- Anasayfa
- Karakterler
- Cafer
Cafer
Canlandıranlar
03 Mayıs 1930 • Türkiye
8,7/10 (124 oy)
Öğretmen Turgut Beyin oğlu olarak Artvin’de doğdu. Lise ikinci sınıftan sonra öğrenimini bırakarak geleceğin ünlü bankeri Banker Kastelli Cevher Özden ve geleceğin ünlü ressamı Cemal Akyıldız ile birlikte 1949'da İstanbul'a geldi. 1953’te Oğlum Edvard adlı oyunla sanat hayatına başladı. 1958’de Oda Tiyatrosu, 1959’da İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1950’li yılların başlarında Babıali’de ressamlık yaptı. 3. Kat Cinayeti filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. İlk dönemlerde 142 filmde ‘kötü adam’ tiplemesi yapan ve daha sonra da argolu komedilerin değişmez oyuncusu haline geldi ve 300’e yakın filmde rol aldı. "Adanalı Tayfur" tiplemesi ile ün yaptı. 1966’da sinema oyunculuğunun yanı sıra sahneye de çıkarak şovmenlik yapmaya başladı.
Televizyonda "Gülünüz Güldürünüz" adlı yarışma programını hazırladı ve sundu. Bu yarışma sayesinde birçok kişi sahne ve sinema dünyasına adım attı. Çeşitli TV dizilerinde rol aldı. Politik güldürü tarzında çeşitli 45’lik plaklar yaptı. Güldürü plaklarından birisi de Timur Selçuk'un "İspanyol Meyhanesi" adlı şarkısının parodi versiyonu olan "İsmail'in Meyhanesi" idi. Ancak bu plak çıkınca araları bozuldu. Timur Selçuk, daha sonra mahkeme kararıyla bu plakları toplattı. Bir de kendi yaşamının özeleştirisini yaptığı Yeşilçam'ı Benden Sorun adlı kitabı yayınlandı.
Dört kez evlendi. Ses sanatçısı Seren Serengil'in (d. 1971) babasıdır.
Beyin ödemi sebebiyle iki kez ameliyat oldu. Geçirdiği felç nedeniyle ömrünün son bir yılında yürüyemez, konuşma merkezi hasar gördüğü için de son günlerinde konuşma yeteneğini kaybetmişti. Solunum sisteminin durması sonucu 11 Ocak 1999 tarihinde İstanbul-Kozyatağı’ndaki evinde vefat etti. Öldüğünde 68 yaşındaydı. Çengelköy mezarlığına defnedilmiştir.
Serengil, hayatın çeşitli konularına özgün bakış açısı ve Türkçe’ye kazandırdığı ifade ve kelimelerle büyük tartışmalara yol açtı. Bazıları tarafından eleştirilen bu kelimeleri halk benimsemişti. Değişik, kendine has vurgulamalarıyla söylediği "yeşşe", "kelaj" gibi yeni deyişleri Türk argosuna soktu. Şen şakrak sesiyle "yeşşe" diyerek halkın gönlünde taht kurmuştu. Bu "yeşşe" kelimesi o kadar meşhur olmuştu ki İsmet İnönü bile bir olay karşısında kendini tutamayıp "yeşşe" deyivermişti. Bu durum onun her kesimden insana hitap eden bir sanatçı olduğunu gösteriyordu.
29 Eylül 1936 • Türkiye
8,6/10 (118 oy)
Bilal İnci (1936-2005) 70'li yılların ünlü karakter oyuncusu. Daha çok kötü adamları canlandırmasıyla tanındı. Yönetmen ve oyuncu Kemal İnci'nin (1933-2018) kardeşidir. Bir süre İzmit Lisesi'nde okudu. İnci, çeşitli işlerde çalıştıktan sonra sinema alanına yöneldi.
İlk filmi 1966 yılında Karanlıkta Vuruşanlar olan İnci, Yeşilçam'ın vazgeçilmez kötü adam rollerini oynadı. Karakter oyuncusu olarak öne çıktı. Almanya'ya giderek sinemaya bir süre ara verdi. Daha sonra yurda dönen sanatçı, sinemada aralıklarla filmlerde oynadı. “Ezo Gelin”, “Dönüş”, “Bir Türke Gönül Verdim”, “Alageyik”, “Büyük Yemin”, “Beyaz Mendil”, ”Babanın Oğlu” rol aldığı bazı filmlerdir.Son dönemlerinde İzmir'de yaşayan ve restoran işleten İnci, bir dizi çekimi için İstanbul'a gitmişti. Yüksek tansiyon ve şeker hastası olan sanatçı, 15 Ekim 2005 tarihinde İstanbul Beyoğlu'nda bir otel odasında şeker hastalığının etkisiyle geçirdiği kalp krizi sonucunda öldü. Düzenlenen törenin ardından cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Bir başka sinema oyuncusu Perihan Doygun ile, eşinin 1994'teki ölümüne dek evli kalan usta aktörün kızı Elif İnci de bir sinema oyuncusudur. Türk sinemasının en önemli filmlerinden olan "Selvi Boylum Al Yazmalım"da çocuk oyuncu rolünde görev yaptı. Oğlu Murat İnci ise restoran işletmecisidir. Torunları Ayça İnci ve Ayçin İnci de oyunculuk yapmıştır.
Bilal İnci, 1970'te 2. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde Halit Refiğ'in yönettiği "Bir Türk'e Gönül Verdim" filmindeki rolüyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüne layık görüldü.
15 Aralık 1920 • Türkiye
8,0/10 (32 oy)
İstanbul’da doğan oyuncu Galatasaray Lisesi’ni bitirdi.
Sinemaya geçmeden önce Camialtı Tersanesi’nde ve Fener Nüfus Memurluğu’nda çalıştı.
Tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli ile evlenip ayrıldı.
Sinemaya 1948’de “Tuzak” filmiyle girdi. “Vahşi Arzu” filminde kötü adam tiplemesiyle ün yaptı ve hemen hemen tüm filmlerinde bu tiplemesini sürdürdü.
Türk sinemasının belirli bir döneminde en başarılı yardımcı erkek oyuncularından biri oldu.
“Yankesici Kız” filminin galasına giderken Karabük yakınlarında geçirdiği trafik kazasında öldü.
Üçyüzün üzerinde filmde rol aldı.