hümeyra ile evlendi, ama bu evlilik de ancak 1 ay kadar sürdü. 1989'da Fatma Zeynep Mirgün ile yaptığı 5. evliliği de 2 yıl sonra sona ermişti.
İlgili Filmler













































