Gezici Festival rotasını Artvin’e çevirdi!

09.12.2010 09:48
Gezici Festival rotasını Artvin’e çevirdi!

12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde Gezici Festival, “Darbe!” temasıyla yola çıkan 16. Gezici Festival, 3 Aralık’ta Ankara’da başladığı yolculuğunu Artvin’de sürdürüyor. 10 Aralık’ta Açılış Töreni’yle başlayacak Festival, darbe temalı filmlerden Türkiye sinemasının en son örneklerine seçkin bir programı 10-16 Aralık tarihlerinde Artvinli sinemaseverlere götürüyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.

 

Uluslararası Altın Boğa Film Yarışması Artvin’de
Gezici Festival’in uluslararası yarışmalı bölümü geçen yıl olduğu gibi Artvin’de yapılacak.  Yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümünde bu yıl Peru’dan Macaristan’a, Çin’den Romanya’ya toplam 9 film Altın Boğa, Gümüş Boğa ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülleri için yarışacak.

 

Szabolcs Hajdu’nun yönettiği ve şaşırtıcı senaryosuyla belleklerde iz bırakacak Bibliyotek Pascal (Bibliotheque Pascal, 2010), Ágnes Kocsis’in Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünde Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’nü kazanan filmi Adrienn Pal (2010), Perulu yönetmen kardeşler Daniel ve Diego Vega’nın ilk yönetmenlik denemeleri Ekim (October, 2010), Olivier Masset-Depasse’ın 13 yaşındaki oğluyla Belçika’da kaçak yaşayan Rusyalı bir kadının yaşadıklarını anlattığı etkileyici draması İllegal (Illegal, 2010), Çinli yönetmen Xiaoshuai Wang’ın Cannes’da Altın Palmiye için yarışan, merakla beklenen son filmi Chongqing’de Hüzün (Chongqing Blues, 2010), Taylandlı yönetmen Anocha Suwichakornpong’un aile, sınıf, yaşam döngüsü ve politika üzerine ilginç bir meditasyon etkisi yaratan, Rotterdam’dan Kaplan Ödüllü filmi Sıradan Bir Hayat (Mundane History, 2009), Veiko Õunpuu’nun Avrupa Film Ödülleri’nin en güçlü adaylarından Aziz Tony’nin Günahı (Temptation of St Tony, 2010), Seren Yüce’nin Antalya’dan En İyi Film ve En İyi Yönetmen Ödülü’yle dönen filmi Çoğunluk (2010) ve Tayfun Pirselimoğlu’nun görüntüleri ve senaryosuyla merak uyandıran son filmi Saç (2010) jüri önüne çıkacak.

 

Filmler, Cannes Film Festivali, Yönetmenlerin Onbeş Günü Bölümü’nün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türkiyeli yönetmen Derviş Zaim’den oluşan jüri tarafından değerlendirilecek ve en iyi film Altın Boğa Ödülü’nü, ikinci seçilen film de Gümüş Boğa Ödülü’nü kazanacak. 15 Aralık’ta yapılacak törende ayrıca, Radikal gazetesi yazarları Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Milliyet gazetesi yazarı Nil Kural’ın seçeceği bir filme SİYAD Ödülü verilecek.

 

Artvin’de sinema konuşulacak
16. Gezici Festival’in Artvin ayağında film gösterimlerinin yanı sıra, Türkiye sinemasının sektörünün önemli isimlerinin katılacağı atölyeler yapılacak. Yönetmen asistanı, yapım koordinatörü ve yapımcı öğretim görevlisi Leyla Özalp Artvinli katılımcılara yapımcılık dersi verirken, usta oyuncu Derya Alabora oyunculuk atölyesi, Screen dergisi yazarı Martin Blaney sinema yazarlığı atölyesi, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Bilkent Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü başkanı Ahmet Gürata da Artvinli gençlere yönelik film okuma atölyesi düzenleyecek. Hollandalı canlandırma sanatçısı Niek Castricum’un eğitmenliğinde yapılacak Canlandırma Atölyesi ise 11-13 yaşları arasındaki çocuklara yönelik olacak. Artvin ayrıca Sürü, Yol, Maden, Pehlivan, Bir Avuç Cennet, Deli Deli Olma filmlerinin usta oyuncusu Tarık Akan’ın sinema sohbetlerine de evsahipliği yapacak.

 

Film ekibi de gezecek
Festival’in Artvin yolculuğunda ayrıca, Adrienn Pal’ın senaristlerinden Andrea Roberti, Çoğunluk filminden Seren Yüce ve Settar Tanrıöğen, Saç’ın yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ile oyuncuları Ayberk Pekcan ve Rıza Akın, Zefir’in yönetmeni Belma Baş, Siyah Beyaz’dan Derya Alabora ve Erkan Can, Gişe Memuru’ndan Tolga Karaçelik ve Serkan Ercan, Kars Öyküleri’nin oyuncuları Rıza Sönmez, Müge Ulusoy, Derya Durmaz, Erol Babaoğlu ve Necmettin Çobanoğlu da eşlik edecek.