Oyuncu Mert Fırat, tüm dünyada büyük okuyucu bir kitlesi bulunan "Variety" dergisine ülkemizde yaşanan depremi anlattı ve tüm dünyaya yardım çağrısında bulundu.
Mert Fırat, "Variety" dergisine verdiği röportajda deprem hakkında konuştu ve yardım çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Türkiye İyi Niyet Elçisi olan Fırat, ihtiyacı olanları buluşturan bir web sitesi olan İhtiyaç Haritası'nın da kurucu ortakları arasında.
6 Şubat günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, merkezi Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. Ayrıca artçı depremler de bölgeyi olumsuz şekilde etkilemeye devam etti. On ilde ciddi yıkımlarla sonuçlanan depremlerde binlerce insan yaşamını yitirdi. Son açıklamaya göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 991.
Fırat’ın "Variety" ile yaptığı röportajı aşağıda okuyabilirsiniz. Orijinal kaynağa ise buradan ulaşabilirsiniz.
Şu anda neredesin?
Türkiye'nin depremden en çok etkilenen ili Hatay’ın Antakya ilçesindeyim. Durum korkunç çünkü depremde binlerce ev yıkıldı ve bu bölgede yaklaşık 7.000 kişi hayatını kaybetti.
Enkazın altında hala insanlar var mı?
Evet. Teyzelerimden biri ve kocası altı katlı bir binanın birinci katında oturuyorlardı. Yani kaçamadılar. Onlara ulaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ne olacağını bilmiyorum. Ama maalesef pek umudum yok. Benim gibi iyi haber bekleyen çok insan var ama ne yazık ki neredeyse %70 kötü haber çünkü [depremin] ilk günü çok soğuktu. Sadece bekliyoruz ve çalışıyoruz. Başkalarını desteklemek ve ses duymayı ummak. Üst katlarda oturanlar daha şanslı.
Yerde kar var mı?
[Depremin] ilk günü yerde kar vardı. Artık yok, ama hala soğuk.
Yardım çalışmaları nasıl gidiyor?
Biz sadece sistemi tekrar çalışır hale getirmeye çalışıyoruz. İnsanları doyurmak için yeni çözümler buluyor, karavan mutfakları kuruyor ve insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bölgedeki bu üç il - Hatay, Adıyaman ve Maraş - felaketten en çok etkilenenler. Kurtarma ekipleri iş başında; dünyanın farklı ülkelerinden geliyorlar.
En kritik sorunlar nelerdir?
En büyük sorunlar su, gaz, elektrik ve internet eksikliği. Benzin istasyonları yıkıldı. Elektriği sağlamak adına gaz taşımak için tankerler kullanıyoruz ayrıca jeneratörler de var. Ve yemek bir sorun. Tüm marketler ve restoranlar kapalı. Ayrıca kamp kurmak için yer bulmak da önemli çünkü birçok insanın artık evi yok. Binlerce ev yıkıldı ve insanların dışarıda uyuması gerekiyor. Yani çadırlara ihtiyacımız var, battaniyeye ihtiyacımız var. Karavan kampları da kurmaya çalışıyoruz. “Bir Kira Bir Yuva” diye bir kampanya başlattık. Kampanya, deprem sonrası evini kaybedenler ile kira desteği vermek veya boş evlerini kullanıma açmak isteyenleri buluşturuyor. İnsanları en çok etkilenen şehirlerden alıp başka yerlerde konaklama sağlamaya çalışıyoruz. Antakya'da nüfusun yaklaşık %30'u şehri terk etti
Türk film ve TV sektöründen ne kadar destek alıyorsunuz?
Oyuncular, sanatçılar, yazarlar ve yapımcılar hayır işlerini desteklemek için çalışmayı bıraktı. Üreticiler mutfaklı karavanlarını bize gönderdiler. Tiyatrolar kapandı. Birçok oyuncu arkadaşım çözüm bulmak için bizimle birlikte çalışıp tırlarla kıyafet ve yemek gönderiyor. Web sitemiz aracılığıyla bilgi paylaşıyoruz ve farklı şehirlerden insanlar bize destek oluyor. Gönüllülerden daha fazla destek almaya çalışıyoruz.
Uluslararası film ve TV sektörü yardımcı olmak için ne yapabilir?
Onların desteğine ihtiyacımız var. Sadece birkaç ay önce Ukrayna için kampanya yürütüyorduk. Ama şimdi Ukrayna bizim için kampanya yürütüyor.
Yaratıcı sektör bizi destekleyebilir. Sanatçılar duyarlı insanlar bizi destekliyorlar. Türk dizileri 120'den fazla ülkede izleniyor ve bu bize ekstra bir avantaj sağlayabilir çünkü dünya bizim kültürümüzü biliyor. Bizi tanıyorlar. Zihniyetlerimiz çok benzer. Onların desteğine ihtiyacımız var. Çabalarımızı desteklemek için para toplamak için dünyanın dört bir yanındaki oyuncu ve sanatçı arkadaşlarımıza ihtiyacımız var.