Çağan Irmak\'ın merakla beklenen son filmi \'\'Karanlıktakiler\'\' 2 Ekim\'de sinemalarda boy gösterecek. Babam ve Oğlum, Issız Adam gibi büyük gişe başarıları elde etmiş filmlerin yönetmeni Irmak bu kez sinema eleştirmenlerini de fethetmiş görünüyor. Filmlerinde dram dozunu iyi ayarlayamaması ve zaman zaman didaktik diyaloglara girmesiyle sanat çevrelerinin burun kıvırdığı Irmak bu kez sade ve karakter odaklı filmiyle eleştirmenlerin bile dikkatini çekmiş görünüyor.
Büyükçe bir konak içinde akıl sağlığı bozuk annesiyle yaşayan bir adamın hikayesini anlatan film, ağır temposu ve ismiyle mütenasip olan atmosferiyle son derece hüzünlü bir tad bırakıyor izleyenin ağzında. Çağan Irmak\'tan beklenmeyecek ölçüde sade, yalın ve ölçülü bir halde ilerleyen film başarısını büyük ölçüde oyuncularının başarılı performansına borçlu. Meral Çetinkaya\'nın oyununu abartılı bulan bazı eleştirmenlere karşın çoğu sinema yazarı hem Erdem Akakçe\'yi hem de Meral Çetinkaya\'yı beğeniyle izledi.
Sıradan seyircinin kolayca izleyebileceği ve kişiyi ağlamak için programlayan onca sömürü filminin ardından, Çağan Irmak rotasını aniden kırarak karakterlerini derinlemesine inceleyen, yer yer psikolojik gerilim tadında bir dramla aslında herkesi şaşırttı denilebilir. Neredeyse gişe düşünmeden çekilmiş izlenimi veren son derece karanlık, yavaş ve minimal bir hikaye var karşımızda. Gişe filmlerinin kral yönetmeninden sanat çevrelerine şaşırtıcı ama stratejik açıdan anlamlı bir cevap belki de bu son film. Büyük ihtimal \'\'Karanlıktakiler\'\' diğer filmleri kadar gişe yapamayacak ama sürekli ticari filmler çekmekle itham edilen Irmak\'ın grafiğini de sinema çevrelerinde yükseltecek. İyi oynanmış, iyi yönetilmiş ve fazla dram peşinde koşmayan bu film Çağan Irmak filmografisinde en tepedeki yerini bileğinin hakkıyla alacakmış gibi görünüyor.
Filmdeki paranoid-şizofren anne rolü için doktor ve hastanelerde incelemeler yapıldığı, oyuncu seçimleri içinse yönetmenin çok titizlendiği gelen bilgiler arasında. Irmak\'ın çoğu filminde olduğu gibi görüntü yönetimi yine birinci sınıf. Onca kasvet ve dramın içindeki harika Kuzguncuk görüntüleri insanın çok hoşuna gidiyor. Aynı şekilde müzikler de son derece filmin hikayesine uygun düşer şekilde o karanlığa yedirilmiş. Belki de tek itiraz edilecek nokta filmin türler arasında zaman zaman gelgitler yapan tonu. Neredeyse çok başarılı bir gerilim filmi de çıkarabilecek potansiyel barındıran hikaye, yer yer gergin tonlar alsa da son perdede dramdan yana oyunu kullanıyor. Herşeye rağmen bu sene festivallerde ödülleri toplarken görürsek hiç şaşırmayacağımız bir filmle Çağan Irmak sinema çevresinden pekiyi almayı garantilemiş görünüyor.
Akıl hastalığı, yalnızlık, yabancılaşma ve hatta istanbul\'da el değiştiren sınıfsal zenginlik üzerine sözler söyleyen Karanlıktakiler iyi sinema izlemek isteyenlere ve Çağan Irmak\'ın yükselen kariyerini keşfetmek isteyenlere önerilir.