Yılmaz Güney'in Kardeşi, 'Kürt Sinemacı' İfadesine Karşı

20.09.2014 10:53

21. Adana Altın Koza Film Festivali Cuma günü etklinlikleriyle devam etti. Yılmaz Güney'in anısına düzenlenen söyleşide Güney'in kardeşi Yaşar Pütün, tartışılacak sözler sarfetti.

Adana Belediye Binası Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşi Yılmaz Güney'in yakın dostları, sanatçı arkadaşları ve kardeşi Yaşar Pütün katıldı. Pütün, söz sırası kendisine geldiğinde Yılmaz Güney'in etnik siyasete alet edilmesine karşı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Yılmaz Güney anıldığı zaman mutlaka Kürt kimliği yapıştırılıyor. Yılmaz Güney her şeyden önce Türkiyeli ve Adanalı'dır. Kürt sineması denilmesine de ben şiddetle karşı duruyorum. Cannes Film Festivali'ne Türkiye'yi temsilen gitmiş, Türkiyeli bir sanatçı olarak ödülü almıştır. Bundan sonra böyle birşeyin olmasını arzu etmiyorum, anlaşılan sizler de tasvip etmiyorsunuz. Her şeyden önce Adana'nın yetiştirdiği ünlü, değerli; yazar, yönetmen kişiliğe sahip bir insandır.

Etnik siyasete malzeme olarak kullanmalarının amacı vermiş oldukları mücadelenin içine Yılmaz Güney'i katmak. Güç kazanmak gayreti içindeler. Ancak ben buna şiddetle karşıyım."

Pütün'ün sözlerine kalabalıktan alkış gelirken, söyleşi sonunda bazı izleyiciler, Güney'in Kürt kimliğini bastırmak istediğini ifade ederek Pütün'e tepki gösterdiler.