Dilsiz
6,2/10
(14 oy)
9
kullanıcı bu
filmi izledi
filmi izledi
8
kullanıcının
favori filmi
favori filmi
Dilsiz Filminin Konusu
Sami duvar ressamlığı yaparak hayatını kazanmaktadır.Yalnız başında küçük bir çatı katında yaşayan Sami’ye babaannesinin ölümü üzerine miras olarak bir sandık kalır. Sandıkta ise hat malzemeleri vardır. Sami ilk başta bir hayal kırıklığı yaşasa da, bir kütüphanede tanıştığı daha önce hat sanatı ile ilgilenmiş olan Selma ona ilham olacaktır. Selma, Samiyi hat sanatına yönlendirir. Sami için zorlu bir serüvene dönüşecek olan hat sanatı üzerine çalışmalarında ona hat sanatı ustası Eşref Efendi yol gösterecektir.
Filmi Ekleyen: Aquuamarine
Hata Bildir
Listeme Ekle
veya
Yeni Liste Oluştur
Liste ismi en az 3 karakter olmalıdır!
Film Afişi

Yorumlar (5)
Neyse konumuza dönelim film hat sanatı hakkında çekilmiş gibi olsada ne hat sanatını sevdiriyor, ne tasavvuf ile ilgili ne de garip bir aşk hikayesi yapmaya çalışmışlar olmamış. Yani hepsinden var ama yok. Trt kültür bakanlığı gibi kamu kurumu destekli filmlerde hep bir yarım kalmışlık var. Bu projeleri nasıl onaylatıyorsunuz o da ayrı bir konu.
Kısacası emeğe saygı ama benim görüşüm olmamış.
Film Şeyh Galip'in ''Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen (Hoşça bak zatına ki âlemin özüsün sen) Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen.(Varlıkların gözbebeği olan insansın sen)'' beyitinde ifade edildiği gibi insanın kendini bilmesi üzerine inşa edilmiş. Sami'nin ölmeden evvel ölme, hiç olma, tasavvuf felsefesine göre Allah'ta yok olma yolcuğunu anlatıyor. filmde ayna kullanımı bu yolculuğu somut olarak görmemize yardımcı aslında. Sami filmin sonlarına doğru aynaya baktığında yansıması silikleşiyor. yine asansör de bunu somutlaştıran başka bir madde aslında. Sami asansörün nasıl çalıştığını bilmediği için içinde kalıyor. filmin sonlarına doğru onu kullanmayı da öğrenip içinde kalmadan kullanabiliyor. yolculukta üst mertebeye çıktığının bir göstergesi, keza asansörde de ayna var zaten. bu iki metaforu o yüzden çok beğendim.
Sami'nin aşkı uğruna yaptığı fedakarlıklar ve bunu incitmeden göstermeden yapması çok hoştu. tasavvufa göre incitmemek ve incinmemek esastır. hocasının ayıbını görmesine de yardımcı oluyor bu vesile ile. filmin sonunda hocası, selma ve kendi aslında yolculuklarını tamamlıyorlar. hocası Medine'ye gidiyor ve Selma da icazetnamesini alıyor.
Bununla birlikte Mantıku't-Tayr ve Tüccar ile Papağan hikayesini bilmezseniz Sami'nin duvara resmettiği resmi anlayamazsınız. filmi izleyecekseniz en azından bu hikayelerini okumanızı öneririm. o şekilde daha anlam kazanacaktır ve boş gelmeyecektir. son olarak film müzikleri çok güzel. tavsiyedir ama herkese değildir efenim.