- Anasayfa
- Karakterler
- Dursun
Dursun
Canlandıranlar
01 Mayıs 1953 • Türkiye
7,2/10 (59 oy)
Necati Bilgiç, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
1953'te Bursa'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarı tiyatro bölümü mezunudur. Oyunculuk yaşamına Haldun Dormen tiyatrosunda başlamış, ilk olarak TRT ekranlarında Uğur Yücel'le oluşturduğu Uğur-Necati ikilisinin bir parçası olarak tanınmıştır. Bugünün Saraylısı, Umut Taksi, Çiçek Taksi, Rüstemin Gazinosu, Şen Kahkahalar, Sultan, Kuzenlerim gibi televizyon dizileri, Milyarder, Aşık Oldum, Arabesk, Teyzem, Bıçkın, Davacı, Karartma Geceleri, Gönderilmemiş Mektuplar gibi sinema filmlerinde rol almıştır.
01 Ocak 1937 • Türkiye
9,6/10 (1.445 oy)
Halit Akçatepe (1938-2017) sinema oyuncusu. Yeşilçam'ın en önemli aktörlerinden olan Akçatepe, Hababam Sınıfı'ndaki Güdük Necmi tiplemesiyle unutulmazlar arasına girmiştir.
Tiyatro ve sinema oyuncusu Sıtkı Akçatepe (1902-1985) ile yine tanınmış bir oyuncu olan Leman Akçatepe'nin (1918-1992) oğlu olarak Üsküdar'da dünyaya geldi. Ailesinin de etkisiyle çok küçük yaşlarda sahne hayatına atıldı. Saint Benoit Fransız Lisesi'ni bitirip Anıtkabir'de askerliğini yaptıktan sonra çok sayıda sinema filmi ve tiyatroda yer aldı. 1970'lerin başında Memduh Ün'ün Üç Arkadaş filminin yanında Tatlı Dillim ve Sev Kardeşim gibi Ertem Eğilmez filmleriyle adını duyurdu. Ayrıca Tarkan Altın Madalyon ve Tarkan Güçlü Kahraman filmlerinde Kartal Tibet'le birlikte çalıştı. Yine Ertem Eğilmez'in Köyden İndim Şehire ve Salak Milyoner gibi kalabalık kadrolu filmlerinde unutulmayacak karakterlere hayat verdi. Büyük şöhretini ise, Hababam Sınıfı serisindeki Güdük Necmi rolüyle elde etti. Sürekli İnek Şaban'la uğraşan Güdük karakteriyle sinema seyircisinin gönlünde taht kurdu. Kemal Sunal ve Şener Şen gibi isimlerle birlikte yer aldığı Süt Kardeşler ve Şabanoğlu Şaban filmlerindeki rolleri, Yeşilçam tarihindeki yerini pekiştirdi.
1980'li yıllarda Şen Dul Şaban, Şaban Pabucu Yarım gibi Kemal Sunal filmlerinde oynadı, 1990'larda televizyon dizilerinde de yer almaya başladı. Şaban Askerde'de Pırpır, Kaygısızlar'da Berber İsmail gibi rolleri de çok sevildi. 2000'li yıllarda yeniden çekilen Hababam Sınıfı serilerinde orijinal kadrodan yer alan az sayıda isimden biri oldu. Geniş Aile dizisinde ailenin dedesi Nadir karakterini canlandırdı. 2012'de Antalya Film Festivali'nin Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.
Ömrünün son yıllarında sağlık sorunlarıyla mücadele eden ve kısmi felç olan Halit Akçatepe, 31 Mart 2017'de geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi 2 Nisan günü Şakirin Camii'nde kılınan namazın ardından anne ve babasının yanına, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi. Akçatepe, ilk evliliğini 1963'te Tülin Alpman ile yaptı ve Itır ve Ebru adında iki kızı doğdu. Evliliği 1981'de sonra erdi. İkinci evliliğini ise kendisinden 39 yaş küçük Rezzan Akçatepe ile 1999'da yapan sanatçının bu evliliği de 10 yıl sürdü. Bu evlilikten de 2001 doğumlu Günsu adında bir kızı daha oldu.
25 Ekim 1925 • Türkiye
8,1/10 (90 oy)
Samuel Agop Uluçyan, bilinen adıyla Sami Hazinses (1925-2002) Ermeni kökenli sinema oyuncusu.
1925 yılında Diyarbakır'da Mıgırdiç ve Enna çiftinin çocuğu olarak doğan Sami Hazinses, ilkokuldan sonra çalışmak için İstanbul'a geldi. Çeşitli işler yapan Hazinses, 1953 yılında Mahir Canova'nın yönettiği, Cüneyt Gökçer, Altan Karındaş, Atıf Kaptan, Muhterem Nur'un oynadıkları 'Kara Davut' filminde küçük bir rolle sinema oyunculuğuna başladı. Sonraki yıllarda çevirdiği filmleriyle rolleri büyüyen Hazinses, Türk sinemasının unutulmaz komedi sanatçıları arasına girmeyi başardı. Hazinses, komedi oyunculuğunun yanında, bazı filmlerinde de dram oynadı. Hazinses, oyunculuğunun yanı sıra güfte ve beste çalışmaları da yaptı. Sanatçının 'Bir Dilbere Müpteladır Deli Gönlüm' adlı eserini Zeki Müren, 'Derdimi Kimlere Desem' adlı eserini Sevim Tanürek, 'Yeter Ağlatma Beni' adlı eserini de Müslüm Gürses seslendirdi. Hazinses, 1960 yılında, Metin Erksan yönetiminde Sezer Sezin, Kenan Pars, Erol Taş ile 'Şoför Nebahat' filminde oynadı ve o yıllarda çok sevilen aynı isimli şarkıyı besteledi. Sinemacıların bu yönünü de keşfetmesi üzerine Sami Hazinses, çeşitli filmlere müzik yaptı. 1000'e yakın filmde unutulmaz kompozisyonlara imza attı. Hiç evlenmeyen sanatçı, 1980 yılında emekli oldu. 2000 yılında Türk sinemasına katkılarından dolayı Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından 'Onur Ödülü'nü aldı.
2002'de İstanbul'da vefat eden Hazinses, Hasanpaşa Ermeni Mezarlığı'na gömüldü.