Kaptan Feza: “Hesaplar Yaparız Sonumuzu Bilemeden”

19.01.2010 08:48

“Kaptan Feza” Ümit Ünal ve Hakan Karahan isimlerinin tekrar bir araya geldiği 2. film. Önce bir kitap uyarlaması “Gölgesizler”le seyirci karşısına çıkmış ancak pek de umdukları başarıyı yakalayamamışlardı. Eleştiriler genelde kitabın doğru yansıtılamaması ve oyunculukların fazla teatral kalması yönündeydi. Ekibi bu eleştiriler durdurmadı ve daha ticari bir filmle seyirci karşısına çıktılar.

 

Filmde tetikçi Ömer’in nam-ı diğer “Kaptan Feza”nın hikayesi var. Babası Yeşilçam gilmlerinde oynamış bir adam Ömer ve ona tıpatıp benziyor. Babasının mutlu biten tek filmi Kaptan Feza ve bu film bir kenar mahallede yaşayan küçük Asu’nun favorisi. Babaannesiyle beraber kaldığı evde sürekli bu filmi izliyor ve Kaptan Feza’nın dünyasında yaşıyor. Bir gün Ömer ve Asu’nun dolayısıyla Asu’nun etrafındakilerin yolları kesişiyor ve aralarında enteresan bir bağ oluşuyor. Bu arada film 24 saat içinde başlayıp bitiyor. Filmde Ömer’in babasının oyuncu olması nedeniyle eski Türk filmlerine bolca selam yolanmış. Uzay maceralarının anlatıldığı hikayeler, film içinde film olmuş. Bir gerçek dünyada bir de Kaptan Feza’nın masal dünyasında buluyorsunuz kendinizi. Masal dünyasında her şey hayal edildiği gibi tabi ki. Bu özelliğiyle ülkemizde gösterime girmeyen ancak DVD olarak yayınlanan “The Fall” filmini hatırlamamak elde değil. Zira orada da hasta olan bir adamla küçük bir kız çocuğunun benzer bir hikayesi vardı. Masal içinde masal durumu orada daha inandırıcı bir çizgideyken burada buna inanmak çok mümkün olmuyor.

 

Eski filmlere göndermeler olunca elbette çatışma sahnelerindeki yerde yuvarlanmalar, atılıyor gibi yapılan yumruklar çok normal. Birkaç sahnede ya da masal kısımlarında bunu anlamak mümkün. Fakat filmin dramatik sahnelerinde de bunlar olunca film ciddiyetini kaybediyor ve o sahnenin duygusundan uzaklaşıyorsunuz. Kendiyle dalga geçen bir film deseniz değil, ciddiye alsanız o da değil. Burada film dağılıyor ve iyi bir finale doğru gidemiyor.

 

Ömer’in, peşindeki adamlardan saklandığı sahnelerdeki gerilim iyi verilmiş. Asu’nun onu ele verip vermeyeceğini merak ediyor ve o gerilimi hissediyorsunuz. Ayrıca filmde Meral Okay’ı görmek de ayrıca bir keyifti. Ahmet Mümtaz Taylan’ın oyunculuğu için de güzel şeyler söylemek lazım tabi ki.

 

Filmin uygulayıcı yapımcısı Candan Erçetin, besteleri ve “Kader” şarkısıyla da filmin içindeydi. Enteresan bir şekilde son albümü “Kırık Kalpler Durağında,” filmle aynı dönem yayınlandı ve filmin iki şarkısı albümde var. Üstelik ilk klibi de “Kader” şarkısına çekildi. Yani filmle paralel giden ticari bir durum var. Radyolar ve televizyonlar bu şarkıya yüklenecek ve ister istemez film gündemde olacak. Zaten klibin çekildiği yer de filmin final sahnesinin çekildiği bina.

 

“Kaptan Feza”da kıyasımız “Gölgesizler” olursa tarzları farklı olsa da daha izleyici dostu. Bir kere filmi sıkılmadan izlemek mümkün ve süresi de oldukça kıvamında. Mantık hatalarına takılırsanız işiniz zorlaşır ama keyifli bir hikaye izlemekse derdiniz “Kaptan Feza” sizi kurtarabilir.