- Anasayfa
- Karakterler
- Nazmiye
Nazmiye
Canlandıranlar
01 Ocak 1942 • Türkiye
8,7/10 (404 oy)
Şerif Sezer, tiyatro ve sinema oyuncusu.
Oyunculuğa tiyatro ile başladı. Bir Günün Hikayesi adlı filmle 1980 yılında sinemaya geçti. İyi derecede Fransızca bilmektedir. Bir dönem Fransa'da modellik yapmıştır. Asmalı Konak dizisindeki Kader Hamzaoğlu rolü ile de tanınır.
01 Eylül 1957 • Türkiye
7,5/10 (76 oy)
Gazi Üniversitesi Teknoloji Eğitimi Seramik Bölümü mezunu olan Oruçkaptan, önce TRT'de daha sonra özel tv kanallarında sunuculuk yaptı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde rol aldı. Seslendirme çalışmaları da yapan sanatçı, son dönemde alışılagelenin aksine kamera karşısından tiyatroya geçerek Çığır Sahne'de Vagina Monologları adlı oyunda oynadı. Otel İstanbul adlı filmde müzik yapımcılığını denedi. Müge Oruçkaptan, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde diksiyon, spikerlik, sunuculuk ve seslendirme dersi vermektedir.
01 Ocak 1943 • Türkiye
6,8/10 (18 oy)
'Kadınlar' adlı oyunla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında profesyonel oldu.Daha sonraları Halk Oyuncuları, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Ankara Birliği Sahnesi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Nejat Uygur Tiyatrosu, Nokta Tiyatrosu, Yasemin Yalçın Tiyatrosu gibi tiyatrolarda kırktan fazla karakteri canlandırdı bunlarla birlikte bir çok tv dizisinde de rol aldı.
08 Ağustos 1936 • Türkiye
8,0/10 (70 oy)
Çolpan İlhan (1936-2014) tiyatro ve sinema sanatçısı.
1936'da İzmir'de doğan İlhan, avukat babası Bedri İlhan'ın kaymakamlık yapmaya karar vermesiyle birlikte Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde büyüdü. Adana'nın Bahçe, Balıkesir'in Sındırgı ilçelerinde çocukluğu geçti. Balıkesir Lisesi'nde okurken Kandilli Kız Lisesi'ne geçiş yaptı ve buradan mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü bitirdi. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte 'Akademi Tiyatrosu' adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Bu sırada gelen bir teklifle 1957 yılında ilk sinema filmi Kamelyalı Kadın'da başrol oynadı. Bu sırada aynı yıl içinde Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile 'Sevgili Gölge' adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı.
Üç sezon Küçük Sahne'de tiyatrolarda rol aldıktan sonra bu tiyaronun dağılması ile Oda Tiyatrosu'nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal'ın 'Tersine Dönen Şemsiye' sini sahnedi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer'in 'Yarın Cumartesi' oyununda oynadı. Kenterler ile de 'Baharın Sesi', 'Nalınlar' ve 'Aptal Kız''da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem'in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960'ların ortasında sinema filmleri ile sanat yaşantısına geri döndü ve 300'e yakın filmde rol aldı. 1970'lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı. Çolpan Moda adıyla Nişantaşı'nda bir modaevi kurdu. Sonraki yıllarda daha çok TV dizilerinde rol aldı. 2000'li yıllarda Tatlı Hayat'ta Feraye ve Yanık Koza'da Esmanur rolleriyle izleyicilerin karşısına çıktı.
Çolpan İlhan, 25 Temmuz 2014'te İstanbul Nişantaşı'ndaki evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayata veda etti. Cenazesi 2 gün sonra Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki törenin ve Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda Sadri Alışık'ın yanına defnedildi.
Çolpan İlhan, 20. yüzyıl Türk şiirinin en önemli isimlerinden şair Attila İlhan'ın (1925-2005) ve Barolar Birliği kurucusu avukat Cengiz İlhan'ın (1927-2011) kızkardeşidir. Daha önce Metin Erksan, Fikret Hakan ve Münir Özkul gibi isimlerle nişanlılık dönemi olsa da 20 Ağustos 1959'da unutulmaz sinema sanatçısı Sadri Alışık (1925-1995) ile evlendi ve Alışık'ın ölümüne dek onunla evli kaldı. Bu evlilikten 1960'ta doğan oğlu Kerem Alışık da oyunculuğu seçmiştir. Ayrıca eşiyle aynı adı taşıyan bir torunu vardı. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen oyuncu, 1997'de Sadri Alışık Kültür Merkezi'ni kurmuştu.