Netflix abonelerinin sayısı on yıldan fazla bir süredir ilk kez düştü.
Şirket Salı günü yaptığı açıklamada, yayın platformunun 2022 yılının ilk üç ayında 200.000 üye kaybettiğini söyledi.
Düşüşler, firmanın Rusya'dan çekilmesinin ve ABD ile İngiltere dahil olmak üzere kilit pazarlarda fiyatları artırmasının ardından geldi. Ancak Netflix, daha fazla kaybın geleceği konusunda endişeli ve hesap paylaşımını engellemeye başlayabilir. Patron Reed Hastings şunları söyledi: "Hızlı büyürken, [şifre paylaşımı] üzerinde çalışmak yüksek bir öncelik değildi. Ve şimdi bunun üzerinde çok sıkı çalışıyoruz."
Bloomberg News için Screentime bültenini yazan Lucas Shaw, BBC'ye şifre paylaşımının "uzun süredir" Netflix için bir sorun olduğunu söyledi ve ekledi "Şirket potansiyel bir büyüme alanı belirlemeye çalışıyor gibi görünüyor. Geçmişte şifre paylaşımını engellemeye çalıştılar ve çok zor zamanlar geçirdiler."
Netflix ayrıca daha uygun fiyatlı ama reklamlı bir abonelik paketi üstünde de çalışıyor.
Hissedarlara yazdığı bir mektupta Netflix, pandemi sırasında gördüğü abonelik artışının şimdilik kaybı gizlediğini ama Temmuz'a kadar olan üç ay içinde iki milyon abonenin daha ayrılacağını düşündüğünü söyledi.
Şirket, "Sonuçlarımızın ve tahminlerin gösterdiği gibi, gelir artışımız önemli ölçüde yavaşladı" dedi. "Nispeten yüksek hane penetrasyonu - hesapları paylaşan çok sayıda hane dahil edildiğinde - rekabetle birleştiğinde, gelir artışında ters rüzgarlar yaratıyor." Şirket, en son üye kaybettiği zaman Ekim 2011'di ve hala dünya çapında 220 milyondan fazla abonesi var.
Netflix ayrıca daha uygun fiyatlı ama reklamlı bir abonelik paketi üstünde de çalışıyor.
Rusya'dan çekilme ve fiyat artışları
Ukrayna'daki savaşın ardından Rusya'dan çekilen Netflix'in, attığı bu adımın 700 bin aboneye mal olduğu belirtildi. Netflix, fiyat artışının ardından ABD ve Kanada'da 600.000 kişinin daha hizmetini durdurduğunu söyledi. Netflix, hamlenin "beklentilerle paralel" olduğunu da belirtti.
Yaşanan kayıplar, Japonya ve Hindistan gibi başka yerlerdeki yeni üyelerle kısmen dengelendi.
Şirket büyümeye devam ederken, uluslararası pazarlara odaklandığını, ABD ve Kanada'da 30 milyondan fazla kişi de dahil olmak üzere hane hesaplarını paylaştığını tahmin ettiği 100 milyon kişiye dokunmanın yollarını bulmaya çalıştığını söyledi.
Ayrıca, Amazon ve Disney gibi şirketlerin dijital yayın sektörüne girmesiyle Netflix de yoğun bir rekabetle karşı karşıya.
Şirket, olumsuz küresel büyümesi için Rusya'dan çekilme kararını suçluyor ancak şirket, önümüzdeki çeyrekte de abonelerde daha fazla kayıp öngörüyor, yani bu sadece Rusya ile ilgili değil. Ve birçokları için hayat pahalılığı krizi artarken, Netflix'in sadece birkaç ay önce umut vaadeden geleceği şimdi belirsiz görünüyor.